duiven dokters

Het vliegseizoen 2017 kent inmiddels zijn laatste stuiptrekkingen en op wat taartvluchten na gaan de duiven bij iedere liefhebber nu op rust, wachtend op de grote rui. Wat is nu eigenlijk belangrijk voor uw duiven zo vlak na het vliegseizoen.

Er zijn een aantal dingen waar u best rekening mee kunt houden. Ten eerste moet u proberen de gezondheid van de duiven zo optimaal mogelijk te houden, dit kan een probleem zijn op hokken waar de duiven te dicht op elkaar zitten. Dit is zo vlak na het vliegseizoen vaak een probleem omdat bij de meeste liefhebbers de aandacht en de discipline iets wat vermindert en er ook tijd gemaakt wordt voor andere dingen dan alleen de duiven (wat na een druk seizoen begrijpelijk is). Omdat de duiven in het vliegseizoen bij eenieder vaak minimaal 1 keer per dag uitvliegen is een dichtere bezetting van het hok vaak geen probleem. Maar wanneer na het seizoen de duiven minder uitvliegen of zelfs helemaal niet meer (denk aan onze rovende vrienden) is zo’n zelfde bezetting vaak erg stressvol voor uw duiven. En stress is in combinatie met een verminderde weerstand door de rui weer een goede bodem voor de uitbraak van ziekten als paratyphus en klassieke ornithose (snotteren en vuile neuzen). Dus probeer in de winter een bezetting van ongeveer 2 duiven per m3 na te streven wanneer de duiven niet meer uitvliegen (dus in een hok van 2x2x2 meter 8×2= 16 duiven).

Een tweede belangrijk punt bevat het gezegde ‘Voorkomen is beter dan genezen’. Zo kunt u direct na het vliegseizoen het best een degelijk onderzoek laten doen op darmparasieten zoals wormen, coccidiose, leverbot en Paratyhypus (Salmonellose). Ook een keel- en cloacaonderzoek op trichomonas (het geel) en hexamitiase (darmgeel) kunnen u en uw duiven preventief een hoop ellende besparen. Wanneer u ervoor kiest om één of meerdere zojuist genoemde boosdoeners preventief aan te pakken, vraag dan eerst altijd aan uw dierenarts of de producten die u gaat gebruiken geen kwaad kunnen in de ruiperiode.

Tenslotte is het in de ruiperiode belangrijk om uw duiven zo optimaal mogelijk van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Hiermee bedoel ik niet overdadig veel, want een te zware duif zal grote problemen hebben om het volgende kweekseizoen voortvarend te starten. Het is van belang dat u een uitgebalanceerde mengeling gebruikt en dat u toch zeker wekelijks enkele duiven in de hand neemt om het gewicht nauwkeurig in de gaten te houden. Daarbij kan het zéér nuttig zijn uw duiven enkele essentiële voedingsstoffen via het voer op te laten nemen. Hiervoor kunt u denken aan producten zoals Sludochol (hoog% methionine; essentieel voor de aanmaak van nieuwe veren) en Voedingssupplement Sport (de kleinst mogelijke bouwstenen van aminozuren die uw duiven het minste energie kosten om op te nemen). Dit is een veelgebruikte combinatie in onze klantenkring die bij veel topspelers inmiddels al enkele jaren in deze periode van het jaar niet meer weg te denken is.

Stephan Göbel (dierenarts)

DAP J. van der Sluis BV

Industrieweg 1

3628 EZ Kockengen

  1. 0346-242457
  2. info@duivenkliniek.nl

W.www.duivenkliniek.nl