Winnaar Sector 4 Bergerac, A. Mulderij uit Hollandscheveld

Algemeen
De voetbal wedstrijden bij de dames om het Europees Kampioenschap werd afgelast door hevige regenval. Dit was wel de avond dat de duiven uit Bergerac in hevige strijd waren om zo snel mogelijk naar huis te geraken. Gehinderd door buien en stevige wind op de staart werden er, ondanks alles, toch hoge snelheden verwacht. Albert Mulderij, de winnaar van Nationaal Bergerac Sector 4, dacht daar toch iets anders over en ging met een gerust hart op tijd naar bed om bijtijds weer op te staan. Wel werd er gezien dat er in het plaatsje Hoek (Zeeland) om 20.53 uur een duif gedraaid gemeld was. Waarover later meer.

Op de Dinsdag voor de lossing van Bergerac werden er door Albert 6 strijders ingekorfd op toch één van de vluchten die Albert graag speelt. Albert is niet echt een man van de lange wedstrijden en aan wachten heeft hij een broertje dood, hij is dan eigenlijk ook een programmaspeler. Duiven stonden er prima op, ondanks een heel rommelig seizoen. We zien wel wat ervan komt waren de opmerkingen van Albert.

Na een dag uitstel kregen de duiven om 13.00 uur de vrijheid. Inmiddels was het duidelijk geworden dat de duiven een hoop ongeregeldheden moesten trotseren, zo ook in Nederland. Albert was, zoals geschreven, bijtijds naar bed gegaan en verwachten die avond zeker geen duiven. Toch bedacht hij om de klep open te laten staan. Je weet maar nooit, waren de gedachten van Albert. Om 5.15 uur werd Albert gewekt door een blaas die op springen stond en Albert melde zich op het toilet. Albert keek naar buiten; er was nog niets. Voordat hij besloot om toch nog maar even langs moeders de vrouw te kruipen even een blik op zijn constateersysteem te werpen. Met de slaap nog half in de ogen en spieren die nog op krachten moesten komen trok hij even zijn stofjas aan en maakte de wandeling naar het kloksysteem. Toen hij zag wat daar stond was Albert op staande voet ontslagen van zijn slaap en slappe spieren. Het constateersysteem gaf aan dat er een duif van Bergerac was geconstateerd om 03.09.50 uur. Het was de NL15-1443723 (V) die met een gemiddelde snelheid van 2083.159 meter per minuut de overwinning van Nationaal Bergerac Sector 4 wint. Onwennig dat dit is, vroeg Albert zich af “hoe is dit mogelijk?, stromende regen en nog donker en dan toch binnenkomen” Vol ongeloof werd er gemeld maar de meldpost was nog niet paraat. Hij was natuurlijk al veel te laat met melden, maar ja, wie verwacht dit nou. Al snel bleek dat dit een voor Sector 4 een hele vroege duif Uiteindelijk kwam er vroeg in de morgen wel heel snel leven in huize Mulderij. Vanaf dat moment komt er iets heel raars op gang. Belletjes, bloemen, felicitaties etc etc. Mensen die je niet kent gaan je bellen om te feliciteren. Dat maakt het zo speciaal om een Nationale Sector vlucht te winnen!! Albert heeft het als iets onvergetelijks ervaren. Al meld hij wel dat hij liever een goede uitslag in de breedte had gezien. Maar je moet iets te wensen overlaten hè.

Welke andere prijzen heeft de winnaar al gevlogen?  
Dit duifje werd gekocht bij Bart van de Bovenkamp uit hele goede lijnen. Bij het ophalen twijfelde Albert of dit wel was wat hij voor ogen had bij een fondduif. Uiteraard werd het gekochte goed meegenomen. Als jaarling werd ze goed ingespeeld tot en met de taartvluchten. Dit jaar werd deze duif, door omstandigheden maar 4 keer ingekorfd met een mooie 29e Prijs Ruffec in het NIC Dedemsvaart.

Hoe worden de duiven gespeeld en voorbereid?
Dit jaar werden de fondduiven op 15 Februari gekoppeld en mogen allemaal 1 jong van de kwekers groot brengen. Ze worden niet gescheiden en mogen gewoon weer op eieren komen. De eieren worden dan vervangen door kunsteieren totdat ze er weer vanaf lopen. Dit gaat hier het hele jaar door zo. Het nadeel van dit systeem is echter wel dat er vroeg pennen gegooid worden. Maar hier wordt niet naar gekeken. Als ze te ver in de rui zijn gaan ze gewoon niet mee. Normaal gesproken worden alle duiven tot en met de Eendaagsefond vluchten gespeeld, maar dit jaar was geen normaal jaar. Begin van het jaar besloot Albert om op het hok een nieuw dak te plaatsen. Zoals het toen was zag Albert toch ernstige gevaren door de enorme hitte dat door de lichtplaten veroorzaakt zou kunnen worden. Daarnaast werden de duiven elke dag geterroriseerd door een roofvogel die het op hun gemunt had. Met als gevolg dat duiven in bomen, op huizen, onder het hok zaten of gewoon verloren gingen.  Hierdoor konden de duiven niet normaal hun programma afwerken en kon er maximaal 4 keer ingekorfd worden. Ondanks de voorbereidingen geeft de NL15-1443723 toch aan dat ze uit het goede hout gesneden is.

