Niemand staat te trappelen, Orleans-Koorts Bestaat niet meer

Bert Braspenning

door Bert Braspenning

 

Heeft u er iets over gelezen? Ik niet. Ik weet wel dat er a.s. zaterdag een concours voor jonge duiven is. Mijn sector speelt vanuit Fontenay sur Eure, het is in onze CC de laatste vlucht die telt voor het jonge duiven kampioenschap, in de afdeling telt deze vlucht nergens voor en als een vlucht nergens voor telt is de deelname nihil. Ik ben bang dat dit zaterdag ook het geval zal zijn. Weet u nog dat er ooit in Orleans 160.000 jonge duiven werden gelost, heel duivenland was met die vlucht bezig. Nu hoor ik er niemand over. Bijna niemand is er mee bezig, het leeft niet meer. Ik ben eens op zoek gegaan hoe de deelname in ons land is aan de laatste jonge duivenvlucht. Ik ben me echt te pletter geschrokken. Daarom kan ik me niet voorstellen dat onze vlucht een succes gaat worden, erger nog ook deze vlucht wordt de nek omgedraaid, op Orleans werd dat gedaan door figuren die deden alsof ze verstand hadden van het spel met jonge duiven, nu is de animo zo ver gedaald dat de leden zelf massaal afhaken. Daar waar een vlucht meetelt voor het kampioenschap zullen alleen de kanshebbers deelnemen, de rest zal hun duifjes op de navluchten spelen of thuis houden. Jammer! Het zou fantastisch zijn dat veel liefhebbers tot andere gedachten komen en alsnog enkele duiven zetten. Ik doe mee, al is het maar met 2 of 3 duifjes, ik doe in ieder geval mee. Wie volgt mij?

 

DRAMATISCH

Tijdens mijn onderzoek naar de deelname op de laatste jonge duivenvlucht heb ik gekeken hoeveel deelnemers er waren en hoeveel duiven die gezamenlijk hebben ingezet. Eerlijk gezegd viel me dat nog wel mee. Wat ik niet kon geloven is het aantal leden per vereniging dat heeft meegedaan. Ik heb daarvan een overzicht gemaakt. Huivert u met mij mee. Ik heb van elke afdeling de eerste 5 liefhebbers van 5 verschillende verenigingen bekeken. Dus niet de eerste 5 in de uitslag.

ZEELAND speelde Fontenay sur  Eure, 215 deelnemers met 3306 duiven. Winnaar werd Comb. de Rijcke-Schieme van de Verwachting, Axel waar 4 liefhebbers 67 duiven hadden gezet. Devolgende liefhebber is  Gebr. Scheele van Voorwaarts, Zaamslag waar 9 liefhebbers 228 duiven hadden gezet. Op 3 Comb. de Kooning van de Postduif, Lewedorp 6 liefhebbers 96 duiven. De vierde is Cornelis van Koppen, Herleving, Hulst 196 duiven van 13 leden. Op vijf Rob van Hijfte, Postduif, Heikant 168 duiven, 11 inzenders.

BRABANT 2000, Fontenay sur Eure, 494 deelnemers met 9425 duiven. Winnaar werd Wout Spierings, Waalwijk met 1-2-3 die in de PV Tilburg lid is, daar deden 4 liefhebbers met 110 duiven mee. Op 2 A. Snoeren, Kaatsheuvel van KPV Kaatsheuvel/de Langstraat 199 duiven van 7 leden, ik weet nog dat ze daar ooit over de 100 leden hadden bij Cafe Sportwereld in de Marktstraat. Op 3 J.J. van Wanrooy van PV CC Breda 247 duiven van 13 leden. Dan PV Oosterhoutse Bond van postduivenhouders, Oosterhout 453 duiven van 25 liefhebbers. Kunnen we dit nog wel een club noemen?

