Het kan 2017 of 2018 zijn geweest toen het toenmalige NPO bestuur onder leiding van Maurice van der Kruk de aanzet gaf tot het ontwikkelen van een Cloud ten behoeve van de registratie van onze postduiven. Specifiek eigendom en enting tegen PMV voor postduiven moesten de basis van het ontwerp worden. Daarbij werd het raadplegen van de verplichte jaarlijkse enting tegen
PMV door daartoe bevoegde instanties als harde eis benoemd. De NPO/Duivensportbond heeft al sinds begin jaren 80 van de vorige eeuw een
nauwkeurige geautomatiseerde eigendomsregistratie perfect op orde. Dat was/is een groot pluspunt bij de ontwikkeling van de te bouwen Cloud.
Tijdens de aanzet tot het bouwen van de NPO Cloud werden Maurice van der Kruk en zijn medebestuurders (op een enkeling na als ik mij goed herinner) aan
de kant gezet, op een manier die bepaald niet de schoonheidsprijs verdient. Met de kennis van nu mag toch benoemd worden dat het opvolgende middels
een coup aangetreden NPO bestuur veel, zo niet alle initiatieven van bestuur MvdK heeft uitgevoerd. Denk daarbij aan: Olympiade, NPO behoort tot het
Immaterieel Erfgoed, het pensioen dossier en De Cloud. Alleen over het pensioen dossier valt al het nodige te zeggen maar voor nu gaat het over De Cloud.
Definitie Cloud:
‘De cloud’ is een plek waar u bestanden opslaat. Het is een plek buiten de computer of telefoon, maar via internet kunt u er altijd bij.
Via Chat GPT:
De NPO Cloud biedt verschillende functionaliteiten, waaronder:
1. Overschrijving van duiven.
2. Registratie van entingen.
3. Uploaden van foto’s en webadressen.
4. Inzicht in uitslagen en Kampioenschappen.
5. Interactie met andere liefhebbers via reacties op uitslagen.
Deze diensten zijn bedoeld om de sportbeleving te vergroten en de administratieve processen te vereenvoudigen. Er is momenteel geen indicatie dat er op korte termijn kosten in rekening worden gebracht voor het gebruik van deze basisfunctionaliteiten. Het is echter mogelijk dat er in de toekomst aanvullende diensten of premiumfuncties worden geïntroduceerd waarvoor wel kosten in rekening worden gebracht. Voor de meest actuele informatie over eventuele kosten of wijzigingen in het dienstenaanbod van de NPO Cloud raad ik aan om regelmatig de officiële communicatiekanalen van de NPO te raadplagen of direct contact op te nemen met de ledenservice.
De bovenstaande tekst komt rechtstreeks van de NPO en dateert uit 2021 of 2022. De NPO site, die recent voor gerekend naar het aantal leden voor een fors bedrag is vernieuwd, kent geen functie voor toepassing van de punten 3 tot en met 5, kortweg het interactieve deel van de NPO Cloud. Het moet ook gezegd dat de site perfect snel geladen wordt en mooie functies kent met betrekking tot het overschrijven van het eigendom.
In een andere NPO publicatie viel onderstaande te lezen:
De NPO Cloud
De NPO Cloud bestaat uit 4 hoofdonderdelen
1. Een gemoderniseerde ringen en eigendom registratie (>50% van de
kosten)
2. Een ent administratie welke gekoppeld is aan de ringen administratie
3. Wedvlucht gegevens
4. Tooling om snel en adequaat antwoorden te kunnen geven op vragen uit
de duivensport en overheid.
Als voorbeeld;
Wat zijn straks de mogelijkheden?
a. Het is mogelijk te controleren of een duif die is ingemand op naam staat
van de liefhebber en een geldige enting heeft.
b. Op verzoek van de (buitenlandse) overheid kunnen we van elk konvooi
met duiven overleggen welke duiven van welke liefhebbers in dat
konvooi zitten en of ze beschikken over een geldige enting.
Wat betreft de mogelijkheid om de bevoegde instanties toegang te bieden tot De NPO Cloud om vast te kunnen stellen of de te controleren duiven hun
verplichte jaarlijkse enting hebben gehad lijkt nog niet te zijn geïmplementeerd.
Dan blijven er maar twee punten over om te realiseren: Overschrijving van duiven en daarbij de mogelijkheid om real time het eigendom te controleren en de registratie van de verplichte jaarlijkse enting tegen PMV. Dat moet toch binnen redelijke termijn en tegen redelijke kosten te realiseren zijn. Gestart in 2019, zou volledig operationeel zijn in 2021, of uiterlijk 2022.
