Door: Patrick Noorman
7 jaar lang heeft Willem, na zijn Olympic Hurricane, moeten wachten op een nieuwe witte raaf op zijn hok. Nu moet gezegd worden dat bij Willem een duif niet zomaar een witte raaf is en dat er in die tussentijd vele nationale en provinciale asduiven op het hok bij zijn gekomen, die bij andere deze stempel wel hadden gekregen. Als Willem zegt dat het een witte raaf is, dan kun je gerust zeggen dat er zelden een betere is geweest. Murphy’s Law is een zo’n unieke duif en als je kijkt naar de prestaties die hij heeft behaald, is er in Nederland op dit moment nagenoeg geen betere vliegduif te vinden. In deze reportage alle aandacht voor Willems legendarische doffer en zijn verzorgingsschema. In de competitie De Allerbeste weet Murphy’s Law met voorsprong het goud te pakken.
NL2017-1279282 ‘Murphy’s Law’
Als je deze blauwe doffer in handen hebt, klopt alles. Mooi gesloten, zijdezacht, een sprekend oog en een pittig karakter. Om nu te zeggen dat er in heel Nederland nergens zo’n mooie duif te vinden is, absoluut niet! Willem geeft zelf ook aan, dat deze doffer in de hand een gewone duif zonder gebreken is. Veel mensen zijn op zoek naar de perfecte duif in de hand en duiven die iets super speciaals hebben. Toch is het Willem al heel vaak opgevallen, dat de toppers soms maar gewone duiven zijn. Wel zonder grote gebreken. Om aan te tonen dat we het bij Murphy’s Law toch hebben over een witte raaf, ziet u hier de prestaties:
1e Pointoise 9.705 duiven (Snelste Prov. tegen 26.648 duiven)
3e Fontenay 11.526 duiven
4e Peronne 2.211 duiven
6e Pt. St. Max 2.573 duiven
7e Asse Zelik 2.278 duiven
8e Pt. St. Max 2.468 duiven
9e Duffel 4.063 duiven
10e Sezanne 4.719 duiven
11e Duffel 1.753 duiven
11e Quievrain 1.538 duiven
11e Peronne 1.015 duiven
14e Peronne 2.495 duiven
16e Melun 4.511 duiven
18e Peronne 2.946 duiven
25e Duffel 4.098 duiven
1e Nat. Asduif FCI De Allerbeste
1e Nat. Asduif Vitesse/Midfond Pipa Ranking
4e Nat. Asduif Midfond NPO
4e Nat. Asduif Midfond Pipa Ranking
Murphy’s Law
Vader van deze legende is ‘De Herman’. Deze duif komt voort uit een samenkweek van Willem en Herman Kulik uit Gouda. Herman kwam deze duif weer terug brengen bij Willem, die hem wel ieder jaar van enkele jongen moest voorzien. 5 jaar lang werd dit gedaan en ieder jaar kwam er wel een duif uit die vroeg of op teletekst vloog. Op de een of andere manier gingen ze dan toch weer verloren en een echte provinciale/nationale asduif wist Willem er nog niet uit te kweken. Tot 2017, want toen was het raak, goed raak!
Moeder van Murphy’s Law is de ‘Blauwe 63’. Het kan natuurlijk niet anders of we zien het Heremans-Ceusters bloed terug komen. Willem haalde bij Leo 60 duiven en hier zaten 10 echte supers tussen, die Willem tot op de dag van vandaag veel succes brengen. ‘Blauwe 63’ komt uit de top kwekers ‘Fantast’ x ‘Blue Flame’. ‘Fantast’ staat aan de basis van meerdere Olympiadeduiven en ‘Blue Flame’ geeft in de nakweek diverse provinciale en nationale asduiven. Murphy’s Law was dus zeker geen lucky shot, maar het was wel even geduld hebben. Toch is eens in de 7 jaar een echte witte raaf kweken, niet zo’n heel slecht gemiddelde, wist Willem er lachend aan toe te voegen.
Willem korft in met een masker op. Hij heeft al jaren last van een duivenmelkerslong.
Systeem
Willem de Bruijn is een man van empirie. Niets wordt klakkeloos aangenomen, maar eerst praktisch getest. Noem maar iets op, bedenk maar iets nieuws of Willem heeft het al geprobeerd. Uiteraard alles binnen de afgesproken regels. Toch is Willem er na tientallen jaren duivensport wel achter, dat je beter dingen weg kan laten dan toevoegen. Het belangrijkste in de duivensport is plezier in je hobby hebben. Veel melkers verlangen naar het prof zijn of het grote geld verdienen, maar het begint allemaal met plezier op eigen erf. Als er op de deur geklopt wordt en jeugdvriend Cees Epping op bezoek komt, worden de verhalen al snel weer opgerakeld. Conclusie is eigenlijk dat ze nog net zo genieten, als toen ze mannetjes van 14 jaar oud waren. Dat het commerciële erbij is gekomen is leuk, maar nooit het hoofddoel op zich geweest. Als je net als Willem een tijd ernstig ziek bent geweest, kom je er wel achter wat de echt belangrijke dingen in het leven zijn. Duivensport is dan maar bijzaak.
