De snelste duif van Nationaal Chateauroux al weer vertrokken…

Comb van Zoeren met een onbekende duif

Comb van Zoeren met een onbekende duif

Dat maakte ik het voorbije weekend mee. Heel Nederland speelde Nationaal Chateauroux, dus allemaal op dezelfde lossingplaats, bijna allemaal hetzelfde weer over de hele vlieglijn. Door de zuidwesten wind werd het een mooi en snel concours. De week er voor hadden we de mooiste midfond vlucht en jonge duivenvlucht van het jaar, dit weekend was het de mooiste eendaagse fond vlucht van het jaar. De snelste gingen ruim 100 km per uur en in een recordtijd was het hele concours gesloten. Toch waren de vooruitzichten op vrijdag niet geweldig, zaterdagmorgen zag het er echter hoopvol uit en er werd beslist dat de lossing om 7.30 uur zou plaats vinden.

Alle begeleiders konden de wagens klaar maken voor de totale lossing van 37.874 duiven. Volgens de hoofd con voyeur zal het 7.23 uur geweest zijn toen uit een van de wagens een hele groep duiven er vandoor ging. Hij besloot direct het ”fluitsignaal” te geven ten teken dat de duiven gelost moesten worden. Uiteraard verwarring en onbegrip. Zonder verder na te denken trokken alle begeleiders de deuren open zodat de duiven op weg naar huis konden en nog belangrijker was het dat ons Nationale concours gered was, als lossingtijd werd 7.25 uur aangehouden. Op de voorvlucht in midden Brabant vielen de snelste duiven, de “allersnelste” viel echter in midden Nederland, om precies te zijn in het dorp Putten op een afstand van 667 km. Een droom werd werkelijkheid, althans dat zou je denken.

Journalisten en fotografen die naar de winnaar trokken om hun werk te doen kwamen van een koude kermis thuis. De 35 jarige Van Zoeren die samen met zijn vrouw onder de naam Comb. Van Zoeren speelt gaf zijn bezoekers in duidelijke taal te kennen dat de duif al verkocht was, de duif was volgens zeggen ook al weg en de koper wilde anoniem blijven. Geen foto van de overwinnaar, geen verhaal en daarmee was de kous af. Hij zou de duif verkocht hebben voor twee jaarsalarissen, dat is zijn goed recht.

Heel jammer dat er geen positieve publiciteit over deze topduif van Chateauroux. Dat heeft de duivensport juist zo hard nodig. Afwachten of het uiteindelijk toch nog gaat lukken een foto van man en zijn topduif te bemachtigen. Dan was het heel wat leuker te horen dat degene die de 6e Nationaal speelt Jan van de Berg uit Merksplas (B) is, hij is jeugdlid en speelt in dezelfde club als Ad Schaerlaeckens.

Bert Braspenning

 

Door | 2017-07-26T05:40:13+01:00 26 juli 2017|Nieuws|0 Reacties