Vluchtverslag Marseille ZLU ZK Afdeling Oost Brabant

Verslag afdelingsconcours overnacht vlucht ZLU Marseille 20 juli 2019 217 duiven

 

Op vrijdag 19 juli waren de weervooruitzichten niet goed. Daarom werden de duiven op zaterdag 20 juli om 06.35 uur in Marseille gelost. Over de vlieglijn betere condities en op tal van plaatsen redelijke meewind.

 

Om 19.43.12 en 19.43.23 draait Henri Wittens 2 duiven van de in totaal 5 duiven welke hij heeft ingemand op Marseille. Een Eerste en Tweede plaats in de Zuiderkempen / Afdeling Zuid Oost Brabant. Nationaal zijn het ook 2 vroege duiven in de ZLU uitslag  4 en 5 van de 2735 duiven.

PROFICIAT!

Den Bosch waar het allemaal gebeurde: hoor ik “Zoete Lieve Gerritje roepen” “Het Dondert en het Bliksemt”.

 

Persoonlijk ben ik wel gecharmeerd van een melker die een topseizoen draait op 3 meter. Toppers als Mark van de Berg en Frank Zwiers waren hier meesters in.

Je zoekt natuurlijk op internet naar gegevens en meteen viel me op dat voor velen Henri geen onbekende is. Veel reportages en columns zette hij al op papier.

Vaak met een boodschap hoe mooi onze duivensport is. Henri  is een gezellige prater maar houdt niet van onzin praat. Goei duiven moet je hebben, die vroeg op de klep vallen daar gaat het om. Henri zijn hokinstallatie is klein maar efficiënt. Alle duiven worden een heel jaar flink aan de tand gevoeld en alleen de allersterksten / allerbesten verdienen een plek in de ploeg van het jaar daarop.

 

Waarom de keuze gemaakt werd voor de ZLU Vluchten? Hier is de bekende schrijven wijlen Fons van Ophuizen eigenlijk debet aan. Zijn geromantiseerde verhalen over de ZLU vluchten van eind jaren 80 begin 90 maakten op Henri grote indruk. De waardering voor de prestatie ligt gewoon veel hoger. Henri noemt het: De mensen hebben het boek uit betreft die kermis vluchten en willen genieten van het hele gebeuren wat de duiven teweeg brengen.

Gevoelsmatig staat Henri met de duiven op en gaat ermee naar bed. Maar waar ligt het begin.

 

Gestart werd er in 1982 als jong manneke. In 2016 werd begonnen met de ZLU vluchten en meteen waren er al mooie successen. Alle vluchten prijzen draaien en op Perpignan 2016 won zijn “Hans”, een 1 ste van de Afdeling en een 6 nationaal. Het podium in Kerkrade was een hele ervaring. Henri was onder de indruk tussen de grote jongens te mogen staan. Dit heb ik van ook van andere ZLU spelers gehoord!!

2017 zou een jaar worden van vele tegenslagen: een gitzwart seizoen. Wekelijks werd de dierenarts bezocht waarbij de vele adviezen Henri geen streep verder brachten eigenlijk steeds verder weg van de oplossing.

2018 zette zijn “Willem” gekweekt door Willem Tiellemans hem opnieuw op de kaart tegen 603 duiven 1-9-16-65-112.

Waarom die gretigheid tot presteren ? Henri heeft vele boeken gelezen over de duivensport en hij is gaan kijken en luisteren bij die liefhebbers die het beste presteren.

Arjan Beens gaf het vele rijden met fond duiven als toegang tot succes. Geen lijnen kweek meer maar goeie tegen goeie zetten!!

Jelle Jellema zijn grootste voorbeeld volgt hij vanaf 2006 en daarvan begreep hij snel:  niet zuinig zijn. De beste blijven over. Brede sterke ruggen is niet nodig.

Het motortje zit in het hoofd. Zijn 3e nationaal Barcelona 2019 dochter Romee heeft ook een slechte rug, maar is er gewoon. Duivenvriend Kees de L ór heeft als spelregel ga met de beste en dan win je. Ge moet goei hebben meer niet. Antoine de Groot bakker en goede vriend liet hem zien hoe te voeren. Zeker in het begin karig.

Dat is Beyers Galaxy Light. Ullrich Lemmens gaf eens uitleg en ook dat is Henri bij gebleven. Zwaarder voer Long distance van Beyers. Dit op advies van Peet Solleveld.

Heel wat namen, maar een basis, die onze overwinnaar zeer prettig vind en seizoen 2019 tot prima prestaties leid.

