Ajax straks winterkampioen met dank aan de Kuip

door Bert Braspenning

 

Over welke tak van sport we het ook hebben het hoofddoel is winnen. Als de drang om te winnen er niet is zal dat vast en zeker niet lukken. Zo was er voorbije zondag de voetbalkraker Feijenoord – Ajax oftewel Rotterdam tegen Amsterdam en dat is altijd bloed aan de paal of een strijd op leven en dood. Neem dat alstublieft niet al te letterlijk, het geeft wel aan dat geen van beide teams zich in die titanenstrijd niet zo maar gewonnen geven.

 

De pers deed al ruim van te voren op allerlei manieren haar best om deze, mogelijk een van de belangrijkste wedstrijden in ons land, onder de aandacht van de voetbalgekke supporters te brengen. Je wilt niet weten hoeveel tijd er  daardoor gaat zitten in alle gesprekken die op kantoren, fabrieken, scholen, kroegen en langs de weg gevoerd worden. De spanning voorafgaande aan de wedstrijd van het jaar werd tot grote hoogte opgezweept. Wel of geen voetbalsupporter, iedereen wist wat er zondag in Rotterdam Zuid stond te gebeuren. Ik heb de wedstrijd gezien en ik heb er van genoten, de spelers gingen zogezegd tot aan het randje. Er was volop strijd en het was duidelijk te zien dat beide teams kost wat kost wilde winnen, dat gaat altijd ten koste van de kwaliteit van het voetbalspel. De wedstrijd was nog maar nauwelijks afgelopen of een aantal wijsneuzen begonnen hun commentaar te geven. Zelden zo een slechte wedstrijd gezien, niemand speelde goed, schande voor de voetbalsport, wat moeten we in Europa en ga zo maar door. Eerst de boel ophemelen en daarna met de grond gelijk maken. Het ging toch om de overwinning en deze keer waren de Amsterdammers de betere ploeg. Hebben de heren commentatoren wel eens van waardering en respect gehoord. Waarschijnlijk niet want geen van hen heeft er moeite mee om met name prominente en jonge spelers voor Jan met de korte achternaam te zetten.

 

Hoe zit het met de waardering in de duivensport

 

Die is helaas ook ver te zoeken. Een vlucht winnen met een flinke voorsprong is vaak helemaal niet zo leuk als menigeen denkt. Er wordt al gauw gezegd onmogelijk, kan niet, ontsnapt, doping en noem maar op. Als een zogenaamde mega inkorver een prachtige kettinguitslag maakt met een zeer hoog prijspercentage wordt al gauw gezegd, het is de massa, heb je gezien hij begint pas met zijn 88ste getekende, met zoveel duiven mee is de zuigkracht naar zijn hok veel groter, gunstige ligging, die gasten maken de duivensport kapot of laat hij maar eens naast mij komen wonen. Het is nooit goed. Waarom wordt er niet met respect gesproken over elke liefhebber die een fantastische uitslag heeft gerealiseerd. Het is altijd, ja maar….. en dan volgt er weer zo een afgunstig verhaal. Waarom geen verhalen over winnaars die er al hun energie en vrije tijd aan besteden. Winnaars die een heel jaar met een tomeloze inzet bezig zijn om zich met de besten van het land te meten. Veel liefhebbers weten niet wat sterk spelende liefhebbers er allemaal voor doen en voor over hebben om ieder jaar opnieuw te genieten van de prestaties van hun duiven. Heel veel liefhebbers weten wel wat er moet gebeuren om aan de top te komen, helaas hebben zij niet het doorzettingsvermogen om dat een heel kalenderjaar vol te houden. Zij blinken uit in het leveren van commentaar, zij zijn het die het hoogste woord aan de bar hebben, zij worden ook wel winterkampioenen genoemd. Zulke mensen hebben we inderdaad ook nodig binnen de duivensport anders zouden er alleen maar winnaars zijn en we hebben ook verliezers nodig. Dat alles bij elkaar houdt de sport levendig. Laten we niet vergeten dat de “groten” binnen de duivensport vele malen benadert worden om een bon of duif te schenken. Ze kunnen helaas niet aan alle verzoeken voldoen, kijk maar eens naar de verkooplijsten van verenigingen, samenspelen of rayons wie de bonnen en duiven geschonken hebben. Ook daar zou best eens wat meer waardering voor mogen zijn. Dat kan bereikt worden om vanuit de NPO de landelijke pers eens wat meer informatie te verstrekken over winnaars van nationale concoursen, over duiven die vanwege hun vliegprestaties ons land op de postduiven olympiade vertegenwoordigen en informatie over alle liefdadigheid instellingen die al vele jaren door de Nederlandse duivensport worden gesteund. Het zou prachtig zijn als straks de schrijvende pers en TV aandacht besteden aan onze Nationale Manifestatie die een maal per jaar wordt gehouden en waar duizenden postduivenhouders, ook uit onze buurlanden, op af komen.

 

Duivensport moet zeker zoveel landelijke aandacht krijgen als belangrijke voetbalwedstrijden of wielerkoersen. Wie meldt zich als enthousiaste persvoorlichter van de NPO aan? Het zou mooi zijn als we met zijn allen onze sport op een zeer sportieve manier weer landelijke bekendheid geven, een mooiere vorm van vrije tijdbesteding bij huis bestaat niet.