Friesland’96

 

Limoges 01 juni’19

Winnaar S.J. Kuipers Oudega

Chimay 01 Juni’19

Henri & Wilma van de Linde St Jansklooster

Door:

Zaterdag 1 juni stonden er twee vluchten op het programma de eerste Meerdaagse die vrijdags om 14:30 uur was gelost in Limoges met de 5 noordelijke afdeling. En de 3e midfond vanaf Chimay die om 07:00 uur werd gelost. De wind was hoofdzakelijk zuidelijke richtingen en het was aangenaam wachten bij goede temperatuur voor de mens. De duiven hadden toch wel enige moeite met de omslag van de tempratuur maar kwamen goed thuis en weinig duiven die achter bleven. We beginnen met de eerste lossing in Limoges, het weer was mooi en op de lossing de eerste kilometers Noord Westelijke winden draaiend naar Zuid Zuidwest. Veel liefhebbers verwachten de duiven vroeg en zelf in de nacht. Het was voor veel deelnemers een korte en onrustige nacht. Hier en daar waren er al duiven even na 04:00 uur. In Friesland was het niet zo vroeg maar ook daar was op 1 van de verste afstanden er 1 in Oudega.

 

De eerste duif werd geklokt om 05:31:52 op een afstand van 873,828 in het Friese Oudega en maakte een snelheid van 1730,765 mpm. Het was de “Nachtvlieger Peiren” van Simon Kuipers

Simon schreef zelf het volgende aan me:

Zelf ’s nachts ben ik een aantal keren uit bed gegaan en met de ‘verschijner’ de daken afgezocht naar een eventuele nachtvlieger. Om 4.45 uur definitief uit bed gegaan, de duiven water met elektrolyten gegeven en het voer klaar gezet. Vanaf 5 uur zat ik keurig te wachten op een vroege duif en las in de tussentijd mijn krantje. Om 5.31 kwam een duif precies uit de goede richting ‘aanzeilen’ en viel met een zwierige duik op de klep. Om precies 5.31.52 uur werd de ‘Nachtvlieger Peiren’ geklokt.

Daarna gemeld bij meldsite de Blauwband en Compuclub en het bleek de eerste melding in afd. 11. Dan is het nog wel spannend of er op de verste afstanden geen duiven vallen en dat gebeurde niet. Uiteindelijk werd de 16-1044324 1e NPO afd. Friesland ’96 op 1.153 duiven en 2e over het totale concours met afd. 7, 8, 9, 10 en 11.

De duiven worden bij Simon op totaal weduwschap gespeeld en hij speelt met 50 doffer en 50 duivinnen op weduwschap. Als de duiven worden gespeeld is meestal de partner thuis. De duiven zijn 1 maart gekoppeld en de jaarlingen krijgen eieren van kwekers of beste vliegers en brengen jong groot. Voor bakvastheid en de oude broeden 1 a 2 keer. De duiven zijn verduisterd van Maart tot Half mei en krijgen de PMV enting en Paratyfus enting met kuur in januari. Verder is het zo veel mogelijk puur natuur en hebben ze ook nog niks gehad. Mocht het nodig zijn handelt Simon er wel naar. De De Doffer komt uit 2 rechtstreekse duiven van Noël Peiren Zedelgem, waar Gerben van der Loon samen met Simon (kweekcentrum Friesland in Boelenslaan) wel 40 rechtstreeks hebben opgehaald en erg succesvol mee zijn. Zie stamboom

De winnende doffer speelde als jaarling 4 keer prijs op de dagfond met 3 x vroeg, vorig jaar 2 keer dagfond en 2 keer vroeg en daarna Periqueux (965 km) en vloog toen 26 van afd. Friesland ’96 (3e duif op het hok) en 13e in zone 4 van de NU. Daarna gestopt omdat Simon er een paar extra jongen uit wilde kweken. Dit jaar heeft hij 2 ronden eieren gekregen met een duivin die vorig jaar 7e Teletekst vloog op Dax en stond vanaf half april op weduwschap. Hij heeft 3 vitesse vluchten als voorbereiding gehad en 2 midfond vluchten, samen ca. 1300 km als voorbereiding. Op 25-5-19 (28-5 is het inkorven Limoges) alle vliegduiven voor Limoges ingekorfd op Heusden-Zolder, 237 km. Hier was hij zijn 2e duif en speelde de 3e duif op 185 duiven. Ook op de beide midfond vluchten vloog hij keurig prijs.

Simon en Janny  van harte gefeliciteerd

p.s onder het weekend verslag staat het voederschema die Simon heeft gemaakt ( van beroep Voedingstechnoloog (Wageningen)) voor de mensen die dit leuk vinden

Simon en Janny Kuipers

Winnaars per samenspel

A: Henri Pander  Balk

B: A. Hiemstra Stiens

C: Jaap Koehoorn Twijzel

D: S. J. Kuipers Oudega

E: Herman Brinkman Tuk

F: Nico de Fouw Bant

 

 

 

En dan over naar Chimay de 13868 duiven werden om 07:00 uur gelost met zuidelijke windrichtingen. Op veel plaatsen werden hoge snelheden verwacht en was de voorspeling dan ook rond de 100 km per uur. Hier kwamen ze deze dag niet aan maar wel dicht in de buurt. Zo dacht de uiteindelijke winnaar ook, rond 10:15 moest het kunnen in St Jansklooster bij Henri & Wilma van de Linde.

