Vluchtverslag Zeeland 3 september 2018

Door: Patrick Noorman

Gien
Winnaar Afdeling Zeeland
Gebr. Scheele – Terneuzen
Samenspeloverwinning 100!!!

Jaap en Adriaan Scheele zijn aan een duizelingwekkend seizoen bezig. De ouden kwamen erg goed en de jongen nemen het stokje moeiteloos over. Op Melun was de provinciale winst voor Jaap en Adriaan Scheele en ook op Gien gaan zij er met de winst vandoor. Door deze overwinning weten zij de 100e samenspeloverwinning op hun naam te schrijven. Een gigantische mijlpaal in hun zeer succesrijke duivenloopbaan. De winnende duif heeft een speciale naam gekregen, omdat hij de 100e samenspeloverwinning heeft gebracht en luistert naar ‘Cento’.

NL18-3828087 ‘Cento’

Als duivenmelker gaat je hart sneller slaan bij het zien van deze duif. Een prachtige vogel in de hand, maar ook een stamboom om van te watertanden. Vader van ‘Cento’ is ‘Darco’ en dit is toch wel een legendarische vlieger en minstens zo’n goede kweker. Moeder is ‘Ashly’ en deze duif vloog ook al twee keer op teletekst, met een 1e provinciaal Orleans en een 3e Provinciaal La Soutterraine. Heeft u ze beter? Daarom staan Jaan en Adriaan al jaar en dag in de provinciale en nationale top.

Deze provinciale zege is voor ‘Cento’ ook niet zijn eerste prijs. Als jong vloog hij de volgende indrukwekkende lijst aan prijzen bij elkaar:

1. NPO Gien 2.193 duiven
10. NPO Melun 2.788 duiven
11. NPO Melun 2.788 duiven
42. Peronne 7.672 duiven


De duiven zitten op een ruim hok en zodoende is er absoluut geen sprake van overbevolking. Jaap en Adriaan spelen met 50-tal jongen ongeveer en deze worden verduisterd en bijgelicht. De duiven worden niet op de deur gespeeld en mogen doen wat zij willen. Jaap kan enorm genieten van een jong op eitjes of een jong dat net aangepaard is. Als jaarling leren zij het weduwschap en zodoende hebben zij weer iets nieuws om voor naar huis te komen.

Voor dat de jonge duivenvluchten beginnen, worden de duiven heel goed opgeleerd. Dit wordt wel in kleine stapjes gedaan. In 2018 betekende dit concreet het volgende:

-2x Westdorpe (4km)
-6x Zelzate (12km)
-1x Eke (25km)
-1x Moeskroen (60 km)

Na deze vluchten zijn de duiven met het Zeeuwse programma mee gegaan.

Voeding

De duiven krijgen het voer van Gerard Koopman. Deze All in One mengeling bevalt erg goed en voorziet de duiven in alles wat zij nodig hebben. Jaap en Adriaan hebben in het verleden ook weleens met opvoeren gewerkt, maar duivensport moet je zo simpel mogelijk houden. Iedere dag hetzelfde doen, dan maak je de minste fouten.

Bijproducten

De duiven krijgen twee keer in de week Prange Suppe en verder zitten er veel producten in de All in One korrel van Koopman. Jaap en Adriaan komen regelmatig het hok binnen met een pinda, snoepzaad of wat grit. Het zijn echte liefhebbers op het hok en de band met de duiven is erg zichtbaar.

Slot

Wat een niveau halen deze mannen al jaren en iedere keer bij het bestuderen van de stambomen en het beoordelen van de duiven, weet je ook waarom ze zo goed spelen. De mannen hebben zo’n unieke collectie topduiven, dat het niet anders kan dat daar goede duiven uit komen. Veel mensen zoeken het in allerlei medicijnen en bijproducten, maar het draait enkel maar om topduiven. Als Jaap dit zegt, dan geloven mensen het vaak niet. Mensen zijn altijd maar op zoek, maar er is een zoektocht wat echt wat oplevert: De zoektocht naar goede duiven!

Door | 2018-09-04T03:18:41+00:00 4 september 2018|Nieuws|0 Reacties