Snelste van Zeeland Roye Jos Looijer St-Jansteen

Door: Patrick Noorman

De weersvooruitzichten waren erg slecht, maar met een noordwestenwind valt het vaak mee. De lossingscommissie van Afdeling Zeeland besloot naar Pt. St. Max te rijden en toen het daar slecht bleek te blijven, anticipeerden zij snel naar Roye. Een goed besluit van de lossingscommissie, wat voor veel positieve reactie bij de leden zorgde. De duiven kwamen vlot naar huis en de duif die dit het beeste deed, was de NL18-3821991 van Jos Looijer. Met 1173,906 was hij in het samenspel ruim de eerste en in de afdeling nipt de snelste. Een geweldig resultaat van deze jaarling en melker.

Jos Looijer

Jos heeft al vanaf zijn 17e duiven en hoopt dit jaar 60 te worden. Jos heeft 10 meter hok. Dit hok is verdeeld in 3 afdelingen voor de jonge duiven, duivinnen en weduwnaars. Met de oude duiven wordt er met 16 koppels op weduwschap gespeeld. Als je klein behuisd bent, dan kun je op deze manier toch met een leuke ploeg duiven spelen. De 4 kweekkoppels zorgen ieder jaar voor de aanvulling.

De duiven krijgen voor de vlucht nooit hun partner te zien. Jos draait de schotels om en dit moet voor voldoende motivatie zorgen. De duiven worden hierna ingemand en de prestaties laten zien, dat het een prima methode is.

 

 

Jos heeft in de afgelopen jaren al 12 provinciale overwinningen behaald en weet zeer goed mee te komen in groot verband. Voor kampioenschappen meespelen, lukt niet. Door zijn werk als chauffeur, is het soms passen en meten om de duiven goed te verzorgen. Als het kan, worden de duiven eenmaal gevoerd en eenmaal getraind per dag. Misschien tegen de moderne methodes in, maar de prestaties liegen er niet om. Jos kan gelukkig wel rekenen op de hulp van zijn vrouw, die voor hem de jongen uitlaat en eventueel andere zaken op zich neemt.

NL18-3821991

De winnaar had nog wat speling, want voordat deze schitterende doffer op de antenne besloot te vallen, bracht hij eerst nog een bezoekje aan het jonge duivenhok waar hij vorig jaar zat. Gelukkig vloog hij na een seconde of vier naar het weduwnaarshok en kon de zege hem niet meer ontglippen.

De vader van de 991 is een zoon van de ‘Oude Blauwe’ van 2007. Een geweldige duif, die in de nakweek ook erg goed is.

De moeder van de 991 is een duivin die Jos heeft gekregen van Erik Kint. Zij zijn goede vrienden en er kwamen diverse duiven op een bonnetje naar St. Jansteen. Mooi is dat om elkaar zo te helpen en samen successen te vieren.

De duiven worden hier eenvoudig verzorgd. De duiven worden, zoals eerder vermeld, eenmaal daags voorzien van vliegvoer. Qua medicijnen wordt er zelden wat gegeven. Als een duif ziek is, moet je wel, maar anders doen de duiven het met knoflook in het drinkwater. Duivensport met goede duiven is heel simpel. Duivensport met slechte duiven, is erg moeilijk.

Slot

Leuk om te zien, dat je dus niet perse gepensioneerd moet zijn om hard te spelen. Ook met een zeer drukke baan, kun je heel veel plezier uit de duivensport halen. Kijk waar je mogelijkheden liggen.
Geniet van dit mooie succes Jos en hopelijk tot snel!

Door | 2019-05-09T21:54:49+01:00 9 mei 2019|Nieuws|0 Reacties