Naast dat plezier voorop staat, is Willem ook een persoon die wil winnen. Of hij nu een hond traint, met tipplers een nieuw wereldrecord zet of met postduiven speelt, Willem wil de beste zijn!
Centraal in Willems systeem staat het creëren van zo min mogelijk variabelen. Iedere dag worden de duiven hetzelfde verzorgd. De duiven trainen, net als vroeger toen hij nog niet met pensioen was, eenmaal per dag. Dit is in de avond en Willem zijn duiven trainen eigenlijk altijd super.
Om de vorm toch een beetje te sturen, worden de doffers tot de derde week van april verduisterd. De duivinnen worden tot de eerste week van mei verduisterd. De verduisteringsduur is ongeveer 13 uur, al zit het niet op een half uur vast.
De vliegduiven worden half december gekoppeld en worden gebruikt om de eitjes van de kwekers uit te broeden. Hierna gaan ze op weduwschap en worden ze een dag in de week getoond. Bij het totale weduwschap is het belangrijk dat ze goed aan elkaar gepaard blijven. Anders krijgen je parende duivinnen en is het klaar met trainen. Doordat de duiven iedere week getoond worden, krijgen de duiven niet de kans om lesbisch te worden. Dit leren veel liefhebbers aan, door de duivinnen maanden bij elkaar te laten zitten. Dan krijg je vanzelf lesbische duivinnen en dit gaan ze dan in het seizoen ook doen.
Voor het seizoen maakt Willem zich een week lang druk om het conditioneren van de oude duiven. Met name voor jaarlingen, is het erg belangrijk dat ze het systeem van het totale weduwschap leren. De oude duiven worden een week lang dagelijks weggebracht op 10 kilometer en leren zo wat het spelletje is bij thuiskomst. Doe je dit niet, dan hoor je vaak het excuus van vervelende jaarlingen die het spelletje nog moeten leren. Dit is allemaal te voorkomen, door er werk van te maken. ‘Als ik iets kan, kan een ander dat ook!’
Bij thuiskomst worden de duiven zelden een nacht bij elkaar gelaten. Tonen doet Willem niet. De beloning komt pas na de prestatie.
Bijlichten wordt vanaf augustus gedaan. Dit is afhankelijk van het weer en de vorm. Veel mensen verwachten van dit soort maatregelen wonderen, maar dit is vaak tevergeefs. Het is een mooi middel om duiven in de pluimen te houden, maar het is niet dat je plotseling meerdere duiven op teletekst gaat spelen.
Het draait om super duiven en een goede verzorging. Ook het motiveren van duiven speelt mee. Op de grond staan diverse kleine kistjes en het is geen toeval meer te noemen, dat er al jaren achter elkaar nationale asduiven in die kistjes zitten. Deze doffers hebben geen broedhok, maar zitten op het kistje of op een schapje. Ze zijn erg gemotiveerd om hun territorium te verdedigen. Dit is nodig, want met 60 koppels lopen er best wat duiven rond in de hokken.
In gestuurde motivatie gelooft Willem niet echt. Je kunt een motivatiebak in een broedhok zetten en er op rekenen dat je de week erna teletekst speelt, maar vaak kom je bedrogen uit. Wel is het zo, dat je door motivatiedingen neer te zetten, soms achteraf kunt verklaren waarom een duif zo gemotiveerd was. Duiven motiveren zichzelf en als melker moet je alleen goed opletten.
Voer van de Patagoon Jaarlijkse verkoop Thorn, georganiseerd door De Duif
Voeding
Willem voert het voer van de Patagoon. De prijs voor 25 kg voer ligt rond de 12 euro en Willem snapt niet dat er melkers zijn die ruim 20 euro betalen voor 20 kilo voer. De Patagoon levert uitstekende kwaliteit en de uitslagen laten zien dat de duiven er goed op presteren.
Bij Willem krijgen alle duiven ’s morgens een mix van snoepzaad, groentekorrel, tovo en kattenbrokjes. De duiven krijgen een hand op 10 duiven en dit is voor de morgen voldoende. Zo krijgen ze diverse mineralen, vetten en sporenelementen binnen.
’s Avonds na de training gaat de klep van de voersilo open en mogen de duiven ongeveer een half uur eten van de vliegmengeling van de Patagoon. Ook dit zit niet op een paar minuten vast.