Eerst de letterlijke tekst uit het definitieve Financiële Jaarverslag NPO 2022
ECS Strategie inclusief Cloud. Voor een andere toelichting wordt verwezen naar de hierover opgestelde notitie. In lijn van het eerder aangegeven beleid wordt ingezet op een rustige evolutie van de (bestaande) systemen. De totale kosten van het actualiseren en uitbreiden van de huidige applicaties bedraagt effectief voor 2022€ 24K. Dit is inclusief 8K voor de lopende aanpassingen in de Cloud voor het fraudedashbord. De totale kosten komen daarmee uit op een bedrag van€ 166K. De helft van deze kosten is gedekt door een eenmalige bijdrage van de afdelingen. De overige kosten zijn niet geactiveerd maar ten laste gebracht van de reguliere exploitatie. Toekomstige automatiseringsprojecten moeten worden voorzien van een investeringsbegroting en planning. In de meerjaren begroting is ruimte gereserveerd voor toekomstige investeringen.
Wat is de stand bij de start vliegseizoen 2025?
Afgaande op een aantal berichten van mensen uit de praktijk blijkt dat de NPO Cloud niet vlekkeloos werkt. Dat kan gebeuren natuurlijk, maar er wordt inmiddels toch al ruim 6 jaar aan gewerkt en daarmee geld aan uitgegeven.
De problemen (b) lijken te zitten in de wijze waarop de informatie wordt uitgewisseld. Daarbij moet u denken aan de controle op deelname bestanden (zogenaamde UDP bestanden) en de verwerking ervan middels een (e-mail) data-dump, drop-box in de Cloud van een verenigings-bestand en de verwerking middels een API.
Wikipedia zegt over een API: Een application programming interface, afgekort tot API, is een verzameling definities op basis waarvan
een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel, meestal in de vorm van bibliotheken. API’s zijn vaak de scheiding tussen verschillende lagen van abstractie, zodat applicaties op een hoog niveau van abstractie kunnen werken en het minder abstracte werk uitbesteden aan andere programma’s.
Anno 2025 wordt er niet meer gewerkt met gummiringen en mechanische klokken. Wel zijn er verschillende Elektronische Constateer Systemen goedgekeurd met allemaal hun Merk specifieke kenmerken. De functionaliteiten lopen uiteen van zeer ouderwets, want sinds de introductie in 1998 niet meer geüpdatet, tot Full Cloud en alles wat er tussenin zit. Er zijn hybride systemen die mogen een thuisafslag maken middels een (hopelijk)
beveiligde? WIFI of internet verbinding, conventionele systemen die in- en uitgelezen moeten worden in de vereniging en meer geavanceerde full cloud systemen die al realtime middels een beveiligde VPN Tunnel verbinding over internet en locatiebepaling met de GPS satellieten een centraal gecontroleerde Cloud afslag maken, eventueel met NTP (Network Time Protocol) en voor
inkorvingen reeds op een Cloud inkorfantenne werken, die ook weer via het genoemde beveiligde VPN netwerk met de Cloudservers communiceren (2waydirection).
Hier zou overigens volgens mij een mooie gelegenheid zijn als deze rechtstreeks ook met de NPO Cloud in verbinding zouden staan voor de data. De vraag is echter of de NPO Cloud zo reeds toekomstbestendig ingericht. Er is hoop en verwachting dat in de (nabije) toekomst meerdere systemen de informatie full cloud zullen verwerken.
Al deze data worden in zogenaamde applicatiesoftwareprogramma’s (leg dat maar eens bij Scrabble op het bord) in een deelname-bestand en een wedvlucht-bestand UNIFORM verwerkt. Het zogenaamde UDP is in 1997 ontwikkeld en sindsdien mondjesmaat aangepast naar de huidige versie die door alle Rekenprogramma’s kan worden ingelezen en wordt ondersteund.
Afgaande op de publicaties in Op De Hoogte, lijkt dat inlezen en verwerken van de UDP bestanden in de NPO Cloud niet goed te gaan. Er wordt in de NPO publicatie zelfs gesproken over aanpassing van de applicatiesoftware. Vreemd toch als je weet dat de NPO Cloud de UDP bestanden uit de reeds lang bestaande Rekenprogramma’s moet kunnen inlezen. In 1998 was de enige controle op de juistheid van het UDP bestand een controlegetal. Er wordt dan op basis van de inhoud van het bestand een zogenaamde CRC code gegenereerd.