 

 

Het duurde toch nog even en ineens een schaduw en een piep de 3e getekende van de 50 duiven die ze mee hadden melden zich om 10:21:53 en maakte over een afstand van 315.179 km een snelheid van 1561,105 wat goed is voor een 93 km per uur. Het was de jaarling 2018-4295300  binnen 90 seconden melden er zich nog twee en deze waren goed voor plaats 4 en 5

De doffer is gekweekt uit een doffer van Gebr Stoker verkregen op een bon. De moeder komt uit 2 rechtstreekse duiven van Eijerkamp De doffer vliegt dit jaat tot nu toe 7 op 7. Vorige week een 24e tegen 11366 in de afdeling op Heusden Zolder . Eerder op Quievrain 61e tegen 19843 duiven  En op Deurne 8e tegen 1813 duiven. Zie stamboom

Henri & Wilma hadden 50 duiven mee, en de eerste drie waren er vlot maar het was toch een raar verlopen naar zeggen van Henri. Ze moesten na de 3e duif bijna een 15 minuten wachten, toen volgde duiven vlot achter elkaar en uiteindelijk hadden ze er 35 in de uitslag. De duiven worden gewoon op totaal weduwschap gespeeld op alle afdelingsvluchten.

Henri & Wilma

Premium Start (deels te gebruiken als zuivering)

Voedingsstoffen:

eiwit 12,2% (7,2), vet 6,4%, sachariden (koolhydraten/suikers) 59,7% en vezels 6,3%

 

Premium Fond (als basis)

Voedingswaarde:

eiwit 15,8% (7,9), vet 9,3%, sachariden (koolhydraten/suikers) 53,6% en vezels 6,7%

 

Turbo Energy (50% mengen bij basis)

Voedingswaarde:

eiwit 13,3% (8), vet 12,8%, sachariden (koolhydraten/suikers) 551,6% en vezels 7,6%

 

Premium High Energy (10 kg zakken, in potjes bijvoeren)

Voedingswaarde:

eiwit 16,5%, vet 20,3%, sachariden (koolhydraten/suikers) 40,9%

 

Bijproducten:

Altijd vers beschikbaar voor de duiven.

Maagkiezel

Kipmineralen

Zeewiergrit (Jodium)

Kleikoek

Piksteen

Oestergrit

 

In de broedbak voeren: (ruim na het afvoeren)

Een mengsel van 50% lijnzaad en 50% snoepzaad, koolzaad, raapzaad, hennep.

Ongebrande pinda’s met vlies per duif per dag bijvoeren, 5 tot 8 stuks.

 

Incidenteel:

Appelazijn, lijnzaadolie, tovo (eiwit/krachtvoer), P40.

Elektrolyten (DHP)

Vloeibare vitamines (vit. B-complex)

Biergist

Medicijnen: (1 en 2 altijd op voorraad!)

 

  1. Trichomoniasis (geel): ronidazole (minimaal 3 dagen achterelkaar, het best is 7 dagen)

 

  1. Paratyfus:

Trimethoprim sulfa ( 1 week kuren enten en daarna 2 weken kuren), liever niet tijdens de rui.

of

Chloramphenicol-n van Chevita. Sachets van 6,5 gram per liter water. Gedurende 5 dagen kuren en daarna enten.

Nadeel is dat het een erg bittere smaak heeft.

 

Tegen luizen en mijten: parasita van Beaphar, dit is op basis van Ivermectine.

2 druppels in de nek, 1 op de stuit en 1 onder elke vleugel.

Bij de oude duiven ± half april en bij de jongen in juli, ruim voor de navluchten.

 

Veerust is een spray die bij de Welkoop te verkrijgen is, werkt zeer goed (dierenarts Karel Lewin).

Werkbare stoffen: Pyrenthrinen en piperonylbutoxide opgelost in water.

Sprayen op onderkant vleugels en op de stuit.

Ook goed tegen bloedluis.

 

Ornithose-complex:

Vroeger gebruikte ik daarvoor spiramycine en chloortetracycline (S&A van Dr. Stam). Tegenwoordig kuur ik hier nooit meer tegen.

 

Coccidiose en (haar, spoel, lint)wormen, daartegen wordt bij niet gekuurd. Mocht uit mestonderzoek blijken (doe ik te weinig) dat ze bijv. wormen hebben, dan zou ik natuurlijk wel kuren.

 

Tegen pokken onderneem ik ook niets. Mochten ze pokken oplopen, dan heeft dat als consequentie dat je de duiven niet kunt spelen, maar het is wel de beste (en de goedkoopste) enting.

 

Jonge duiven worden ergens in juli allemaal geënt tegen paramixo en verder krijgen ze geen medicijnen. Ze zitten in een hok met openramen en een ren er voor, worden niet verduisterd en gespeeld op de navluchten.

 

Al de oude duiven worden tegen het paramyxovirus geënt in de kerstvakantie, ook de jongen ent ik dan weer (2 keer binnen een half jaar) om extra weerstand op te bouwen.