Hilversum
Comb. Schlotter & van Wettum
NL17-1114292
1529,554 m/min.


Door: Patrick Noorman

Een eerste van de afdeling had de combinatie al weleens gevlogen, maar de twee snelsten van de afdeling en ook nog eens de twee snelsten van Nederland, dat was nog niet eerder voorgekomen. De broers Co en Karel Schlotter vliegen in combinatie met zwager Teus van Wettum. De taken zijn eerlijk verdeeld, want met een druk bestaan is het niet altijd makkelijk om duivensport te beoefenen. Met zo’n groot succes, is het een schitterend loon na werken!

 

Rekkum

Deze losplaats werd door afdeling 7 gekozen, omdat er op zaterdag niet op de oorspronkelijke losplaats gelost kon worden. Voor de meeste leden was Rekkum een vlucht van rond de 200 kilometer en aan het weer lag het deze zondag niet. De duiven konden om 10 uur los en hadden, gezien de snelheden, een relatief makkelijke vlucht. De eerste 2 duiven van heel de afdeling tegen ruim 10.000 duiven waren dus afkomstig van de combinatie Schlotter & van Wettum.

NL17-1114292

Voordat het seizoen begint, maakt iedere liefhebber wel denkbeelding een lijstje met zijn favorieten. Bij Co Schlotter stond de ‘292’ hoog op het lijstje en bij een vroege duif, verwachtte hij absoluut een keer deze favoriet. De duif is een kruissingsproduct tussen het oude soort van zijn vader (Gebr. Janssens) x een Heremans duif van Kas en Karel Meijers uit Ootmarsum. In 2011 en 2012 werden daar 20 duiven gehaald en direct op het kweekhok geplaatst. Dit bleek een schot in de roos, want uit 7 van deze 20 duiven zijn al zeer bruikbare/goede duiven gekomen. Je kunt dan absoluut spreken van een geslaagde inbreng.

De winnende duif werd als jonge duif alleen op de natour gespeeld en kreeg 3 vluchten tot en met 268 kilometer. De vlucht voor Rekkum werden de jaarlingen niet mee gegeven. Normaal gesproken geeft Co de duiven dan lapvlucht, om ze toch in het ritme te houden. Helaas kwam hier door tijdgebrek niet van en werden de jaarling zo ingekorft.

Wat goed is komt snel is een gezegde en dat blijkt maar weer. In 2018 komen de jaarlingen, ondanks hun beperkte ervaring, fantastisch op de vitesse/midfond vluchten. Wel worden de duiven voorzichting ingespeeld en mocht het weer twijfelachtig zijn, dan worden de jaarlingen niet gespeeld.

Systeem

Doordat de tijd zeer kostbaar is bij Co, Karel en Teus wordt er alleen op klassiek weduwschap gespeeld. De hokken zijn verdeeld in 3 afdelingen (16-12-8 duiven) en de duivin wacht de doffer netjes op na een vlucht. Voor het inkorven worden de duivinnen regelmatig getoond, maar de tijd is niet echt belangrijk. Soms hebben de mannen tijdgebrek en krijgen de doffers alleen de schotel te zien. De prestaties zijn dan absoluut niet minder. Je moet de duivensport niet te moeilijk maken!

Voeding

De duiven krijgen iedere dag 10 minuten de tijd om te eten. Meestal laten de duiven dan nog een klein beetje voer liggen. De mengeling komt van Versele Laga en is de Champion Plus. Als het wat zwaarder wordt, dan krijgen de weduwnaars een deel Koopman All in One bij hun normale mengeling. Volgens Karel zijn de weduwnaars, die door Co worden verzorgd, altijd wel wat aan de zware kant. Een seizoen is lang en ze mogen niet te snel in hun reserves komen. Gezien  de prestaties zal het wel in orde zijn, is een gedachte van Co en geef hem eens ongelijk.

Bijproducten

Het systeem is in alles vrij simpel en dat is met bijproducten ook zo. Mineralen en grit krijgen ze van de Patagoon en verder krijgen de duiven geen bijproducten.

Medisch

De duiven krijgen iedere 3-4 weken een Belgamagic van Belgica de Weerd. Als de duiven ornithose hebben, dan krijgen zij enkele dagen wat tegen de koppen. Dit is in het voorjaar weleens, maar als het van dat warme weer is zoals afgelopen tijd, dan zitten de duiven eigenlijk altijd goed en wordt dus niets gedaan.

Hok

Co en Karel hebben het duivenmelken van hun vader. Helaas is hij in 2010 overleden, maar de broers en zwager vliegen nog steeds op het hok van hun vader door. Volgens Co is het een apart hok, maar de duiven doen het er fantastisch op, dus zij veranderen er niets aan.

Het hok is bedenkt met boomse pannen en van binnen kijk je heel makkelijk naar buiten. Boven de duiven is het een meter afgetimmerd en dan gaat er plank omhoog. Zo wordt de lucht blijkbaar naar boven geleid. Het is altijd lekker fris op de hokken en de duiven hebben zelden last van ornithose.

Genieten

Co probeert op eigen erf te genieten van de duivensport. Prestaties zoals deze zijn uniek en zorgen voor een fantastisch gevoel. In de duivensport is veel onrust en gezeur, maar volgens Co moeten mensen eens wat meer gaan genieten. Mochten er problemen of mengingsverschillen zijn, ga dit dan niet uitvechten op (social) media. Zoek elkaar op en dan is het altijd wel weer uit te praten.

Namens het Neerlands Postduiven Orgaan nogmaals van harte gefeliciteerd!