Door: Patrick Noorman

H.M. Calon – Hoofdplaat

Herman Calon is een gevestigde naam binnen de duivensport. Als je het hebt over een allrounder, dan kun je Herman in 1 adem noemen. Hij strijdt van Quievrain tot Barcelona voor de eerste. Werkelijk ieder speldiscipline heeft hij in de vingers. Zaterdag 4 augustus liet Herman zien dat hij het spel met de jonge duiven ook machtig is. Met de snelste van de afdeling, maar ook nog eens 5-6-7 en 12 duiven bij de eerste 45 van de afdeling, werd het een uitslag om kippenvel van te krijgen. In de top van Zeeland is het ongekend spannend en Herman doet nog volop mee om generaal kampioen van heel Zeeland te worden. Het spel met de jongen en de natour zal gaan uitmaken of Gebr. Scheele, Gebr. Dekker, Bennie Meulmeester, Herman Calon of een grote verrassing de titel in Zeeland in de prijzenkast mag zetten.

NL18-3825327

Herman heeft zijn jonge duiven sinds afgelopen maandag op weduwschap. De winnende duif is een doffer en wist maarliefst 3 minuten vooruit te vliegen. Aan de partner kan het niet liggen, want die heeft deze doffer nog niet. Vrijdag ging wel de schuifdeur voor een half uurtje open, maar Herman heeft geen flirt met een andere duivinnen waargenomen.

De ‘327’ is afkomstig van Hermans ‘257’. Deze duif is van 2008 en mag met recht stamvader van het hok Calon genoemd worden. Deze klasbak was zelf al eens eerste asduif in het rayon en ook in Zeeland wist hij 7e asduif vitesse te worden. De nakweek is in meerdere generaties geweldig.

Aan moederkant van de ‘327’ zien we veel duiven van Willem de Bruijn terug. Het is inmiddels geen geheim meer dat Herman hier gigantisch mee geslaagd is.

Systeem

Bij Herman staat natuurlijke gezondheid bovenaan. De duiven hebben grote rennen tot hun beschikking en hierdoor is er volop zuurstof. Dit is erg belangrijk voor duiven en een groot gratis goed. In de rennen vinden we bijzondere dingen terug. Zo hebben de duiven regelmatig de beschikking over verse groenten en kunnen ze rommelen in een soort plantenbak, met hierin diverse gezonde kruiden. Knoflook is iets wat de duiven ook niet onbekend voorkomt.

Met dit warme weer trainen de duiven maar een keer per dag. In het begin ging dit erg goed en trokken ze ook flinke stukken weg. Nu werd het allemaal wat minder, maar met het scheiden van de geslachten, zal het trainen binnenkort vast meer gaan worden.

Voor de vlucht krijgen de duiven geen elektrolyten, maar na de vlucht heeft Herman dit wel gedaan. Hij ziet hier echt meerwaarde in en duiven herstellen hierdoor extra snel.