De duiven krijgen iedere dag hetzelfde, waardoor het allemaal erg voorspelbaar is en er weer een variabele factor minder is. Een duif weet zelf wanneer die meer eiwitten of vetten nodig heeft. Als je goed observeert, zie je dit ook aan de duiven. Bij thuiskomst eten ze veel grit, mineralen en erwten. Aan het einde van de week eten ze meer de vetrijke zaden. Voeren moet je niet moeilijker of wetenschappelijker maken, dan nodig.
Willem heeft al diverse malen schimmel gehad in zijn pinda’s en is hier inmiddels mee gestopt. De vetten die in het voer zitten, in zijn mix ’s morgens en die hij als bijproduct geeft, zijn voldoende om een seizoen goed te presteren.
Bijproducten
Willem is in de laatste jaren steeds meer dingen uit zijn systeem gaan weglaten. Medisch is het stukken minder, het dagelijks lappen heeft hij weggelaten en zo nog vele dingen meer. In de bijproducten van Comed blijft hij geloof houden. Waarschijnlijk kan het zonder ook wel, maar omdat hij dit nu al jaren doet en het hem veel succes brengt, verandert hij hier niets aan.
De duiven krijgen dagelijks aangemaakt voer. Het voer wordt vochtig gemaakt met kuurolie van Comed en dit wordt droog gemaakt met Winmix, Stopmite en Roni.
Kuurolie is een mix van lijnzaadolie, zonnebloemolie, tarwekiemolie, lookolie en visolie.
Roni bestaat uit knoflookpoeder, probiotica en nog enkele andere stoffen. Dit product zorgt voor de gezondheid van de keel, slijmvliezen en darmen.
Winmix is een soort conditiepoeder voor duiven, wat bijdraagt aan een goede conditie en balans in het lichaam.
Stopmite wordt ook over het voer gegeven en komt in de huid en luchtwegen van de duif terecht. Mijten hebben hier een erge hekel aan en blijven hierdoor makkelijker weg.
Zoals eerder genoemd, krijgen de duiven in de ochtend een mix van kattenbrokken, tovo, groentekorrels en snoepzaad. Dit vult eventuele tekorten in het voer voldoende aan.
Medisch
In het verleden werd er erg kort op de bal gespeeld. Zoals met veel dingen, werd Willem wat medicijnen betreft, ook een trendzetter. Hij stopte er volledig mee en besloot een systeem te hanteren, waarin alleen de sterksten het zouden overleven. Als je veel medicijnen geeft, krijg je duiven die alleen gezond blijven als ze medicijnen krijgen. Als ze dan resistent worden en ze worden alsnog ziek, kun je niks meer doen wat helpt.
Bij Willem krijgen de duiven preventief geen medicijnen. Voor het seizoen wordt Hans van der Sluis bezocht en in het seizoen op gevoel. Mocht de dierenarts wat zeggen, dan wordt er ingegrepen. Door de jarenlange strenge selectie op gezondheid, wordt er in het seizoen zelden meer iets gegeven. In het hele seizoen 2018 werd er eenmaal tegen geel behandeld. Verder zijn de oude duiven heel het seizoen van nature gezond gebleven.
In het najaar worden de duiven met trimsulfa gekuurd tegen paratyfus en in het voorjaar geënt met Zoosal-T. Als Willem dit vertelt, begint hij een beetje te lachen. Dit is eigenlijk een laks systeem. Wetenschappelijk gezien, heeft het minimaal effect. Als je het echt goed wilt onderdrukken, moet je kuren, enten, na een maand weer enten en vervolgens iedere 6 maanden enten. Met een grote kolonie is dit veel werk en Willem betrapt zichzelf op het feit dat hij het minder streng aanpakt, dan na de uitbraak in 2011.
Willem kuurt het hele jaar niet, ook niet voor belangrijke vluchten. In het verleden heeft Willem diverse proeven gedaan met medicijnencocktails en entingen. Toch bleek dit niet het ei van Columbus. Een gezonde topduif in vorm, is met geen enkel trucje of medicinale ingreep te verslaan. Bovendien zijn gezonde topduiven veel constanter en heb je geen last van een dip na een bepaalde ingreep. Willem is daarom altijd op zoek naar duiven die net dat tikje beter zijn dan zijn eigen duiven en verder houdt hij zijn simpele systeem zo vast mogelijk en hoopt hij op het doorbreken van de constante vorm.
Kweek
De kweekduiven worden hetzelfde verzorgd als de andere duiven. Een bijzonderheid is, dat Willem de kwekers bijna alleen gebruikt om te bevruchten/eieren te leggen. De eitjes worden iedere keer overgelegd naar voedsters of vliegers. Half februari had Willem al 6 rondes van zijn beste duiven. Mensen die zeggen dat het slecht is en beter spelen dan Willem, zijn op 1 hand te tellen.
