Winnaar nationaal Bergerac sector 3 – D. ter Harmsel Rijssen

Algemeen

Om een interview af te nemen met de Nationale overwinnaar van Bergerac in Sector 3 en  1e Nationaal moest ik contact opnemen met Dieks ter Harmsel uit Rijssen. Rijssen is een mooi plaatsje in de provincie Overijssel. In Rijssen woont Dieks ter Harmsel die hier al 41 jaar de duivensport beoefend met altijd zeer veel succes. Het was voor mij dan persoonlijk ook geen verassing, gezien de weersomstandigheden, dat de vroegste duif van Bergerac in deze hoek van Nederland zou vallen.

Op dinsdag zijn de duiven ingekorfd voor de Nationale vlucht en volgens Dieks was er weinig verschil aan de duiven te merken als de weken ervoor. Uiteraard stonden de duiven er uitstekend op anders had Dieks ze niet ingekorfd. 2 Matadors had Dieks in de strijd.

Vrijdag was het zeer slecht weer en moesten de duiven een dag extra over blijven staan voordat de terugreis kon aanvangen. Op zaterdag 13.00 uur was het dan uiteindelijk zo ver. De duiven waren gelost in Bergerac. Zaterdag moesten de klokken afgeslagen worden van de jonge duivenvlucht, die overigens voor Dieks heel goed verliep. Het weer was niet goed genoeg om op zaterdagavond nog duiven te draaien van Bergerac en stelde Dieks voor dat de klok alvast afgeslagen werd omdat Dieks geen duiven klokt op Zondag. Dat verzoek werd niet gehonoreerd in de vereniging, er werd afgesproken dat de klokken op maandag afgeslagen zouden worden.

’s Avonds had Dieks en zijn vrouw de kinderen en kleinkinderen op visite. Het was een hele gezellige avond maar rond 22.30 uur besloot de familie om naar huis te gaan. Zo gezegd en zo gedaan. Rieks en zijn vrouw liepen mee naar buiten en zeiden de kinderen gedag. Dieks liep nog even naar buiten om te checken of alles op slot zat en hoorde een zwevend geluid met een bonk tot gevolg. Dit geluid herkend Dieks uit duizenden en keek direct op de klep van het hok. Het licht van de buitenlamp gecombineerd met het donker gaven de vorm van een duif weer. Het zal toch niet een duif van Bergerac zijn. Snel pakte Dieks zijn klok, sloot hem aan en liet de duif naar binnen. Helaas gaf het elektronisch constateersysteem niet het gewenste resultaat en het scherm bleef leeg. Snel het systeem uitgezet, kabel opnieuw aangesloten en het systeem weer aangezet en nogmaals de duif laten constateren. Tot de grote schrik van Dieks was het inderdaad een duif van Bergerac. Het systeem gaf aan; NL14-1577483 (V), 22.38.02, 2943.194 meter per minuut. De duif werd nog snel gemeld  en om 23.00 uur zat het huis vol met volk. Erg gezellig natuurlijk!! Een recept wat uiteindelijk goed was voor de 1e prijs Nationaal Bergerac en de 1e prijs Nationaal Bergerac.

De schrik zat er goed in van Dieks. Wie had dit nou verwacht. Met dit weer, op dit tijdstip en het geluk dat ik de klok niet heb afgeslagen zo’n prestatie te leveren, ik niet, aldus Dieks.

Welke andere prijzen heeft de winnaar al gevlogen?  
Prestaties worden door Dieks nooit lang bewaard. Meestal verdwijnen deze na een paar weken in de prullenbak. Daarom moest er lang nagedacht worden welk palmares er opgeschreven kon worden voor de “483”. Wat Dieks zich nog kan herinneren is een 3e prijs op Laon in de vereniging en 24e prijs in het rayon van 907 duiven.

Hoe worden de duiven gespeeld en voorbereid?
Zoals bij veel programma spelers, want dat is Dieks eigenlijk gewoon. De duiven worden tussen Kerst en Oud en Nieuw gekoppeld. Van de beste vliegduiven worden de eieren onder een paar voedsterkoppels gelegd en de duiven worden weer gescheiden. De overige eieren worden weggedaan. Na een week worden de duiven weer gekoppeld en mogen ze zelf 2 jongen groot brengen. Als de doffers weer beginnen te drijven worden de duivinnen met de jonge weggehaald en in het jonge duivenhok geplaatst. en staan de duiven op weduwschap. De voorbereiding op het nieuwe seizoen gaat dan van start. Dieks zorgt er altijd voor dat de vliegduiven op de eerste vlucht op verse eieren zitten. Er wordt dan een paar vluchten op een nestje gespeeld. Na deze vluchten, meestal 2 of 3, worden de duivinnen eraf gehaald en mogen de doffers dood broeden. Als het weer het toelaat gaan de duiven alle Vitesse- en Midfondvluchten mee. Na de eerste Eendaagsefond vlucht gaan de Eendaagse duiven om de week mee. Er wordt door Dieks maar aan 2 Marathonvluchten meegedaan nl.; Bergerac en Periqueux. De lange ritten zijn voor Dieks niet echt weggelegd. Lang wachten is nou niet echt de kwaliteit waar Dieks het van moet hebben. Zonde van de tijd en misschien komt er wel niet. Nou dan ben je lekker….

