Door: Coen Brugman, Luttelgeest

Cornelis & Gerard Koopman voorstellen is voor veel liefhebbers overbodig, maar in het kort een kleine introductie. Gerard is in aanraking gekomen door zijn vader Cornelis in 1972 op 12jarige leeftijd. Voetbal was op jonge leeftijd een passie voor hem maar door knie problemen was dit een kort avontuur. Vanaf zijn 18e is hij volledig naast zijn werk en studie met de duiven bezig en altijd op zoek naar beter. Via Koos Tjeerdsma is hij in aanraking gekomen met Louis van Loon uit Poppel. Dit was een zeer goede keuze en Gerard kreeg veel inspiratie en vooral adviezen waar hij zeer veel aan heeft gehad een zeer goede klik een man van weinig woorden, maar alles wat hij vertelde sloeg hout. Later zijn ze ook bij Gebroeders Janssen aangeklopt voor duiven en dit is een geweldige stam geworden waar veel overwinningen en prestaties mee zijn behaald. Maar nu over naar de marathon door een tip van Wim Geulen is de duif de “ De Red Bullens “ van J. Bullens gekocht deze duif behaalde de volgende prestaties 1e NPO Bergerac ’11 Afd 3 tegen 4288duiven, 2e NPO Bordeaux’08 Afd 3 tegen 5038 duiven en een 2e NPO Bergerac’10 Afd 3 tegen 4651 duiven. Deze duif is door Gerard gekocht en zo is hij vanaf 2011 de vader van vele toppers.

NL15-1230917 ‘PHIDIPPIDES’

Deze doffer is een zoon uit Noel  maal miss Anke  was al 4 maal als eerste geklokte duif van Gerard op de Meerdaagse( zie stamboom)

Phidippides behaalde de volgende prestaties:

134e Limoges tegen 813 duiven.
1e Ruffec tegen 741 d 5e NPO tegen 1448d en 9e Sector 4 tegen 3531 d
3e NPO Cahors tegen 769 d
1e NPO Limoges tegen 825 duiven
4e NPO St Vincent tegen 404d en 8e Sector 4 tegen 970d

8e NPO Dax tegen 310 d en 14e Sector 4 tegen 814 d

3e Olympiadeduif Cat. E Marathon 2018 8e Dfk Sector 4 6/7

5e dfk Afdeling 10 op deze discipline had Gerard er 12 bij de eerste 20 en begon hij als volgt: 1,2,4,5,6,8,9,10,13,14,15 en 20 deze waren minimaal 3  maal mee geweest en enkele 4 maal gespeeld. En was hij in Afdeling 10 1e Aan en Onaangewezen op de Marathon Sector 4 2e On en 4aangewezen van 6 van de 7 vluchten

De basis van de duiven op de Marathon zijn de Red Bullens en Noel Peiren. Hier is Gerard zeer succesvol mee en komen we ook in veel afstammingen tegen bij de Marathon duiven. Hieronder enkele links naar Gerard’s website waarop deze duiven mooi worden omschreven:

https://www.gerardkoopman.com/nl/pigeon/1675/phidippides

https://www.gerardkoopman.com/nl/pigeon/1682/henderikus

https://www.gerardkoopman.com/nl/pigeon/1553/leonidas

Gerard heeft veel vertrouwen in zijn basis en zo zijn er al veel toppers naar het kweekhok verhuisd. Deze duiven voelden ook zeer goed en prachtig aan tijdens het bezoek. Het was een genot om zo’n duivenstam in de handen te mogen hebben. Gerard zijn filosofie is met de toppers verder te gaan kweken en niet weg te doen wat de kwaliteit op eigen hok alleen maar versterkt. Daarom zijn deze al op jonge leeftijd, gezien hun afkomst en prestaties, naar het kweekhok verhuisd. Opvallend was dat de vader en grootvader van deze toppers prominent in het midden van het kweekhok gehuisvest was. De Red Bullens.

