Vluchtverslag afdeling 1 zeeland

1e Prov. Argenton Zeeland ‘96
J. Buijze, Zaamslag
NL16-1587936

Door: Patrick Noorman

6 juli bleek weer een lastige dag te zijn voor de lossingsverantwoordelijken. Er lagen diverse fronten en storingen op de lijn en toen half Nederland de dagfond uitstelde, hield de lossingscommissie van sector 1 nog even het hoofd koel. Om 9 uur kwamen er toch opklaringen en werden de ruim 9.000 duiven gelost. In Zeeland waren er 1.619 duiven onderweg en nadat Limburg bijna klaar was, kwam om 16.50 uur de eerste Zeeuwse duif in Zaamslag aan. Dit werd de 1e provinciaal en zorgde voor feest in het huis van Johan Buijze. Zijn tweede kwam bijna 50 minuten later en vloog nog een 45e provinciaal. Het was een taaie vlucht en dan moet je van zeer goede huize komen.

NL16-1587936

Johan kweekte deze duif als een laat zomerjong en speelde hem op een paar natourvluchten. Als jaarling kreeg hij het hele programma en enkele dagfondvluchten. De prestaties waren middelmatig, maar Johan besloot deze duif toch aan te houden. Als 3-jaarse betaalt deze doffer Johan helemaal uit. Op alle 3 de dagfondvluchten vliegt hij 1:10, met als klap op de vuurpijl een 1e provinciaal op Argenton. Geweldig!

De vader van de provinciale winnaar is een 100% Keeris-duif uit Knegsel. Een paar jaar geleden werd er een duif van deze familie opgevangen en zij waren zo blij met de verzorging van Johan, dat zij besloten hem op weg te helpen. Hij moest geduld hebben, maar vroeg of laat zou de kwaliteit er uit komen. De vriendschap werd sterker en ieder jaar kwamen er diverse duiven de kant van Johan op. Deze vriendschap levert nu een provinciale overwinning op en dit vindt Johan voor de familie Keeris bijna nog leuker, dan voor zichzelf. Vriendschap in de duivensport is zeldzaam aan het worden en geven van duiven al helemaal. Deze gedeelde vreugde geeft een extra dimensie aan de duivensport.

De moeder van de provinciale winnaar is een duif die Johan kweekte uit een duif van Moes- v. Alphen x Gebr. Scheele. De moeder vloog zelf al een 5e provinciaal Orleans als jonge duif en is inmiddels moeder van veel goede duiven.

Johan Buijze

Johan speelt in de plaatselijke duivenclub en dit doet hij al vanaf zijn 6e jaar. Vroeger had bijna iedereen duiven en hij kwam in aanraking met de sport door zijn buren. Regelmatig ging hij helpen in de duivenclub en zo kwamen er vanzelf de eerste duiven. Johan speelt het liefst de programmavluchten, met een voorkeur voor de dagfond.

Systeem

De duiven trainen aan het begin van het seizoen een keer. Als het wat warmer wordt, gaan de duiven er tweemaal daags uit. Er wordt klassiek weduwschap met doffers gespeeld en de partner zit altijd thuis te wachten.

De duiven krijgen bij thuiskomst volle bak vliegvoer. Op zondag en maandagmorgen krijgen de duiven zuivering. Vanaf maandagavond worden de duiven weer van vliegvoer voorzien. In het begin iets minder, zodat ze aan het einde van de week ook nog goed eten. De vliegmengeling bestaat uit 3 soorten vliegvoer en die worden gemengd tot een mengeling.

Slot

Voor Johan een dag om nooit meer te vergeten. Namens het Neerlands Postduiven Orgaan willen wij Johan van harte feliciteren met dit geweldige resultaat.

Door | 2019-07-09T12:23:46+01:00 9 juli 2019|Nieuws|0 Reacties