Friesland’96

Heusden-Zolder  25 mei ‘19

Winnaar W. van Dijk Oldeberkoop

Troyes 25 mei’19

Winnaar Beute & Zn

Zaterdag 25 mei stond de eerste eendaagse op het programma, en de 4e Vitesse vlucht. De duiven in Troyes werden gezamenlijk gelost met afdeling 10 om 07:10 uur. De duiven in Heusden-Zolder moesten even wachten maar ook daar konden de manden open om 08:00 uur. De duiven moesten naar huis met een Noord-westen wind en bewolking. De duiven van Troyes kregen ook nog buien onderweg als obstakel. Maar al met al was het een eerlijk en voor de eendaagse een pittige vlucht. En zo als altijd is er op elke wedstrijd een winnaar op de ochtendvlucht V21 was de snelste duif in Oldeberkoop bij Wim van Dijk de keurmeester en lid bij PV de Vredesduif te Noordwolde en had vrijdag 15 duiven gezet. De eerste duif die zich zaterdag melde was de 2017-1625815 en melde haar om 10:44:21 en maakte over een afstand van 218,257 KM een snelheid van 1328,005 en was hier de snelste van 11366 duiven. De duiven worden  gespeeld op weduwschap met doffers  en duivinnen waarvan de partners niet met de wedstrijden meevliegen . de vader van deze duivin is de Jan jr deze vloog zelf  2 x top 10 op de NPO vluchten.  4 rechtstreekse kinderen vlogen reeds  4 x top 10 NPO vluchten waarbij 2 eerste prijzen. De moeder van de 815 komt van  f Hoekstra  Ternaard en komt uit een rechtstreekse Heremans duivin  x  een doffer uit rechtstreekse Maurice Hazendock duiven. De duiven trainen bij Wim 1 x daags . s morgens de doffers en s avonds de duivinnen, deze zitten in ren waarvan de voorzijde bestaat uit  wind breekgaas de zijwanden zijn dicht. Wim zijn voorkeur gaat uit naar de midfond  en eendaagse fond en de NPO/Sector vluchten van de jonge duiven. Dit was voor Wim een erg goed weekend met 1eprijs op Heusden Zolder 15 mee 13 prijzen en op Troyes een 19 afdeling 18 mee en 12 prijzen.

Wim van Dijk

Winnaars per samenspel

A1: Feikema & Feikema Harlingen

A2: Lucas Scholten Sneek super uitslag maakt hij met 10 mee tegen 1612 duiven vliegt hij 1,2,4,25,51,72,77,90 enz en van de 10 alles prijs.

B1: S. Boonstra Leeuwarden

C1: Comb  Tj & A. Bosma Buitenpost

D1: Jan J Bos Boelenslaan Joh. Elzinga Zwagerbosch

D2: Rink Wijnstra Drachten

E1:W. van Dijk Oldeberkoop

E2: F. Elbers Zwartsluis

F1: Rinze Agricola St Nicolaasga

F2: Gerrit Wakker Tollebeek

Ja en dan de eerste eendaagse dit weekend, Zoals aangegeven in de intro hadden de duiven het niet makkelijk maar de hedendaagse ppostduif blijft ons toch elke keer weer verbazen en ook op deze zaterdag. De snelste was ook op deze vlucht ingekorft bij PV de Vredesduif te Noordwolde door Beute & Zn. Het was de 2018-5170961 Lucinde ze melden zich om 14:03:10 in Wilhelminaoord en maakte over een afstand van 530,593 km een snelheid van 1284,212 mpm.  Ook Gert Jan ze tweede duif vloog dit weekend in de top 10 van afdeling Friesland’96 en vloog een 8e plek. Gert Jan beschreef het al op zijn eigen website afwachten want je weet nooit of iedereen meld. Helaas was het dit keer ook weer zo en waren er 2 liefhebbers die het niet nodig achten om hun eerste duif te melden. Hopelijk wordt dit weer verplicht dat je de eerste ten alle tijden moet melden. Maar nu weer tot het verslag wat de winnaar toe komt. Lucinde is een Kleindochter van de wereldberoemde Vechtmachine. Vader is zoon Vechtmachine en Moeder is een uitgezochte gekregen duif van Gerrit en Wouter Vedder en is zus van Hans met 1e 9261duiven Zie stamboom.

