door Patrick Noorman
Urk
Willem Post
NL17-1694298
1332,096 m/min.

Willem Post zal voor veel duivenmelkers geen onbekende zijn. Al ruim 30 jaar in de duivensport en altijd op een goed niveau. Hij mocht zich diverse malen tot generaal kampioen kronen en ook op teletekst was zijn naam regelmatig terug te vinden. In 2017 besloot Willem om alle asduiven, teletekstduiven en andere goede duiven op de kweek te zetten. In 2018 wordt dus alleen met jaarlingen aan de vluchten deelgenomen. Deze jaarlingen werden als jong 3 keer op de natour gespeeld en zijn niet verder dan Gennep gekomen. Het komt dus ook als een verrassing dat deze duiven het al direct goed doen, met een 1e en 9e provinciaal Deurne en als klap op de vuurpijl: De Allersnelste van Nederland.

NL17-1694298

In deze doffer had Willem veel vertrouwen en hij werd als derde getekende ingemand. Deze doffer was net een paar dagen van zijn jongen gescheiden en zat dus weer op drijven. Omdat Willem geen natour meer wil spelen, speelt hij de eerste vluchten op nest. Zo komt hij toch nog wat van zijn duivinnen te weten, want later in het jaar dienen de duivinnen als partner voor de doffer.

Stambomen op de computer bijhouden, is aan Willem niet besteed. Bij Willem gebeurt het nog allemaal ouderwets op een papiertje, maar hij weet precies waar de duiven uitkomen. Van vaderskant komt deze duif van Jan Kuijzer. Hier heeft Willem wat duiven gehaald en die pakken geweldig. De 9e provinciaal komt ook van Jan. Van moederskant komt de Allersnelste van Nederland bij Antoon v/d Burg vandaan. Antoon vloog enkele jaren geleden een 1e NPO Sens en een volle zus van deze duif zit bij Willem en blijkt dus goed door te kweken. Beide ouders van deze duif hebben een groot Willem de Bruijn gehalte.

Systeem

Zoals eerder gezegd, zitten de duiven net een week zonder jongen en beginnen volop te drijven. De rest van het seizoen worden de duiven op klassiek weduwschap gespeeld.

De verzorging is allemaal simpel en je moet het in de duivensport ook zo simpel mogelijk houden. Naast de standaard bijproducten, krijgen de duiven eenmaal in de week Naturaline door het water en wordt er een blokje vers bakkergist opgelost in lauw water.

Voeding

De duiven worden opgevoerd naar de vlucht toe. Voorspellen ze een lichte vlucht, dan krijgen de duiven wat langer de zuivering van Beyers voorgeschoteld en wordt er een zwaardere vlucht voorspeld, dan schakelt Willem eerder over op Super Weduwschap van Beyers. Voerschema’s zijn leuk, maar het is erg afhankelijk van hoe je duiven trainen, thuiskomen van een vlucht, etc. Voeren gebeurt dus op gevoel.

Medisch

Willem heeft altijd de combinatiemix en de geelkuur van Van Der Sluis. Op zondag worden de duiven hier altijd mee ontsmet. Als Willem het gevoel heeft dat de duiven iets aan de luchtwegen mankeren, geeft hij een ornithosemiddel van Henk de Weerd. In de praktijk komt dit neer op ongeveer twee keer per jaar.

Hok

Het hok van Willem staat op het zuidwesten en bedraagt 5 meter. Boven de duiven is het dicht en aan de voorkant staan de schuiven open. Dit is de enige verluchting die Willem heeft, maar dat voldoet al jaren uitstekend.

Slot

Ondanks de gebrekkige voorbereiding als jong, is Willem er nog maar 1 kwijt en komen de duiven verder fantastisch. Namens het Neerlands Postduiven Orgaan feliciteren wij Willem met de Allersnelste en wensen wij hem veel succes!