1e Prov. Montlucon Zeeland‘96
Gebr. Van Beveren & Kids
NL18-3822459

(Marcel met ‘Wimpie’ 2e NPO, Junior en Melody met ‘Junior’ 1e NPO en All met ‘Bonte Jo’ 3e NPO)

Door: Patrick Noorman

De gebroeders van Beveren & Kids zullen het weekend van 8 juni niet snel meer vergeten. De week ervoor hadden zij nog een 2e provinciaal op Fontenay en kon de vlag al uit. Nu was het nog veel indrukwekkender, met 1-2-3-10-11-26-27-51-77-80-etc. provinciaal tegen 3.443 duiven. De 2e provinciaal van Fontenay vloog nu de 10e provinciaal Montlucon en vliegt hiermee twee keer teletekst in twee weken tijd. Wat een geweldenaar!

De combinatie

De broers Marcel (56) en All (55) worden ondersteund door Melody (17) en Junior (13). Zij helpen regelmatig met het schoonmaken en het inkorven van duiven. Doordat Junior hard op weg is om profvoetballer te worden en Melody veel werkt op haar stage als apothekersassistente, wordt het steeds lastiger om dagelijks een steentje bij te dragen. Gelukkig blijven zij door de combinatie nog wel betrokken bij deze geweldige sport en zijn zij vaak op de hokken te vinden.

De hokken staan bij het bedrijf van Marcel en All. De mannen hebben een bedrijf met kruiden, voedingssupplementen en andere natuurproducten. In totaal is er 30 meter hok, waarop het programmaspel en ZLU gespeeld wordt.

NL18-3822549 ‘Junior’ – 1e NPO Montlucon

NL18-1073325 ‘Wimpie’ – 2e NPO Montlucon

1

NL17-3705738 ‘Bonte Jo’ – 3e NPO Montlucon

Systeem

De duiven zitten op ruime hokken met veel zuurstof. Ze mogen eenmaal per dag trainen. Op zondag is dit in een ’relaxte’ modus. De duiven mogen dan wat scharrelen en lekker in bad. Op maandag, dinsdag en woensdag worden de duiven minimaal drie kwartier getraind. De vlag staat dan op het hok en er moet hard getraind worden. Op de inkorfdag worden de duiven ’s avonds gewoon losgelaten. De duiven trainen dan weer vrijwillig en bij binnenkomst, eten de duiven bijna 2 volle lepels op. Hierna drinken zij goed en hebben ze nog twee uur om even op adem te komen. De duiven worden op de programmavluchten 20 minuten getoond en naar het lokaal gebracht.

Vorig jaar werd er geprobeerd om door veel te lappen, de duiven nog beter te laten presteren. Dit beviel vooral op de dagfond erg slecht en dit jaar werd er helemaal niet meer gereden tijdens de vluchten. De duiven zijn juist beter gaan presteren en zo scheelt het een hoop tijd, geld en benzine.

Qua voeding wordt er een mix gemaakt van een eigen lichte mengeling en de mengelingen van Versele Laga. Tot woensdagmorgen krijgen de duiven meestal de lichte mengeling en hierna worden de duiven opgevoerd met Champion Plus en Energy Plus.

Medisch krijgen de duiven de dag na thuiskomst B.S. in het water en eenmaal per maand een geelpil. Het spreekt voor zich dat de mannen veel met kruiden doen. Tegen de luchtwegen hoeft nooit behandeld te worden, omdat hier goede kruiden voor in omloop zijn. Coli losten de mannen ook altijd op met kruiden, maar tegenwoordig is de coli zo heftig, dat hier medicijnen voor aan te pas moeten komen.

Stamopbouw

Marcel, All, Junior en Melody spelen het programmaspel en de ZLU. Hun stam is opgebouwd uit de volgende lijnen:

ZLU: J. de Smeyter, J. de Ridder en Gebr. Desbuquois

Programma: Martin van Zon, P. Sturm, Jo Pardon en Wim van Es.

Patrick Sturm was de beste vriend van Marcel. Helaas is deze man op veel te jonge leeftijd overleden. Zijn duiven zijn naar Marcel gegaan en het is mooi om te zien dat daar emotioneel succes mee geboekt wordt. Zo werd er al een 1e Prov. Orleans gewonnen met het soort van Patrick en in de provinciale winnaar van Montlucon zien we Patrick ook weer terug gekomen. Helaas is hij er niet meer, maar op de hokken van Beveren leeft zijn stam duiven nog door.

Sinds vorig jaar zitten er wat kweekduiven van Wim van Es op de hokken in Nieuw-Namen. Ook dit brengt direct succes met een 2e provinciaal, die Wim zelf heeft zien vallen. Dat is een leuk ritje naar Oud-Beijerland geweest.

Marcel kan hier zelf ook van genieten. Op internet ziet hij gigantisch veel tweedehands duiven staan, waar andere mensen weer de mist mee in gaan. Ontzettend jammer, want een slechte duif hoort niet naar een verkoopsite te gaan. Het mooiste vinden de mannen nog het ruilen van duiven, het gunnen van duiven en op die manier samen plezier beleven in de duivensport. Misschien dat dit vroeger wel meer was en door de commerciële verandering binnen de sport, dit gedeelte wat aan het verdwijnen is.

Hok

Marcel was een paar jaar geleden niet tevreden over de ZLU-duiven. Op een gegeven moment was hij het zat en zette het raam 8 centimeter open met windbreekgaas ervoor. Het plafond bleef 1/3 open en binnen no-time zag hij de duiven veranderen. De duiven trokken strak, gingen goed trainen en haalden diverse vazen op de ZLU binnen. Hij besloot toen om het duivinnenhok ook zo te maken en hier werd ook direct hard op gevlogen. Eind 2018 werd besloten om het hok bij de weduwnaars ook zo te maken en hier heeft hij nog geen seconde spijt van gehad. Het is flink kouder op de hokken, maar de extra dosis zuurstof doet de duiven veel goed. De hokken staan op het zuidoosten, zuidwesten en westen. Op alle hokken werkt dit systeem zeer naar wens.

Slot

We hebben hier te maken met een relatief jonge en bloedfanatieke combinatie. Ze spelen op alle disciplines geweldig en behoren tot de top van Zeeland. Namens het Neerlands Postduiven Orgaan van harte gefeliciteerd en heel veel succes de rest van het seizoen!