Na een periode van zo’n 12 jaar waar alles uit een potje moest komen komt en een 180 graden wending. Vrienden als de combinatie Baas- Berg uit de Kwakel lieten zien dat minimaal ook tot maximaal kan leiden. Naast de verplichte paramixo- Herpes enting worden in het najaar de duiven geënt voor paratyfus. Vele adviseren het, maar Henri heeft toch de twijfels over enten en daarom wordt het dit najaar toch weer kuren.

Maar 2019 is tot nu een goed seizoen. Na een periode van tegenslagen op persoonlijk gebied heeft Henri zich helemaal aan duiven gegeven. Medisch werd Stijn Rans van Giantel bezocht. Stijn panikeert nooit betreft kuren en weet als geen ander hoe het zit.

In 2017 won hij in België 1e nat. Pau en Perpignan en in 2019 1e Internationaal Barcelona. Zo eigenwijs Henri ook is vertelt hij vaak Stijn zijn plan, die daarop zijn mening geeft.

De duiven hebben tot aan de start van het seizoen Biolugocol gekregen. Tijdens het vliegseizoen niet meer, gewoon vergeten. Voor de luchtwegen krijgt men luchtwegsiroop bij thuiskomst en vertrek voor de kruidenwinkel. Geel werd eerst een lichte pil gegeven en later een zwaardere.

Duiven.

Henri heeft een hok vol met grote namen. De beste vallen vroeg op de klep. Soorten waar hij mee op de uitslag kom zijn: Jellema (rechtstreeks, Cees Nijdeken en Benno Kastelein), Jacobs, Frank Zwiers en zijn boezemvriend Peet Solleveld.

De overwinnaar is Kleine Marlon. Gekregen nadat Henri een reportage geschreven had en eigenlijk dus reclame had gemaakt.

De 2 plek is de mooie donkere Calli (vernoemd naar vriendin). Kleinzoon 621 Jacobs. Amstel aan de Nes. 621 winnaar van een 8e en 15 nationaal op de ZLU. Kleinzoon werd in 2015 uitgeroepen tot beste duif ZLU 2015.

Een systeem is er niet. Jaarlingen hebben wel of geen bak. Op weduwschap gaat de schuifdeur open. Ze mogen nemen wie ze willen, dat de motivatie vergroot. Opvallend is dat Henri bij alles een vraagteken zet.

Rien Quist sinds een jaar vriend en vertrouweling helpt hem daarmee. Kortom vele wegen naar Rome.

 

Henri geniet van deze super prestatie.

Eerste 25 prijswinnaars: Marseille ZK 20 juli 2019  217 duiven

         1  Henri Wittens                                     S-Hertogen Bosch    
     2  Henri Wittens                                          S-Hertogen Bosch
3  Gebr. Janssen                                          Gennep
4  Klessens de Lepper                                Valkenswaard
5  R. Krancher                                              Uden
6  W. Verbaal                                               Valkenswaard
7  Van Schijndel  & Znn                             Geffen
8  A. van Lieshout                       Valkenswaard
9  Will & Dirk Geudens                              Knegsel
10  L.M. van den Berg                                 Deurne
11  P. van den Eijnden                                Deurne
12  Comb. Kroon & Erren                           Ven-Zelderheide
13  Van Schijndel & Zn                                Geffen
14  J. van Heumen                                       Oss
15  J. van Heumen                                       Oss
16  J. Delnoye                                                Macharen
17  R. Krancher                                             Uden
18  Van Ham-Bartels                                   Wintelre
19  L.M. van den Berg                                 Deurne
20  F.C.P. Textor                                           Well
21  L.M. van den Berg                                 Deurne
22  Henri Wittens                                         S-Hertogen Bosch
23  J. Schutjens                                             Geffen
24  Van Ham-Bartels                                   Wintelre
25  Van Schijndel & Znn                             Geffen

Mooie series op afdelingsniveau:

Henri Wittens 1-2-22……………………3 van de 5

Van Schijndel en Znn Geffen 7-13-25-26-28-31-36……………….7 van de 10

Van Ham Bartels Wintelre 18-24-38-39-50-52…………………..6 van de 10

J van Heumen Oss 14-15-33-34-53 ……………4 van de 8.

100% scores:

2 van de 2

R Krancher Uden 4-11

A van Lieshout Valkenswaard  8-46

 

1 van de 1

L van den Eijnde Someren 41

  1. J de Jong St Oedenrode

FDL Eersel

Door | 2019-07-23T21:50:45+01:00 23 juli 2019|Nieuws|0 Reacties