Regelmatig lees ik verslagen van liefhebbers die een mooie prestatie hebben neergezet. Daarbij valt mij op dat velen verklaren dat de medische begeleiding op een laag pitje staat, zo niet ontbreekt.

Men zal verwachten dat de Nederlandse duivendierenartsen nauwelijks geneesmiddelen voor duiven verkopen! Maar niets is minder waar. Bij sommigen gaat het met steekwagens of zelfs pallets vol het magazijn uit.

Conclusie: Liefhebbers praten er liever niet over, logisch, want wie wil nou niet een topper in het hok hebben, die zonder enige medicatie een 1e vliegt?

De kwaliteit van duiven zegt of ze een wedstrijd winnen, niet de medicatie ! (denken velen). Wekelijks ontsmetten en middelen voor de vlucht toedienen dat kan nooit noodzakelijk zijn voor topkwaliteit duiven, is wat wij vaak horen als duivendokter of in de wandelgangen.

Real Madrid koopt ook geen voetballer die “pufjes” gebruikt en om de week een antibioticakuurtje nodig heeft. En dat geldt ook voor duiven. Een sterke boerenduif uit een hok waar ‘even’ iets aan mankeert onmiddellijk wordt opgeruimd, lijkt een ideaal.

Maar in de praktijk blijkt dat veel “ontkenners” meer in huis hebben dan ze toegeven. Vaak kan het met overbevolkte hokken, stress-gevoelige duiven en het zware vliegprogramma ook niet anders.

Praktijkvoorbeeld: Laatst was er een liefhebber die liever helemaal niets gebruikte. Hij bezocht onze kliniek en gaf een zak met verlopen producten retour. Deze hebben wij in ontvangst genomen en vernietigd. Er zaten een 20-tal geneesmiddelen in, poeders, tabletten, oogdruppels e.d. van diverse  dierenartsen en duivendierenartsen in Nederland.  Meeste producten waren voor de helft gebruikt. Conclusie: Kennelijk hielpen ze niet direct of niet goed genoeg?

Overdrijven met geneesmiddelen moet niet, zeker niet met antibiotica! Men moet zich goed aan de voorschriften en dosering houden, op advies van een dierenarts.  Maar de onzin dat antibiotica de darmflora zou aantasten geldt nauwelijks voor duiven. Duiven zijn in tegenstelling tot zoogdieren niet afhankelijk van darmflora. Door de bacteriële flora bij mensen worden onontbeerlijke vitaminen en eiwitten geproduceerd, duiven halen die uit het voer. Stel nu: we willen bijvoorbeeld paarden die paratyfus bacteriën uitscheiden (een “broertje” van de e-coli) behandelen met antibiotica dan kan dat zelfs levensbedreigend zijn omdat de colibacteriën in de blinde en dikke darm “juist” belangrijk zijn voor de eiwit- en vitaminevoorziening.

Bij bacteriële kweken vinden we vaak colibacteriën. Volgens een bekende vogelarts Dr. Erdos uit Keulen is de bacterie altijd een ziekteverwekker bij duiven dus behandelden ze ten aller tijden.
Wij vinden de colibacterie in de helft van de gevallen in de ontlasting,  maar we behandelen alleen als de duiven ook de symptomen van de beruchte jonge-duivenziekte (e-coli) hebben.  Dan is de bacterie ziekteverwekkend en behandelen we snel en adequaat.

Dus beste liefhebbers met geweldige prestaties die een reportage laten plaatsen. Bekijkt u nog even de nota’s van de dierenarts voordat u in alle ‘eerlijkheid’ de reporter antwoord! Heel veel van uw collega-liefhebbers worden door dit soort reportages op het verkeerde been gezet. Daarbij wil ik niet suggereren dat iedereen ‘wat gebruikt’ want er zijn zeker liefhebbers die zonder kunnen maar dat zijn er maar weinig en vaak specialisten die gedoseerd spelen. Vaak zijn het bijzondere goede liefhebbers met top duiven en die zijn er ook maar weinig.

J van der Sluis , dierenarts