 

Team Koopmans

Vanaf 1997 is er op het nieuwe plekje een waar duivenpaleis gekomen in Ermerveen. Er zijn mooie en functionele afdelingen gekomen in een landelijke stijl. Ruime en zeer makkelijke hokken met ruime rennen. De duiven worden goed verzorgd. Hierbij heeft Gerard hulp bij van Kjeld Spitoven, Andre Leideman, schoonzus Annie voor de boekhouding en hijzelf.

Systeem

De duiven worden als jong gespeeld op de jonge duivenvluchten.  De vroege jongen en alle anderen op nalijn en eventueel taartvluchten. Thuiskomen is het belangrijkste en veel ervaring opdoen. Als jaarling krijgen ze het programma en alle dagfondvluchten. Aan het einde enkelen die daar al aan toe zijn volgens Gerard een meerdaagse. Als 2- jarigen moeten ze 3 a 4 keer mee als de conditie dit ook aangeeft. Dit is in de loop der jaren een goede basis geweest bij Gerard. De duiven worden op weduwschap gespeeld en zit er van zowel de doffer als duivin  die meegaan een partner te wachten bij thuiskomst. Op de Marathon worden de duiven tweemaal daags uitgelaten en vanaf het begin ingespeeld. Vanaf de eerste meerdaagse worden duiven klaargemaakt en worden ze om de 2,5 a 3 weken gespeeld als de conditie goed is. De duiven hebben dan bij thuiskomst een lege bak, maar krijgen doordeweeks gezamenlijk bij de deur een training en zo wordt de band hecht gehouden. Volgens Gerard is motivatie het meest belangrijk. Gerard probeert net als iedereen alles uit om de motivatie hoog te houden maar is wel een man van regelmaat en structuur en dat ze je ook overal terug tijdens het bezoek.

 

Voeding

Gerard is voor de Marathonvluchten op zoek naar duiven met een zuinige motor, maar de basis moet goed zijn. In de loop der jaren heeft Gerard veel geprobeerd maar hij heeft een eigen voer samengesteld All-in One mengeling. Dit wordt naar gelang de periode van het jaar aangevuld met gerst en of paddy. De duiven krijgen hier volle bak van en na een bepaalde periode wordt dit ververst. Ook krijgen de duiven een kleine hoeveelheid pinda’s, kaas en schapenvet in verhouding 60-40-10 % Dit krijgen ze extra bij binnenkomst en hier zijn de duiven gek op. Gerard heeft in 2011 de Goldcorn toegevoegd aan zijn eigen mengeling en dit bevat bijna alles wat de hedendaagse duif als extra nodig heeft. De duiven krijgen de variamix die hij ook zelf heeft samengesteld. De samenstellingen kunt u terug vinden op de website van Gerard.

Medisch

Uiteraard wordt er in Ermerveen niks aan het toeval overgelaten en moeten de duiven wekelijks vol aan de bak. De duiven krijgen alle entingen en meerdere gespecialiseerde artsen worden om ondersteuning gevraagd om de duiven supergezond te houden. Waar nodig wordt ingegrepen. Dit moet ook wel met een kolonie van 60 jaarlingen en 35 a 40 2 en driejaarse duiven. En de jongen die hij kweekt. En dan nog de kwekers.

 

Slot

Het was door de drukke agenda van Gerard niet mogelijk om eerder dan eind januari een afspraak te maken. Maar het was een zeer gastvrij en open bezoek. De mooie accommodatie en de kwaliteit van de duiven zagen er dan ook goed uit. Vele liefhebbers zijn ook geslaagd met de duiven van C & G Koopman. Op de één-hok races over de wereld doen de duiven van Gerard het zeer goed. Bij de kwekers lagen de eerste jongen en werd het vizier alweer richting 2019 en verder gezet. Team Koopmans is er weer klaar voor en gezien de basis op het kweekhok zijn we zeker gewaarborgd van succes in Ermerveen op de hokken van C & G Koopman. Gerard bedankt voor het gastvrije ontvangst.