Vluchtverslag 1e prov. Fontenay Zeeland

1e Prov. Fontenay Zeeland‘96
Paul d’Hondt, Hulst
NL18-3822048

Door: Patrick Noorman

De bijna 2500 Zeeuwse duiven werden op 13 juli in Fontenay gelost. Met een west noordwestenwind maakte de winnende duif 1184 meter per minuut. Paul d’Hondt had al 18 provinciale overwinningen op zijn naam staan en voegt daar nu nummer 19 aan toe. Zijn tweede duif kwam vijf minuten later, maar vloog alsnog de 5e provinciaal. Teken dat het een pittige vlucht was. De duiven zaten mooi verspreid over Zeeland en in ieder samenspel werden er vroege duiven gepakt.

Winnende duif: NL18-3822048

De winnende duif komt uit de ‘Kleine Jan’ van wijlen Patrick Sturm keer 10-018 en die is afkomstig uit Paul zijn succesvolle ‘Bandietlijn’.

De 5e provinciaal is ook een jaarling en die is gekweekt uit een zoon van de ‘Kleine Jan’ x 14-508. De ‘508’ is een Marijke Vink duivin, verkregen via Wim van Es uit Oud-Beijerland.

Systeem

Paul speelt klassiek weduwschap en begint ieder jaar met ongeveer 24 weduwnaars. Deze weduwnaars zitten heel de dag opgesloten in hun broedhok. Dit zorgt ervoor dat ze erg rustig blijven en geen energie verspelen. Aan de broedhokken hangen bakjes water, zodat zij altijd kunnen drinken.

De doffers trainen tweemaal per dag en dit voor 30 minuten. Na die 30 minuten krijgen ze nog een tijdje open hok en mogen ze in en uit vliegen. Dit zorgt voor ontspanning en motivatie.

De duiven worden zo natuurlijk mogelijk gehouden en van verduisteren en/of bijlichten is in Hulst dan ook geen sprake.

Voeding

Qua voeding houdt Paul het simpel. Je moet het in de duivensport sowieso zo simpel mogelijk houden en in opvoeren gelooft hij totaal niet. Paul voert altijd met de seizoenen mee en mengt 4 vliegmengeling van Mariman, Versele Laga, Paloma en Vanrobays. Qua soort wil er weleens een detail veranderen, maar hij zorgt altijd dat er een zak is met wat fijner voer en een zak met veel/grote mais. Voor weduwnaars vindt Paul mais heel erg belangrijk.

Bijproducten

Uiteraard krijgen de duiven grit, mineralen en af en toe eens een pinda. Deze pida’s worden in stukjes gesneden en de doffers weten het precies wanneer Paul met zijn glaasje pinda’s komt. Na de vlucht krijgen de duiven druivensuiker en meer dure bijproducten zullen ze aan Paul niet kunnen slijten.

Medisch

Medisch krijgen de duiven zo min mogelijk. De dag na de vlucht, worden de duiven ontsmet met S.A. mix van Peter Boskamp uit Beek. Dit is een product tegen luchtweginfecties en pakt het geel in beperkte mate aan. Verder heeft de 82-jarige Paul zoveel ervaring, dat hij echt wel weet wanneer zijn duiven iets mankeren. Uiteraard wordt er dan opgetreden, al komt dit zelden voor.

Hok

Het hok is erg eenvoudig en nog nooit veranderd. De schuiven staan op 20 cm en dit al tientallen jaren. Het hok moet niet muf ruiken en er moet een lekker klimaat zijn. Verder draait het vooral om goede duiven en het systeem zo simpel mogelijk houden.
Slot

De 82- jarige Paul is een en al duivenliefhebber. Hij houdt alles zo simpel mogelijk en dit werpt al tientallen jaren zijn vruchten af. 19 Provinciale overwinningen staan er al op zijn naam en tientallen teletekstnoteringen. Paul heeft alles al gewonnen wat er te winnen valt en dit alles met een doodeenvoudig systeem. Goede duiven en secuur je duiven verzorgen, dan komen de prestaties echt wel. De grote vraag blijft: komt de 20e provinciale overwinning dit jaar al?

Door | 2019-07-22T19:38:56+01:00 22 juli 2019|Nieuws|0 Reacties