lossen van duiven
Door Bert Braspenning

Er zijn jaren geweest dat iedereen met de jonge duiven prijs wist te spelen. Nu is het al weer vele jaren zo dat het spel met de jonge duiven geen grapje meer is, het is zeker een spel voor specialisten. Waar is de tijd gebleven dat er Orleans werd gespeeld met duiven die zwaar in de rui zaten, kale nekken en v-staarten. Ook toen waren er winnaars en nu het een uitgebalanceerd spel is geworden is de Nationale Derby voor jonge duiven vanuit Orleans verdwenen. Uiteraard met voor en tegenstanders.

Wat we er van denken, mogen we er van denken, het was een spectaculaire race waar weken van te voren al over werd gesproken. We kennen ongetwijfeld de uitdrukking “Orleans koorts” nog wel. Helaas, dat is voorbij en de grote vraag blijft of die wereldberoemde vlucht ooit zal terugkomen. Het zou te ver zijn, het is ook niet naast de deur, dat klopt.

Als we het wegblijven van toen vergelijken met nu, dan is het nu veel erger. Zo erg zelfs dat de juiste toedracht van het massaal wegblijven van onze jonge duiven nog steeds niet verklaard kan worden. Er spelen zoveel factoren mee dat we met zijn allen niet meer weten wat we er tegen moeten doen. Verplichte entingen? Is dat een oorzaak. Verduisteren, is dat misschien een nadeel. Het onoordeelkundig gebruik van medicijnen, zou dat een rol van betekenis kunnen spelen.

Het behandelen van jonge duiven alsof het kasplantjes zijn, zou kunnen want menig liefhebber is als de dood dat hij een groot deel van zijn junioren moet inleveren. Bacterie besmettingen als coli, adeno of circo virus (in Amerika noemen ze het duiven-aids).

Misschien verdiepen de liefhebbers zich te veel in het gebruik van medicijnen en niet in het spel met de duiven. Misschien vinden liefhebbers te snel dat ze hele goede duiven hebben. Mogelijk worden er nog steeds te veel duiven gekweekt om de verliezen op te kunnen vangen waardoor hokken overbevolkt zijn met alle gevolgen van dien. Het is een moeilijke materie geworden.

Een zeer strenge selectie, vooral op gezondheid, is een eerste vereiste. Zieke duiven kun je met voorgeschreven medicijnen beter maken, beter wil echter niet zeggen dat ze kwalitatief beter worden. Is veel zelf rijden een betere voorbereiding dan een keer of vier. Zijn grote afstanden als training beter dan meerdere keren lossen op een korte afstand.

Er zijn voorbeelden genoeg, nergens staat in een boekje geschreven hoe je precies moet handelen om met jonge duiven goed te spelen. In het weekend van 24 juni gaat een groot deel van Nederland beginnen met het jonge duiven spel.

Belangrijk is het verantwoord te werk te gaan, dat geldt voor de liefhebbers en ook voor de lossingverantwoordelijken. Neem niet te veel risico’s en doe zeker niet te pietluttig. Alles wat ze in hun geboortejaar leren hebben ze in hun verdere sportieve loopbaan profijt van.

Namens het NP Orgaan iedereen een sportief en geslaagd jonge duivenseizoen toegewenst. Zet ‘m op en PAK ZE!