Winnaar nationaal Bergerac sector 1 - P. Pladdet uit Hoek

Winnaar nationaal Bergerac sector 1 – P. Pladdet uit Hoek

16-3614770 (V)
8170 duiven Sector 1
16 ingekorfd (4 prijs)
20:53:34
2900.182 snelheid

Algemeen
Vlak bij Terneuzen ligt het plaatsje Hoek in de mooie Provincie Zeeland. Dit plaatsje dankt haar naam aan de kruising van drie dijken. In dit schitterende dorpje woont de Nationaal overwinnaar Bergerac Sector 1 Piet Pladdet. Waarom begin ik dit keer met historie?. Dit heeft alles te maken met het feit dat deze omgeving vroeger een enorm postduivenbolwerk was en dit helaas steeds minder wordt. Dit ook tot ongenoegen van Piet Pladdet. De Marathonvluchten zijn het domein voor deze liefhebber. Al jaren speelt Piet deze discipline met regelmatig zeer veel succes.

Zo ook werden de 16 jaarlingen op de Dinsdag voor Bergerac met vol vertrouwen ingekorfd. Na een periode dat de duiven er iets minder goed opstonden zag Piet dat ze nu weer uitstekend in orde waren. Mooi zacht van pluim, mooi blank en kogel rond.

Na een dag uitstel werden de duiven uiteindelijk op Zaterdag om 13.00 uur gelost in Bergerac en het spel was op de wagen. Het wachten kon beginnen. Nou niet echt! Eerst moesten de jonge duiven thuis komen vanuit Arras en er waren ook nog duiven ingekorfd op de ZLU vlucht vanuit Narbonne. De jonge duiven kwamen prima naar huis. Van Narbonne had Piet zich wat meer voorgesteld maar werden wel de benodigde prijzen gespeeld.

Bij het afslaan van de jonge duiven werd er hevig gediscussieerd of de duiven van Bergerac nu wel of niet in de avond als thuis konden zijn. De wind stond pal op de staart, maar hevige buien waren er ook aanwezig op de vlieglijn. Eigenlijk waren de meesten het er wel over eens dat het ’s avonds niet ging gebeuren of het moet laat in de avond zijn.

Rond een uur of 7 had Piet en zijn vrouw Ineke de buitenstoel verwisseld voor de kamerstoel. Het begon fris te worden buiten en daarom werd er besloten om naar binnen te verhuizen, want er moesten nog wat duiven van Narbonne thuis komen.

Rond de klok van 20.50 kwam er inderdaad nog een duif terug van Narbonne. Deze duif was duidelijk nog niet moe en had nog praatjes voordat hij de ingang van het hok wist te vinden. Op het moment dat deze duif nog wat rond liep te koeren kwam er als een kogel uit de lucht een witpen duif op de klep. Piet dacht even aan nog een nakomer van Narbonne maar zag al heel snel dat het toch een duif was van Bergerac.

Snel naar de klok en inderdaad de NL16-3614770 was geconstateerd van Bergerac om 20.53.34 met een gemiddelde snelheid van 2900.182 meter per minuut. De rillingen liepen over het lichaam van Piet. Hoe is het mogelijk vroeg Piet zich af. De duif werd zoals gebruikelijk direct gemeld bij het NIC en daar kwam al de bevestiging dat het de 1e gemelde duif was. Dan begint het wachten wat een zeer zenuwachtige tijd is. Want……. je weet maar nooit of er op de langere afstand nog meer duiven zouden vallen. Na een half uur gebeurde dit niet en zo wist Piet dat het in de Afdeling Zeeland wel snor zat. Vrij kort daarna belde de Afdeling om een afspraak te maken om de duif te controleren. Dit gebeurde om 22.00 uur en alles werd goed bevonden. Nog even had Piet de hoop dat het wel eens de 1e Nationaal zou kunnen zijn, helaas voor Piet was dit niet het geval. Een prachtig moment om dit mee te mogen maken. Het is niet normaal wat er dan loskomt in duivenland. Echt geweldig om een 1e Nationaal te mogen winnen in Sector 1 ( 8170 duiven) en zo dicht bij de 1e Nationaal te zitten. Om 23.00 uur werd er voor de zekerheid een tussenafslag gemaakt in de vereniging. Zekerheid voor alles.

Indien naam van de duif en naar wie deze vernoemd is en waarom?

Duiven krijgen bij Piet nooit een naam. De achterste 3 cijfers van het ringnummer is voldoende. Dit geeft duidelijk aan dat Piet een no-nonsense liefhebber is die niet houdt van poespas.

Welke andere prijzen heeft de winnaar al gevlogen?  
De “770” is nog maar een jaarling. Als jonge duif en in de voorbereidende vluchten, als er geklokt werd, heeft ze nog geen uitstekend palmares kunnen laten optekenen. Maar dat het met de kwaliteit goed zit blijkt wel uit deze mooie overwinnen. Ook leuk kom te noemen is dat de 2e duif “769” van Piet op Bergerac het nestmaatje is van de ‘770’.