Heeft u nog een laatste advies voor ons om ook zo’n prachtig resultaat te kunnen behalen?
Om vanaf de start een goede kans te maken om gelijk succesvol te kunnen zijn in de duivensport heeft Dieks de volgende adviezen; haal bij een kleine liefhebber die zeer goed vliegt eieren of jongen die op de natour gelegd of geboren zijn. Laat deze jongen uitgroeien en koppel deze. Wellicht op advies van de liefhebber waar ze gehaald zijn. Probeer zo weinig mogelijk in familieverband te koppelen. De toppers komen altijd uit kruisingen, aldus Dieks. Zorg ervoor dat je een goed hok hebt met een hoge kap en een zeer goede verluchting. Hou het simpel, voer niet teveel en succes bijna verzekerd, is de mening van Dieks. Als het niet gaat; zoek naar de oorzaak en los het op. Wees niet snel tevreden met hetgeen wat je presteert.

Waar, welke club en locatie, heeft u ingekorfd en afgeslagen?
Helpt u mee bij de te verrichten werkzaamheden in het NIC?
PV de Reisduif in Rijssen is de vereniging waar Dieks ongeveer 40 jaar lid is. Deze kleine maar gezellige vereniging bestaat uit 10 inkorvende leden waarvan er 2 puur op de Marathon gespecialiseerd zijn. Dieks leidt deze vereniging al 15 jaar als voorzitter. Maar volgens Dieks wordt het onderhand echt tijd dat de jonge garde het in de vereniging over gaat nemen. Daarnaast vervult hij allerlei hand en spandiensten om de vereniging draaiende te houden. Voor het inkorven van de Marathonvluchten of andere Nationale vluchten wordt er ingekorfd bij de zustervereniging Het Luchtvermaak in Rijssen. Een mooie club met een mooi NIC inkorforganisatie.

Hoe staat de sport in uw gezin? Hoe helpen uw familieleden bij het beoefenen van de duivensport. Hoe kijken kinderen naar de sport? Zijn zij actief? Zo nee, waarom niet?
De kinderen hebben inmiddels het ouderlijk huis verlaten. De vrouw van Dieks steunt hem in zijn hobby maar deze is voor haar niet weggelegd. Zoon Bram is wel fanatiek met de hobby van zijn vader maar sinds dat hij het ouderlijk huis verlaten heeft moet hij het doen met 3 witte postduiven. Bram heeft verder geen tijd om zelfstandig de hobby uit te oefenen.

Hoe promoot u zelf de duivensport?.
Het promoten van een sport waar de sleed er opzit is het lastigste wat er is. Ondanks het feit dat het nog steeds een fantastische hobby is. Maar volgens Dieks is het vechten tegen de bierkaai. De Centrale en Decentrale overheid speelt hier ook al geen al te beste rol in. Het plaatsen van duivenhokken is bijna niet meer mogelijk. Al wil de gemeente soms wel maar de tuintjes zijn te klein tegenwoordig. Jeugdliefhebbers komen er bijna niet meer bij omdat ze niet gewend meer zijn om met dieren om te gaan. Ja op de Computer dan gaat het nog wel maar als je ze dan een dag niet verzorgd en geen eten en/of drinken geeft blijven ze gewoon leven. Het zal geen gemakkelijke opgaaf worden om de duivensport weer te laten floreren.

Heeft u weleens mensen uitgenodigd om bij u te komen kijken?
Dieks leeft in de goede omstandigheden dat er nog regelmatig oude duivenliefhebbers kom kijken om de duiven op te wachten. Dieks met name vindt dit erg gezellig. Toch mooi om over een gezamenlijke passie te praten, aldus Dieks. Erg gezellig!!!!

Ik sprak een fanatieke Dieks ter Harmsel die weet wat winnen betekend en dat laat hij al jaren zien. 41 Jaar ervaring ligt hieraan ten grondslag. Maar een 1e Nationaal in de Sector en de snelste van heel Nederland spelen op Bergerac had hij nog niet meegemaakt en is dan ook een kroon op zijn werk. Een man die alles vanuit de duif beredeneerd en dat is voor mij een man naar mijn hart.

Dieks, nogmaals van harte gefeliciteerd met deze geweldige prestatie en nog heel veel succes in de vluchten die komen gaan en alle jaren dat je nog de duivensport mag uitoefenen!

Vincent Hoogerwerf