OOST BRABANT Sezanne, MIDEBO 39 liefhebbers met 573 duiven. Strijd en Vrede, Den Dungen – Pennings-Huiskens 4 leden, 127 duiven; Vredesduif St. Oedenrode – H. van Boxmeer 8 leden 133 duiven; de Drie Beerzen, Middelbeers – Cor Leijtens 14 leden, 196 duiven. CC UDEN 19 liefhebbers 128 duiven, PV Gemert Comb. Janssen 6 leden 29 duiven; Luchtbode, Beek en Donk Comb. Manders & Zn 5 leden met 50 duiven; Snelvliegers, Boekel – J.v.d. Putten 2 leden met 21 duiven. CC EINDHOVEN 38 liefhebbers met 418 duiven. De Trouwe Duif, Geldrop H. Beukers 10 leden met 98 duiven; PV Woensel, Eindhoven Joop Koch 3 leden met 42 duiven; Olijftak, Nuenen – M. Verhappen 2 leden met 21 duiven.

Waar ze in Oost Brabant mee bezig zijn is een raadsel, blijven maar vasthouden aan allerlei verschillende samenspelen die niets meer voorstellen. We gaan verder met CC Helmond 9 liefhebbers met 95 duiven, in de Luchtbode, Beek en Donk won Comb. Manders & Zn, 5 deelnemers met 50 duiven. Dan PV Stiphout, Helmond, daar won M. Benders van 6 leden die 61 duiven hadden gezet. De CC Deurne (hoe durf je het nog een CC te noemen) waren 3 liefhebbers met 30 duiven. In de Luchtbode, Deurne werd E. Mikkers eerste van 2 leden die 10 duiven mee hadden. Bij De Vredesduif, Asten deed alleen J. van Keuken mee met 10 duiven. Moet u eens raden wie daar won. Het houdt niet op, we gaan verder met de CC PEEL EN MAAS waar 15 leden 180 duiven mee hadden. Bij PV IJsselsteijn Lmb won Comb. Potten-Laenen het van 5 leden met 66 duiven. Bij de Luchtklievers in Haps won G. v.d. Linden die de enige was die duiven mee had, het waren er 20. De Huiszoekers, Boxmeer had SG Hofland als winnaar, er deden 2 leden mee met 40 duiven. Je ligt werkelijk in een deuk bij het lezen van dit soort uitslagen. Dan is er nog de CC OSS met 39 deelnemers en 664 duiven. De Ooievaar, Oss – Leon van Hintum 151 duiven van 7 leden; Maasdonk, Nuland – Christ Maas 17 liefhebbers met 330 duiven;  PV Oss 2000 – H. v.d. Haterd 7 leden met 106 duiven. CC Den Bosch (niet lachen)  8 leden met 44 duiven. Winnaar bij Nooit Gedacht in Haarsteeg werd Van Beurden-de Kort van 5 leden met 36 duiven. De Zwaluw in Rosmalen had Dielissen & Zn als winnaar, zij waren de enige deelnemers met 2 duiven mee. PV Deutren, Den Bosch had Cees Brok als winnaar, hij was de beste van 2 leden die 6 duiven hadden gezet. CC De Kempen is nog een aardig samenspel met 47 leden en 995 duiven, ook daar stelt het aantal leden per vereniging weinig voor. De Witpen, Hapert had 9 inkorvers met 215 duiven, Ton van de Put had de snelste. De Luchtbode, Reusel 17 leden met 313 duiven waarvan F. Verspaandonk de snelste had. De Luchtreizigers, Eersel 13 man hadden 322 duiven gezet, Wil en Dirk Geukens werden winnaar. De Telegraaf, Bergeijk, Van de Wiel-Schreuder waren de beste van 8 leden die 145 mee hadden.

LIMBURG speelde met 253 leden van Sens, deelname 4632 duiven. Ook hier keken we naar de eerste liefhebbers van 5 verschillende verenigingen. Zouden in het bronsgroen eikenhout ook verenigingen zijn met zo een klein aantal deelnemers? Winnaar werd W.Verwoert  van de Zwaluw-Molenberg, Heerlen, hier deden 5 liefhebbers mee met totaal 60 duiven. Bij de Huiszoekers, Bocholtz won de Comb. Nix van 7 deelnemers met 160 duiven. PV Expresse in Arcen had Jan van de Pasch en dochter als winnaar van 4 inkorvers met 67 duiven. Bij Ons Genoegen, Broekhuizervorst brachten 3 leden 45 duiven, Fr. Muysers had de snelste. Nog 4 leden deden mee bij De Toekomst, Landgraaf, Comb. Albers & Zn hadden de snelste van 91 duiven.

