Wie zaterdagmorgen vroeg naar teletekst keek zag dat bijna heel Nederland los was, enkele stelden uit en Noord-Holland bleef met hun jonge duiven wachten in Minderhout en Roosendaal. Terecht want in Noord-Holland regende het en er was een dichte laaghangende bewolking. Zeker geen weer om onervaren jonge duiven hun wedstrijd te laten vliegen. Dat wachten erg lang kan duren hebben de liefhebbers uit het noordwesten van ons land aan den lijve ondervonden.

Uiteindelijk hebben de lossingsfunctionarissen besloten toch te gaan lossen. In Roosendaal gebeurde dat om 15.05 uur en in Minderhout om 15.20 uur. Veel liefhebbers blij totdat de duiven gingen vallen. Eerst die dag uren gewacht tot er gelost ging worden en daarna begon het lange wachten pas echt omdat er bijna geen duif door kwam. Uitzonderingen zijn er altijd. In Kring 3 pakte de Comb. Paap & Paap uit Zandvoort van Minderhout 15 duiven in 21 seconden te beginnen met de 5e tegen 2702 duiven. In Kring 2 leverde Elbert Uithuisje uit Marken een opvallende prestatie door er tegen 3160 maar eventjes 9 in de eerste 11 te pakken. De meeste uitzonderingen waren de zeer lage prijspercentages en de lange concoursduur.

Kring 1 Roosendaal 90 km gelost om 15.05 uur, 104 liefhebbers 2789 duiven; eerste prijsduif 1635 m/min, laatste 866m, concoursduur 1 uur en 25 minuten.

Kring 2 Roosendaal 122 liefhebbers 3160 duiven; eerste prijsduif 1604 m/min, laatste 722m, concoursduur 1 uur en 26 minuten

Kring 3 Minderhout gelost om 15.20 uur, 99 liefhebbers 2704 duiven; eerste prijsduif 1285 m/min, laatste 443m, concoursduur 2 uur en 48 minuten

Kring 4 Minderhout 120 km gelost om 15.20 uur, 94 liefhebbers 2767 duiven; eerste prijsduif 1359 m/min, laatste 561m, concoursduur 2 uur en 8 minuten

Kring 5 Minderhout gelost om 15.20 uur, 111 liefhebbers 3303 duiven; eerste prijsduif 1316 m/min, laatste 453m, concoursduur 2 uur 40 minuten

Op de lossing dag was ’s avonds nog steeds 45% van de 14.723 duiven onderweg.

HOE KAN IN HEMELSNAAM ZOIETS GEBEUREN?

Is dat slechte begeleiding, is dat onkunde, is dat slechte informatie, is dat door druk van liefhebbers, wilden de chauffeurs naar huis, is het de kwaliteit van het vervoer of zijn het de weersomstandigheden waar niet alles van bekend was. Het verhaal doet de ronde dat toen de wagens op weg naar huis waren het na 10 km rijden begon te regenen en dat zou zo een hele tijd zijn gebleven. Zijn daardoor vele jonge duiven de dood ingejaagd? Dit hele verhaal moet tot in het kleinste detail uitgezocht worden. Het vertrouwen in de Noord-Hollandse beleidsmakers is toch al ver te zoeken en nu deze klap er nog een keer overheen. Vroeger was niet alles beter en ondanks dat waren er (bijna nooit) zulke grote verliezen als de laatste 15 jaar. Nu hebben we de modernste apparatuur en er kan nog niet bepaald worden hoe de weersomstandigheden morgen zullen zijn. In de vroegere jaren toen de duivenberichten op zondagmorgen om 8 en 9 uur op de radio werden verteld, hoorden we welke weersdeskundigen benaderd waren.

Molenaar in het midden van het land

Dat was de molenaar uit het midden van het land, dat was een IJsselmeervisser uit Marken, het was een bekende zeiler uit Zuid-Holland en een boer ergens op de Veluwe die aan het gedrag van zijn koeien kon vertellen hoe de weersgesteldheid die dag zou zijn.

IJsselmeervisser uit Marken

Zo werd de hele vlieglijn afgebeld. Dat doen we tegenwoordig veel te weinig, we zitten met zijn allen de ganse dag naar een beeldscherm te staren, de computer doet alles voor ons. De computer is nog steeds een machine die alleen doet wat wij hem opdragen. Daarom gebeurt het regelmatig dat de computer zegt dat het prima duivenweer is en dan blijkt het een trage vlucht met een rampzalig verloop te worden. Er zitten dan “dingen” in de atmosfeer die we vanuit onze luie stoel in de tuin niet kunnen waarnemen en waarvan de duiven erg veel last hebben. Wat er voorbije zaterdag met de Noord Hollandse lossing is gebeurd zal uit het onderzoek moeten blijken. Nu moeten we zeggen dat het een complete puinhoop was en dat de duiven op dat late tijdstip zeker niet gelost hadden mogen worden.

CONSEQUENTIES

De hobby van veel liefhebbers is compleet in duigen gevallen, animo om nog verder met jonge duiven te spelen is nihil, selectie mogelijkheden aan het einde van het seizoen zullen onvoldoende zijn. Veel duiven weg betekent voor de vervoerders aanzienlijk minder inkomsten en datzelfde geldt voor de organiserende afdelingen. Deze klap zal in Noord-Holland nog lang nadenderen.

Gelukkig maar dat duivenliefhebbers optimistisch van aard zijn anders had het zeker in afdeling 6 weleens de laatste jonge duivenvlucht kunnen zijn.

Bras