Door Ad Mulders

Even een kleine terugblik naar eerder in de week. De opleervlucht vanuit Asse-Zellik werd door de lossingscommissie in samenspraak met het IWB afgelast. Daar waar eerder werd ingegrepen bij de warmte die funest zou zijn voor onze duiven werd het nu gedaan vanwege de weersomstandigheden. Hoe anders pakte dit uit, schitterend duivenweer en veel ongeloof over het niet doorgaan!

In navolging van de afgelasting werd ook de vlucht Lessines omgezet naar een kortere afstand en gekozen voor Bierges. Door de oostelijke ligging werd het met de W-ZW wind voor de duiven uit West Brabant een stuk zwaarder dan verwacht en klaagden veel liefhebbers over de grote dorst die de duiven hadden.  Toch kent iedere vlucht zijn winnaars en in Rayon 1 wist het gekende Hok Huijsmans uit Hoogerheide  zich als dubbele winnaar te kronen. Zijn hele uitslag was geweldig met 5 duiven in de top 10. Hoe sterk de wind van invloed is wijst de uitslag aan van Rayon 2. Daar pakte P. Antens uit Zundert de palm met 1513 mpm. Ten opzichte van Rayon 1 was dit liefst 80 mpm sneller!!!    Hetzelfde mogen we ook zeggen over de Rayons 3 en 4 die 15 minuten later werden gelost. In Rayon 4 is het een Tilburgse overheersing met liefst 7 duiven in de top 10 en was het de Combinatie Strijbosch-Spiering die met 1584 mpm met de zege aan de haal ging. En ook hier een groot verschil in snelheid want met 1491 mpm wisten Heijblom-van Strien uit Raamsdonk in Rayon 3 de overwinning binnen te halen.

Het toetje van de dag zou de vlucht vanuit Pont St. Maxence zijn.  Velen hielden rekening met de snelheid vanuit Bierges die dik 1500 mpm haalden en ook nu werd die kaap ruim gepasseerd. In een nek aan nek race tussen 2 Achtmaalse  sportvrienden wist C.P.M. van der Broek de bloemen binnen te halen met een snelheid van 1545 mpm. Ook hier hetzelfde verhaal als bij Bierges wat betreft de snelheid maar werden de prijzen verder redelijk verdeeld over de provincie. Verscheidene gekende namen wisten zich in hun Rayon prachtig op de voorgrond te plaatsen met mooie uitslagen. Zo ook in Rayon 1 waar de gekende Putse combinatie Frans van der Linden & zn. de erepalm pakt maar zichzelf pas als 128e terugvonden in de provinciale uitslag. Teken dat de wind behoorlijk invloed had op het verloop maar na alle Oostenwinden van dit seizoen mocht dat ook wel eens!!!!