Hoe worden de duiven gespeeld en voorbereid?
In April worden de duiven pas gekoppeld. De vliegduiven brengen geen eigen jongen groot. De eieren van de vliegduiven worden onder de kweekduiven gelegd om ze uit te laten broeden. Begin Mei worden de duiven opnieuw gekoppeld en mogen dan 5 dagen broeden om vervolgens gescheiden te worden en op weduwschap gezet te worden. Bij Piet wordt het systeem van dubbel weduwschap gespeeld. Volgens Piet kom je er dan sneller achter wat de kwaliteiten zijn van je duiven en met name de kwaliteiten van de duivinnen. Na deze periode worden de duiven voorzichtig ingespeeld op de Vitesse en Midfond vluchten. Aan de prestaties op deze vluchten hecht Piet weinig waarde. Sterker nog, ze worden wel geklokt maar er wordt nooit een klok afgeslagen. De focus ligt volledig op de Marathonvluchten. Volgens Piet is dit systeem wel iets bewerkelijker met het loslaten van de duiven. Maar dat weeg niet op tegen het profijt dat je hebt om te achterhalen wat de kwaliteit van je duivinnen is.

Heeft u nog een laatste advies voor ons om ook zo’n prachtig resultaat te kunnen behalen?
Volgens Piet zit de wereld vol met adviezen. Adviezen zijn raadgevers en die bestaan uit verschillende gradaties in de duivensport. De een doet het zus en de ander doet het weer zo en beiden zijn goed en worden kampioen. Piet is een voorstander om te beginnen met goede duiven van een kleine liefhebber. Daar moet je geduld mee hebben en vooral veel spelen. Bij dit soort duiven komt de kwaliteit vaak op een latere leeftijd naar boven. Dus geduld is een schone zaak. Het mag vanzelfsprekend zijn dat een goed hok en systeem aan de basis ligt van succes.

Waar, welke club en locatie, heeft u ingekorfd en afgeslagen?
Helpt u mee bij de te verrichten werkzaamheden in het NIC?
Het plaatsje Hoek heeft al gellange tijd geen eigen duivenvereniging meer. Daardoor is Piet uitgeweken naar PV De Sluiskilse Reisduif in Sluiskil. Deze nog redelijke grote vereniging met 30 leden, waarvan 7 à 10 Marathon spelers, staat nog in volle bloei. Voor het inkorven van de Marathonduiven moet Piet naar Sas van Gent. Daar is het NIC Sas van Gent gevestigd in het Cafe Reseda. Iedereen kan zich voorstellen dat dit geen straf is.

Hoe staat de sport in uw gezin? Hoe helpen uw familieleden bij het beoefenen van de duivensport. Hoe kijken kinderen naar de sport? Zijn zij actief? Zo nee, waarom niet?
Het gezin Pladdet bestaat uit Piet en zijn vrouw Ineke. Zij brachten samen 2 kinderen groot, die inmiddels het ouderlijk huis hebben verlaten. Zijn inmiddels trotse Opa en Oma van 5 kleinkinderen. Toch denkt Piet dat hier 1 potentiele duivenliefhebber bij zit. Het is het oudste kleinkind (16 jaar) die erg betrokken is bij de duiven van Opa. Hij is dan ook het steun en toeverlaat als Piet en zijn vrouw eens een keer een weekend of weekje weg zijn. Dan verzorgd hij de duiven van Opa en dat doet hij uitstekend. Piet is hier erg blij mee en zo kan je nog eens wat ondernemen.

Heb u weleens mensen uitgenodigd om bij u te komen kijken?
Vroeger was het eigenlijk altijd de zoete inval bij de familie Pladdet. Nu komen er eigenlijk nooit meer mensen kijken en praten over de duiven. Jammer vindt Piet dit maar ook wel begrijpelijk. Als de interesse er niet is praat je ook niet makkelijk over duiven en komen er ook geen mensen kijken.

Wat heeft u van de NPO nodig om u daarbij te kunnen helpen?

Een hele tijd geleden vond je eigenlijk in elke krant wel de uitslagen of verslagen over de afgelopen vluchten. Hierdoor worden mensen toch geconfronteerd met de duivensport. Als je nu mensen vraag; “weet u hoe de duivensport in elkaar zit?” Krijg je standaard het antwoord. Nee, geen flauw idee. Wellicht is het goed dat de NPO eens kijkt of er meer de media gezocht en betrokken kan worden om de duivensport weer in de spotlights te zetten. Niet geprobeerd is altijd mis, aldus Piet. Daarnaast spreekt Piet de wens uit aan de NPO om toch eens te kijken of het niet mogelijk is om meer Ochtendlossingen te organiseren. Dit zou een mooie aanvulling zijn op het Marathonprogramma.

Piet heeft speelt al jaren uitstekend met de duiven. Niets is hem vreemd en er ontgaat hem niets op het hok. Nu zeker dat er een 1e Nationaal Bergerac Sector gewonnen is moet Piet op zoek naar nieuwe doelstellingen. Gezien de gedrevenheid en eenvoud ben ik ervan overtuigd dat Piet die gaat vinden.

Nog heel veel succes met de komende vluchten en alle nog komende seizoenen en “Ik hoop je snel weer te spreken”.

Vincent