Wikipedia zegt daar het volgende over: Een cyclic redundancy check (CRC) is een foutdetectiecode die dikwijls gebruikt wordt in digitale netwerken en opslagmedia om bitfouten te detecteren. Blokken data die deze systemen binnenkomen, krijgen een korte controlewaarde of “checksum” gebaseerd op de rest bij een “deling met rest” op de data. Bij het binnenhalen of lezen van de data wordt de “deling met rest” wederom uitgevoerd, als daar dezelfde rest uitkomt zijn de data zeer waarschijnlijk correct. Blijken de data echter niet correct te zijn, dan kunnen via foutcorrectie de data hersteld worden. CRC heeft haar naam te danken aan het feit dat het algoritme gebaseerd is op cyclische codes, dat de checksum redundant is (het vergroot het bericht zonder noodzakelijke informatie toe te voegen) en het de data controleert. CRC’s worden zeer vaak toegepast omdat ze makkelijk te implementeren zijn in binaire hardware, gemakkelijk wiskundig te analyseren zijn, en goed zijn in het detecteren van veelvoorkomende fouten geproduceerd door ruis in een transmissiekanaal. CRC is uitgevonden door W. Wesley Peterson in 1961.
Deze CRC controle schijnt in de NPO Cloud anno 2025 nog steeds toegepast te worden. Dit is dus een veronderstelling en dient u niet op te vatten als feit, maar veel wijst erop dat de controle nooit is verbeterd sinds 1998. Juist bij een enorme investering in een Cloud moet de controle up to date zijn. Op dit punt zal in ieder geval duidelijkheid moeten komen. Het is bij deze controle dus zo DAT er afwijkingen gevonden zullen worden, maar dat er nadien een extra controle dient te worden uitgevoerd naar de
verschillen.
Met de huidige stand van de techniek is het geen probleem om de controle realtime, online en beveiligd middels versleuteling op individu (postduif) uit te voeren. Dat wil zeggen dat de verenigingen vrijwel direct na het inzenden van de Deelname-bestanden een melding krijgen van de verschillen. Onderdeel van de genoemde Fraudehelpdesk. De plannen van de NPO om de inkorving online met realtime controlemogelijkheid wijzen hier ook op.
Gelet op het afschaffen van de Hoklijsten is de vraag hoe deze controle wordt uitgevoerd. Kan de NPO Cloud Koppeltabellen inlezen? Zit er een controle op naam/ ringnummer en enting in de NPO Cloud? Dat moet met de administratie van de NPO geen probleem zijn, maar gebeurt dat ook? Of spreekt de Cloud de NPO database aan?
Hoe wordt er straks omgegaan met de controle op de Internationale Wedvluchten? Kan je buiten je eigen afdeling inkorven op Nationale/Internationale Wedvluchten? Hoe is de controle dan geregeld?
Het is niet mogelijk om in de jaarverslagen van de NPO een helder beeld te vormen over de kosten van de NPO Cloud. Het is niet duidelijk of De Cloud functioneert ( de publicaties van de NPO doen het ergste vrezen) en indien niet: hoeveel kosten zijn er mee gemoeid tot heden en moeten in de toekomst nog gemaakt worden om De Cloud te laten functioneren volgens de uitgangspunten?
Zijn de bestuurders die in de positie zijn dit proces te volgen en waar nodig bij te sturen zich bewust van deze problematiek en doen zij moeite deze materiete begrijpen of zich in ieder geval hierover deskundig te laten informeren?
Tot slot: Er zijn wekelijks nog ongeveer unieke 7.000 deelnemers, individueel of in combinatie, aan de wedvluchten. Talloze vrijwilligers worden nodeloos belast met werk dat allang geautomatiseerd had kunnen, nee, moeten zijn. Behoud van onze hobby begint bij het naar de zin maken en ontlasten van de leden. Duivensport heeft alles in zich om een prachtige hobby te zijn. De middelen zijn er, deskundigheid ruim voldoende aanwezig en aan de wil ontbreekt het ook niet. Soms moet er eens iets kritisch tegen het licht gehouden worden. Als je de diepte ingaat zal er op bovenstaande ook wat zijn aan te merken, maar de intentie is wel om de zaken ten goede te keren. Bestuurlijk heb ik mijn bijdrage op alle niveaus wel geleverd, maar helaas niet meer in staat dat geliefde deel van mijn hobby nog voort te zetten. Misschien is het raadzaam als er wat mensen met een frisse, maar deskundige, blik naar De NPO Cloud kijken om te komen tot een werkende Cloud tegen minimale kosten. Daarmee zeg ik niet dat de commissie haar werk niet heeft gedaan, want hun inzet is boven alle twijfel verheven.
Johan Cruijff zei immers: “Je ziet het pas als je het doorhebt”
Baarn, 19 mei 2025.
Hans van der Vee