Lucinde is een kleine kras duivin. Ze is gekweekt naar de Beute standaard , Gert Jan heeft hier een eigen theorieën over, goede duiven hun uiterlijke kenmerken en hun afstand geschiktheid. Daar kunnen de mensen al enkele jaren over lezen in zijn berichten. En of horen op openbare avondjes en op Koerier films. Het was nog geen echte topper, dit jaar won ze een mooie prijs op Quiévrain 321 km met 1156 mpm ze pakte toen een 16e tegen 19.843 duiven. Vanaf het weekend van 9 en 10 februari stonden de duivinnen op weduwschap .Ze worden niet herkoppeld, en zitten niet verduisterd. Ze zitten gewoon los op het hok met schapjes naast de doffers. Ze kunnen de gehele dag de doffers horen. Vanaf ongeveer begin Maart gingen ze weer naar buiten, hier doen we het rouleer systeem. De duivinnen gaan er uit , vanuit hun eigen hok. De doffers gaan daarna naar dat hok van de duivinnen, wanneer de duivinnen binnen komen is dat altijd in het hok met de broedbakken van de doffers waar ze hun jongen hebben gehad. Wanneer de duivinnen binnen zijn gaan de doffers er uit, de duivinnen terug naar hun eigen afdeling en krijgen daar hun eten. Wanneer het weer mooier is geworden gaan ze er twee keer per dag uit, en ook steeds het rouleersysteem. De duiven worden nagezien meestal door dokter Nanne Wolff, maar soms ook door Henk de Weerd er worden bijna geen medicatie verstrekt. De duiven worden begeleid volgens Gert Jan zijn eigen systeem met de Beute voeding supplementen. De voeding is geheel van Beyers, ook hier volgens een schema. Er word veel gevoerd, veel snoepzaad, veel hennep en veel pinda,s , ook al op de vitesse. De duivinnen trainen heel makkelijk een uur. Ze komen in principe pas naar beneden wanneer Gert Jan zich laat zien, een duif heeft geen klok en geen besef van tijd. Als ik hij naar 45 minuten laat zien willen ze er in, vergeet hij de tijd en kom ik na 90 minuten pas buiten dan komen ze dan naar beneden. De duiven worden altijd getoond, ook reeds op training vluchten met de container voor de eerste punten vlucht. Verder kunnen de duiven enkele malen per week in bad hier heeft Gert Jan een verrijdbare volière. Het hok waar hij op vliegt is al 50 jaar oud, heeft aan de voorzijde geen inlaat en heeft een schuiven plafond wat maar op 10 cm open staat. Op de grond ligt een klein laagje schelpen zand, het hok. Er wordt maar 1 maal per week schoongemaakt op Zondag. Gert Jan had deze vlucht 27 mee en hiervan vlogen 19 prijs en alles was voor 19:00 uur thuis. Al met al een super uitslag met de overwinning tegen 13673 duiven afdeling 10 en 11 samen.

Winnaars per samenspel

A: P. Pander Wijckel

B: Comb Tjitte & Lesley Tietjerk

C: K de Jong en Zn EE met 16 mee en 15 prijs

D: Rink Wijnstra Drachten op beide vluchten de eerste in samenspel

E: Beute & Zn Wilhelminaoord

F: Gebr de Vries Urk

 

Coen Brugman

Luttelgeest

 

p.s mochten er nu dit jaar opvallende winnaars zijn en of duiven of mooie vermelding waar wij langs heen gaan, wil u dit dan melden alleen via mail naar: coenbrugman66@gmail.com