Heeft u nog een laatste advies voor ons om ook zo’n prachtig resultaat te kunnen behalen?
Als ik kijk naar de voorbereiding van deze duif zou ik geen advies durven te geven. Het was een jaar dat niet uitblonk door een goede voorbereiding en toch win je een Nationale vlucht. Albert zelf denkt dan ook dat het een gelukstreffer is, normaal gesproken kan dit niet. Wel gelooft hij in een goed hok met een uitstekende verluchting en goede duiven. De rest is bijzaak is de mening van Albert. Wat niet vergeten mag worden is de motivatie van de liefhebber zelf. Als die er niet is, zal het nooit wat worden.

Waar, welke club en locatie, heeft u ingekorfd en afgeslagen?
Helpt u mee bij de te verrichten werkzaamheden in het NIC?
Albert is al enige tijd lid PV Steeds Sneller in Hollandscheveld. Nadat het oude verenigingsgebouw in brand was gestoken is er besloten om bij een andere vereniging aan te sluiten. Dit werd toen PV Steeds Sneller in Hollandscheveld. In de vereniging bekleed Albert geen functie maar verricht de nodige hand en span diensten om alles draaiende te houden. Voor het inkorven van de Nationale vluchten dient er uitgeweken te worden naar NIC Steeds Sneller in Dedemsvaart. Een mooi NIC waar gemiddeld wel 30 liefhebber, uit alle windstreken, komen inkorven. Is altijd erg gezellig en zeer goed geregeld.

Hoe staat de sport in uw gezin? Hoe helpen uw familieleden bij het beoefenen van de duivensport. Hoe kijken kinderen naar de sport? Zijn zij actief? Zo nee, waarom niet?
Als je in de buurt vraagt naar Albert Mulderij fronzen bij de meeste mensen de wenkbrauwen. Het antwoord wat je zal krijgen zal waarschijnlijk zijn “die kennen we niet”. Albert staat in Hollandscheveld bekent als “Broer”. Dit alias heeft hij vanuit vroeger gekregen omdat hij de 1e zoon was in het gezin Mulderij. Zo was dat vroeger volgens Albert. Als ik een meisje was geweest had ik waarschijnlijk “Zus” geheten. Het gezin Mulderij bestaat uit Albert en zijn vrouw. Kinderen zijn er niet. Wel een kind aan huis is Wim Otten. Wim woonde in het verleden ook in Hollandscheveld maar is verhuisd naar Wezep. In de tijd dat Wim in Hollandscheveld woonde was hij de persoon die, op het erf van Albert en zijn vrouw, de fond speelde. Nadat Wim is verhuisd zijn de duiven achter gebleven en zodoende speelt Albert soms ook mee op de Marathon vluchten. Maar dit nooit verder dan 1000km aldus Albert. Anders duurt het me veel te lang. De vrouw van Albert heeft helemaal niets met de duiven en vindt het wel goed. Als ze er niet zouden zijn zou het ook goed zijn. Het maakt en doet haar dus helemaal niets. Maar deze overwinning vindt ze wel leuk.

Hoe promoot u zelf de duivensport?.
Er wordt over duiven gesproken waar het maar kan en met wie het maar wil horen. Om zaken op te pakken om de duivensport te promoten is Albert van mening dat dit de jonge garde maar moet doen. Ik doe wat ik kan maar kan het ijs niet breken is de redenatie van Albert. 5 Jaar geleden was er een school op bezoek bij Albert om te kijken hoe de duivensport in elkaar zit. Maar ja, zegt Albert, als je dan al een docent hebt die van mening is dat duiven niet vast horen te zitten maar lekker in de natuur moeten leven, houdt het al op. Van zelfsprekend is hier natuurlijk ook niets uitgekomen.

Heeft u weleens mensen uitgenodigd om bij u te komen kijken?
Natuurlijk komen er wel eens mensen kijken, maar dit is niet zoveel meer als vroeger. Toen ik 10 jaar geleden hard speelde met de jonge duiven zat de tuin vol. Dat is nu niet meer en hoeft ook niet. Zeker niet als je geen baas meer bent op je eigen erf, aldus Albert.

Wat heeft u van de NPO nodig om u daarbij te kunnen helpen?
De NPO zou er echt eens over na moeten denken om divisies in het leven te roepen. Hierdoor krijg je een eerlijker spel waardoor er misschien mensen langer blijven hangen in onze mooie sport. Ook het gokelement zou terug moeten keren. De maatschappij is nu eenmaal op geld gedreven en dit zou je daarom in de duivensport weer terug moeten brengen, aldus Albert.

Ik sprak een liefhebber die houdt van zijn duiven en van de natuur. Zijn duiven staan voorop en presteren komt dan vanzelf. Het winnen van een Nationale vlucht kom als geroepen na een jaar waar tegenslagen de hoofdtoon voeren. Dit geeft weer motivatie voor de komende jaren. Ik wens Albert en zijn vrouw nog heel veel plezier en succes in deze komende jaren.

Vincent Hoogerwerf