Hok
Het hok van Willem staat op het zuidoosten en is erg zuurstofrijk. Je kijkt door de pannen naar buiten, er is een hoge kap en de open ramen met gaas voeren veel extra zuurstof aan. In het dak zijn ook nog ventilatoren, die aangezet kunnen worden voor extra afzuiging. Hier zitten geluidsdimmers op, zodat de duiven wel rustig in het hok zitten en niet gestoord worden door een hard zuigend geluid.
’s Morgens komt de zon al vroeg in de hokken en als het erg warm wordt, dan verdwijnt de zon weer van het hok. Laat u niet ontmoedigen als uw hok niet op het zuidoosten staat of kan staan. Willem is al op honderden hokken geweest en heeft werkelijk alle soorten gezien, waarop hard werd gevlogen. Het blijft toch echt om de topduiven en een simpel systeem draaien. Jammer dat veel mensen dit niet geloven en het zoeken in velerlei randzaken.
Stamopbouw
Wie kent ze niet? Olympic Hurricane, Olympic Schanulleke, Zidane, Apollo, Kleine Blauwe, Fatima, De Theo, Jacob, Janneke, Fairy Tale, Blue Flame, Hestia, Favori, De Stefaan en zo kunnen we nog even doorgaan.
Willem is niet bewust bezig om een eigen stam te bouwen. Hij gelooft heel erg in het kruisen van de besten. Als je in een familie kweekt, dan komt er vaak geen betere uit dan wat je al hebt. Bij kruisen is dit veel vaker anders en komen er wel beteren uit. De stam bij Willem is hoofdzakelijk opgebouwd uit de volgende soorten:
– Gebr. De Wit
– Steven van Breemen
– Heremans-Ceusters
– Stefan Lambrechts
Hulp
Willem vindt het belangrijk om de clubs in de buurt te steunen. Hij vindt het zijn verplichting om niet alleen te nemen in de duivensport, maar ook terug te geven. Hij schenkt daarom jaarlijks een 40-tal bonnen en geeft ongeveer 200 duiven weg aan mensen in de buurt. Veel melkers kregen een kwaliteitsimpuls door Willems duiven en konden na jaren eindelijk top 10 spelen of blonken zelfs provinciaal uit. Zo hielp Willem dit jaar een clubgenoot en deze werd direct 10e kampioen jonge duiven in het sterke Gouwe IJssel en wist meerdere malen heel vroeg te vliegen. Hier kan Willem enorm van genieten en dit maakt voor hem de duivensport mooi. Duivensport beleef je samen en tegen gedeelde vreugde, kan geen geld tegenop.
Eigen hulp
Anderhalf jaar geleden kreeg Willem te horen dat hij prostaatkanker had. Hij kwam in het ziekenhuis terecht en had hulp bij zijn duiven nodig. Wiebren Vreeling en Cees Epping hebben hem uitstekend geholpen. Gelukkig herstelde Willem weer, maar Wiebren helpt in het seizoen nog steeds een paar uur per dag. Dit is erg gezellig en klikt enorm goed. Op zijn jeugdvriend Cees kan Willem ook altijd rekenen. Bij het opnemen van deze reportage, was Cees hard aan het werk om de antennes seizoensklaar te maken.
Wiebren Vreeling – trouwe hulp Niets mooier, dan samen de duivensport beleven!
Slot
Willem de Bruijn is al vanaf zijn 14e top in de nationale duivensport. Waar hij vaak verweten wordt erg gunstig te liggen, met hoofdzakelijk westenwind in Nederland, wist hij in 2018 met alleen maar noordoostenwind ook weer kampioen in Gouwe IJssel te worden. In de afdeling was hij weergaloos en met het winnen van nationale titels is hij ook onverminderd doorgegaan. Het is voor mensen soms lastig te geloven, dat het verschil gemaakt wordt door kopvliegers. Hierin moet Willem de mensen die het hebben over trek wel gelijk geven. Niet omdat de trek toevallig naar Reeuwijk gaat, maar omdat in de lijn Gouda-Reeuwijk veel topmelkers zitten met geweldige duiven en die dus inderdaad de kop van het konvooi aanzwengelen.
Willem analyseert alles en na al die jaren in de absolute top, valt hem wel op dat je aan de oostkant wel kan pakken met oostenwind, maar dat het aan de westkant onmogelijk is om steenvroeg te pakken met een westenwind. Hier is wel een wiskundige verklaring voor, al dekt deze niet alles.
‘Begin in ieder geval met super duiven, heb plezier in je hobby, hou het simpel en geniet van elke dag die je krijgt met je gevleugelde vrienden.’
Zomaar wat woorden van Willem de Bruijn, die al tientallen jaren op iedere discipline nationale top is. Geweldig knap!