Door: Patrick Noorman

‘Een droom die uitkomt!’
1e NPO Orleans
Afdeling Zeeland
Gebr. Dekker – Terneuzen

Voor de gebroeders Dekker uit Terneuzen gaat duivenseizoen 2018 de boeken in als een gigantisch droomjaar. Vanaf het begin van het seizoen kwamen de duiven al uitstekend en iedere keer als zij dachten dat het niet meer beter kon, werd het nog beter. Na een snelste van Zeeland, kwam een 1e NPO en gingen zij meedoen om het generale kampioenschap van Zeeland. Met de week werd het spannender en het zou spannend blijven tot de allerlaatste vlucht. Zaterdag 15 september viel dan eindelijk de beslissing. Er was die zaterdag een natourvlucht en de legendarische jonge duivenvlucht vanuit Orleans. Op de natour lieten de mannen al zien dat zij die dag op scherp stonden, want bij de eerste 15 duiven van het samenspel (2-3-4-5 van Zeeland) waren er 9 van de gebroeders Dekker, waaronder hun getekenden. Toch moest het op Orleans gaan gebeuren en de spanning was om te snijden. Een groepje mensen stond te letten, toen er plots twee duiven aan kwamen vliegen. Het bleek een van het hok Dekker te zijn en een vreemde Belg. Gelukkig treuzelde de duif niet al te lang en al snel bleek dat dit de snelste van Zeeland was. Er kwamen vrij vlot 3 andere duiven, die zich in de top 25 NPO klasseerden. Toch werd het steeds stiller bij het groepje letters. Duif na duif kwam er thuis, maar geen getekende. Zou het dan toch nog mis gaan? Bij de gebroeders nam de spanning toe en het humeur langzaam af. Voor het afslaan waren de meesten, inclusief Jan-Willem en Frederik het er wel over eens: dit dubbeltje kon weleens de verkeerde kant op gaan vallen. Zondagmiddag kwam daar toch het verlossende bericht, waar zij al jaren van droomden:

Gebr. Dekker Generaal kampioen van Zeeland!!!

Winnende duif ‘Johnny English’

De winnende duif is ‘Johnny English’. Hij is een halfbroer van de topvlieger ‘Young Danny’ (1e asduif Generaal, vitesse en natour SS2) en is net als zijn halfbroer erg donker van kleur. ‘Johnny English’ zat 14 dagen te broeden in een donker hokje in het hok, maar had ook al 14 dagen ruzie met zijn broer die de denkt dat hij de baas is over heel de bodem van het hok. Dit heeft hem erg gemotiveerd en hij had best als getekende de mand in kunnen gaan. Van de 23 duiven die mee gingen, hadden er wel 15 getekend gezet kunnen worden omdat ze zo gemotiveerd waren. De een zat nog mooier en beter dan de ander. Een groot luxeprobleem, wat nog bijna een dure afloop had.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vader van ‘Johnny English’ is ‘Zoon Bram’ en hij is vader van ‘Young Danny’, maar ook al vader van ‘Jazzlyn’ en zij vloog al 6x top 100 NPO met als hoogtepunt een 7e NPO Fontenay en 16e NPO Melun.

Moeder van ‘Johnny English’ komt van het kampioenenhok W.B. de Kruijff uit Woerden en is een kind van hun bekende ‘Dakkapel’. ‘Dakkapel’ verspeelde altijd veel tijd, maar won wel de Derby der Junioren van Fontenay en was de snelste van 12.766 duiven, maar ook van heel Nederland tegen ruim 47.000 duiven.

‘Johnny English’ heeft naast zijn 10e asduif titel op Jong Vitesse in het samenspel, nu ook een schitterende 1e NPO op zijn naam staan.

Geschiedenis

Zeer regelmatig kwam bakker de Bruijne brood brengen in Terneuzen. Frederik die op dat moment nog konijnen had, besloot om met de bakker mee naar huis te gaan. Bakker de Bruijne had ook konijnen en Frederik was zeer benieuwd hoe die erbij zaten en verzorgd werden. Frederik en Jan-Willem gingen bij de konijnen kijken en zagen ook nog een duivenhok in de tuin staan. Hun interesse in de duiven was direct gewekt.

Het was inmiddels 2004 en iedere zaterdag zaten de jongens vol adrenaline klaar om bij de bakker de duiven op te wachten. Bij Frederik en Jan-Willem was inmiddels een vonkje ontstoken en dat groeide uit tot een vurige liefde voor de duivensport. In overleg met hun ouders mochten zij een hok neerzetten. De ouders van de gebroeders hebben een agrarisch bedrijf, maar steunen de jongens zoveel als ze kunnen. Een grote ruimte op het bedrijf is omgetoverd tot duivendorp.

Duivensport was in het begin enorm lastig en in 2007 ging het voor geen meter. Alles moesten ze zelf maar uitvogelen. Met behulp van o.a. de gebroeders Scheele, Tonny de Bruijn en R. de Schoolmeester werden de jongens op gang geholpen. Ze leerden hoe je een duif moest vasthouden, hoe het goed verzorgd moest worden en ook werd er geleerd hoe je kon zien of een duif gezond was of niet. Later kwam er een tuinhok van Mevrouw Scheele bij en de jongens waren vertrokken. Het begin van een succesvolle duivenloopbaan, met 11 jaar later al het kampioenschap van heel Zeeland. Ongekende klasse van deze volhouders, want zij hebben er veel voor moeten doen!


Systeem jonge duiven

De jonge duiven worden van januari tot april op het hok afgezet. Jan-Willem en Frederik zijn absoluut niet van de medicijnen, maar vinden een entschema wel erg belangrijk. In het verleden was het jonge duivenspel wel een beetje het zorgenkindje, maar sinds wat veranderingen in hun systeem gaat het geweldig.

Allereerst is het entschema wat veranderd. Alle duiven worden voor eind april drie maal geënt. De eerste keer is dit gewoon paramyxo, hierna krijgen ze nog een keer een mix met herpes en als allerlaatste enting krijgen ze de combinatie van paramyxo en pokken. De duiven lijken hierdoor veel meer weerstand te krijgen.

Met de duiven een paar keer wegbrengen, komen de meeste mensen er tegenwoordig niet meer. Als de duiven redelijk vliegen, worden zij al in de mand gezet om te wennen en een klein stukje weggebracht. In 6 stappen worden de duiven dan naar 15 kilometer gebracht. Als zij dit goed voltooien, gaan de duiven naar 30 kilometer. Dit proberen de mannen zoveel mogelijk te doen. Er zijn weken bij dat dit maar een keer kan, maar er zijn ook weken dat dit wel drie of vier keer gebeurd. Wil je presteren, dan moet je er veel voor doen. Dit houdt dus in dat de duiven soms voor het werken al opgeleerd worden. Dit betekent ook dat als iedereen moe op de bank gaat zitten ’s avonds, de mannen nog even de duiven inladen en een stuk in België  brengen.

De jonge duiven worden gevoerd volgens het schema van Matatdor. De duiven krijgen Matador Start – Matatdor Vlieg – Matador Turbo. De duiven zijn in de week voor Orleans flink doorgevoerd.

Frederik Dekker                                                                                                                                               Frederik & Jan-Willem Dekker

Slot

Namens het Neerlands Postduiven Orgaan feliciteren wij Jan-Willem en Frederik met de 1e NPO en het behalen van het Zeeuwse Generale kampioenschap. Fantastisch!