28 Augustus deel 3.

 

Hier al weer deel 3 voor het Nederlands postduiven orgaan. Alweer? Ik zou toch iedere week een column maken, tja dat zou ik. Maar druk druk druk. En natuurlijk nog volop in het seizoen bezig hè .

Deze week inzetten voor een vlucht met de jongen van zo,n  450 km, dus ook daar toch wat meer aandacht aan gegeven. En de oude duiven hebben al weer hun vierde natour vlucht dit weekend, ook die verdienen wat aandacht. De ouden zitten hier nu( 28 Augustus) op jongen van een dag of twee tot aangepikte eitjes. Het gehele jaar als weduwnaar of weduwduivin gevlogen en nu nog een aantal korte vluchten op nest.

Ik ben er groot voorstander van om duiven na een pittig seizoen terug te zetten op nest en nog weer iedere week te spelen. Duiven die in het seizoen problemen hebben gehad kunnen zich herpakken, sommigen kunnen laten zien dat ze toch echt wel de kortste weg naar huis weten. En duiven worden veel bak vaster voor volgend seizoen.

Er waren jaren bij dat ik er alles aan deed om 90/100% prijs te pakken op deze vluchten, ik bracht ze iedere dag weg voor een training vlucht. Meestal twee keer een korte van 40 km en twee keer een lange van rond de 80 km. Dat doe ik niet meer, ik rijd niet speciaal meer voor de ouden. Vorige week heb ik ze op woensdag gelost bij Zutphen om dat ik er moest zijn, maar er speciaal voor rijden… nee daar mee gestopt.

Ik kon het nooit zo begrijpen als oudere melkers zeiden: ach dat gaat er wel af, die drang tot winnen en hoge percentages. Maar nu ik tot rust gekomen ben, snap ik precies wat ze bedoelden en zie ik het ook in. “er is zoveel meer dan alleen duiven”

Maar even terug waar het eigenlijk om gaat. De natour met ouden op nest, ik vind het belangrijk voor de duiven. Ze krijgen een bepaalde drang om naar huis te gaan, het zijn kortere vluchten met gemiddeld hogere snelheden en duiven hebben daar baat bij vind ik.

Als je ergens woont waar de duiven over gaan of langs komen zoals men zegt, dat is het minder van belang. Maar voor ons, wonende in een deel van de afdeling waar je geen duif ziet dan alleen je eigen, moet je proberen ze zo vaak mogelijk de goede weg te laten kiezen., Op weduwschap willen ze nog wel eens gek in de kop zijn en de groep volgen, maar op de na-vluchten willen ze door hun nest met eieren of kroost sneller naar huis. Ik hoop dan dat ze dit ook doen het jaar er op als oude duif.

We weten dat tegenwoordig te trek van de duiven langs de westkant is, gemiddeld gesproken dan hè  Waardoor dat langzaam is verlegd weet ik niet, maar in alle afdelingen zie je meer trek aan de west zijde. Zelfs met wind uit het westen, zie je nog dat duiven vooral op lange afstanden de westkant opzoeken. Dat kwam naar voren bij de GPS duiven. En ze dan in mijn geval zo vaak mogelijk korte vluchten te geven met wat druk er achter( nest), hoop je dat ze toch eerder hun eigen weg volgen.

Afgelopen week hadden we helaas geen jonge duiven vlucht, maar wel een natour. Deze vlucht van een 185 km ongeveer werd mee gedaan met 69 duiven, jong en oud. De wind was oost, op sommige plaatsen zelfs zuid oost, maar weinig.

Iets na elven zien we in een schicht een paar aankomen, het bleken twee jongen en een oude te zijn. Veel vroeger dan ik had verwacht. Dus met een lokduif, en nog èèn er bij vielen twee rap en pakten de 1e en 2e in het rayon. De derde duif die gelijk mee aankwam was de 388 alias Lakshman, en die doet het vaker, gewoon zijn eigen gang gaan en vroeg aankomen. Deze jaarling doffer vond de lokduiven leuker en deed een paar rondjes mee(was dus niet zo een goede lokduif). Ik denk dat hij degene was die het goede spoor wist en de twee jongen heeft meegetrokken.

Wat zeer opvallend was dat de jongen dit keer aanmerkelijk beter kwamen dan twee weken geleden, met de gezamenlijke vlucht. Verschil is natuurlijk dat de jongen op een redelijk volle vleugel staan en de ouden flink in de pennen rui.

De duiven kwamen geweldig goed af, van de 69 wonnen er ruim veertig prijs en ze waren eigenlijk zo thuis. Toen we om 14.00 uur naar het clubgebouw gingen waren ze dan ook allemaal thuis. Het bleek niet overal zo te zijn trouwens. Door de oostenwind waren vooral de late jongen en andere onervaren duiven die het moeilijk hadden. Ik sprak later die avond toch diverse melkers die nog 50% kwijt waren. Wat een enorm verschil toch , hier alle (ervaren) duiven zo thuis en bij anderen het hok half leeg.

En toch, op zo een goed verlopen vlucht zonder verliezen en met hoog percentage heb je duiven die missen. En steeds de zelfde… De jongen doen het hier goed, komen goed naar huis, ik verspeel niet veel en toch zijn er opvallende zaken. Niet alle duiven die hier vliegen zijn op dit hok geboren, en daar zit het opvallende. Prachtige dieren, goede afstamming, geweldig van bouw maar de meesten blijven achter. Daar zit denk ik een probleem, de duiven zijn hier niet geboren maar op een leeftijd van zo,n 28 dagen hier komen wonen. Die hebben al die tijd hun coördinaat in het systeem kunnen zetten , wanneer ze naar mij verhuizen worden ze eigenlijk overgewend, zo zie ik het maar. En bij moeilijke omstandigheden twijfelen de duiven tussen de coördinaten in hun hoofd en raken aan de dool. Veel beter is de jongen zeer vroeg te nemen, misschien zelfs al ei. Als ze er al oude duif overheen zijn gaat het goed, maar als jong in een stressvolle situatie kost het toch teveel duiven. Hier zitten twee nestbroers de 090 en 091 die hebben 8 en 9 vluchten gehad tot nu toe en geen prijs gewonnen. Dus zelfs met die super vlucht van afgelopen zaterdag misten ze. Zijn het slechte duiven? Nee ik denk niet, prachtig, goede afstamming maar gewoon geen rechte lijn vliegen daarom te laat thuis komen. Maar dat ze thuiskomen is al genoeg, volgend seizoen krijgen ze volop kansen.

Volgende keer zal ik wat vertellen over het kweekhok hier, wat er zit, welke het doen en waarom ze tegen elkaar staan. En ik denk dat ik misschien wat ga vertellen over de lichtmethode die enkelen gebruiken bij hun oude en of jonge duiven. Of er moet een ander item tussendoor komen natuurlijk.

Groetjes