Vluchtverslag afdeling 1 Zeeland 96

1e Prov. Fontenay Zeeland ‘96
J. vd Plasse & Zn, Yerseke
NL18-5134523

Door: Patrick Noorman

De bijna 6.000 Zeeuwse duiven werden al vroeg gelost in het westelijk liggende Fontenay sur Eure. Vooraf leek het een vlotte vlucht te worden en er werd al gesproken over een concours van 10 minuten. Je zou er snel bij moeten zijn. Niets bleek minder waar, want het werd een taaie. De duiven hadden het zichtbaar moeilijk met de warme zuidoostenwind, die later naar het zuidwesten draaide. Jaap en Marijn hadden hun duiven al weken in vorm, maar vorige week viel het vanuit het niets tegen. De duiven werden dan ook niet vol zelfvertrouwen ingekorfd. Groot was de verbazing dan ook, toen zij 5 duiven bij de eerste 10 in inkorfcentrum De Nishoek hadden. Dat het om vroege duiven ging, was direct duidelijk. Het bleek later genoeg voor de provinciale winst, plus nog een 9e en 89e provinciaal. Wat een fantastische prestatie!

NL18-5134523

De ‘523’ weet wat het is om vroeg te vliegen. In de club vloog zij al diverse malen vroeg, waaronder een 2e, 3e, 12e, 15e, 22e. Nu schoot ze helemaal uit haar slof met een 1e provinciaal.

De moeder van de ‘523’ is de ‘328’. De ‘328’ Bevat de beste lijnen van Koen Minderhoud en Albert Derwa. Een kruising die op meerdere hokken geweldig pakt.

De vader van de ‘523’ is de ‘321’. De ‘321’ komt uit een halfbroer van Olympiade duif ‘272’. Deze topper wist ook 2e Nationale Asduif Allround bij WHZB te worden. De grootouders langs moederskant zijn afkomstig van Danny v/d Vrede, via Danny de Voogd.

Combinatie

Zoals eerder genoemd, bestaat de combinatie uit Jaap en zijn zoon Marijn van de Plasse. De duivenhokken staan bij Jaap en het merendeel van de verzorging komt op zijn schouders. Aangezien de mannen allebei erg druk zijn, is de verzorging ’s morgens het hoogst noodzakelijke en worden de 19 koppels op totaal weduwschap in de middag getraind.

Systeem

De duiven trainen dus eenmaal daags en worden als jong zeer goed opgeleerd. Alle vluchten moeten zij mee, anders ondervind je de problemen als jaarling.

De duiven krijgen voer van Versele Laga. In het begin van de week is dit de eiwitarme Gerry Plus en later in de week Champion Plus, met op de laatste dag soms nog wat Energy Plus van dezelfde firma.

De duiven worden regelmatig van wat snoepzaad voorzien en grit/mineralen zijn altijd vrij opneembaar op het hok.

Medisch proberen de mannen zo min mogelijk te doen. Mocht het echt nodig zijn, volgen zij het advies van de dierenarts en worden er producten van Belgica de Weerd gegeven.

Slot

Jaap en Marijn kunnen weer een heel jaar genieten van dit ongekende resultaat. Een 1e provinciaal is maar voor weinig mensen weggelegd. Namens het Neerlans Postduiven Orgaan feliciteren wij de combinatie en wensen wij hen nog heel veel succes!

 

Door | 2019-06-02T16:27:30+01:00 2 juni 2019|Nieuws|0 Reacties