ZUID-Holland met de samenspelen Oost, West en Midden met 650 deelnemers speelden met  bijna 15.000 duiven uit Pont St. Max. In WEST won de Comb. van Delft-Driebergen van Steeds Sneller uit Noordwijk, daar deden 7 leden mee die 148 duiven mee hadden. Bij PV Voorhouters, Voorhout deden 5 leden mee met 99 duiven, de snelste was van de Comb. W. v.d. Kooy. De Rijnklievers, Katwijk had 10 deelnemers met 185 duiven, de bloemen gingen naar Schaap & Zn – v.d. Eykel. In MIDDEN won het duo Romein-Klein van de Vrijheid uit Bergschenhoek waar 10 liefhebbers 299 duiven bijeen brachten. Hillegersberg & Omstreken, Rotterdam had 11 leden met 419 duiven, W.Seton Sr had de rapste. De Luchtpost, Langeraar had 7 liefhebbers met 278 duiven, daarvan waren er 141 van de winnaar de Comb. Lin. In OOST won Peter van de Merwe van de Luchtbode uit Dordrecht die er samen met zijn dochter 247 mee hadden, in de hele club waren 11 leden met 358 duiven. Stormvogels uit Hardinxveld-Giessendam had Johan Timmer als winnaar, daar deden 14 leden mee met 412 duiven. H. Visser van de Doorzetters, Alblasserdam had de snelste van 252 duiven die door 9 leden waren ingezet. En passant zag ik dat in Gouwe-IJssel de Comb. G&S Verkerk, die niet  aan het programma voor jonge duiven mee hebben gedaan, er 371 op de natour hadden ingezet. Wat een klus om die dingen te pakken, wel heel diep petje af want ze pakken er 289 in de lijst, dat is bijna 80%.

NOORD-HOLLAND speelde met 328 liefhebbers en 5403 duiven uit Pont St. Max. Winnaar werd de Comb. Van Vliet/Mastrigt van De Postiljon, Amsterdam waar 16 liefhebbers 440 duiven mee hadden. De Comb. van Ackooy werd winnaar bij de Telegraaf, Aalsmeer waar 13 leden 291 duiven hadden gezet. De derde liefhebber is J.Th.Hazebroek van de Snelpost, Haarlem waar 8 liefhebbers 160 duiven mee hadden. De vierde viel in de Zaanstreek bij Jan & Joke Kaman van de Postduif Wormerveer waar 5 leden 85 duiven mee hadden. Voor de vijfde moeten we naar PV Bovenkerk in Bovenkerk waar Bosse & Zn  de snelste hadden van 12 leden met 186 duiven. Tot nog toe geen enkele vereniging met meer dan 25 leden.

MIDDEN NEDERLAND ook daar speelden ze van Pont St. Max met 407 leden en 7536 duiven een respectabel aantal, maar hoe zit het met het aantal deelnemers per vereniging. De snelste viel bij de Maasbode in Kerkdriel en is het eigendom van Diny van Oss waar 10 leden 393 duiven bijeen brachten. De Comb. van Velzen- van Utrecht werden winnaar bij de Waakvliegers in Tiel waar 4 leden 62 duiven hadden gezet. De Voordevliegers uit Voorthuizen had Kampert-Westerlaken als winnaar van 197 duiven en die waren door 14 leden bijeen gebracht. Hans Dekkers was bij Steeds Sneller in Ammerzoden winnaar van 12 leden met 331 duiven. Bij de Verwachting in Tiel deden 18 liefhebbers met 318 duiven mee, hier won Gottel-van Tuil.

AFDELING G.O.U. speelde met 532 liefhebbers en 7331 duiven uit Nanteuil. Een interessant aantal en nu eens zien hoe dat per vereniging ligt. Winnaar werd het konings duo Hans & Evert Jan Eijerkamp van PV Zutphen waar 203 duiven van 10 liefhebbers mee deden en daarvan gingen  5 liefhebbers “nat”. Bij PV de Hoven uit Zutphen won J. Rademakers waar 8 leden 140 duiven hadden gezet. Bij De Ordonnans, Opheusden deden 11 liefhebbers mee met 134 duiven, A.J. Rijksen had de snelste. Bij De Zwaluw in Rheden konden nog 4 man de moed opbrengen om in z’n totaliteit 26 duiven in te zetten. In Nijmegen kwamen er bij De Reisduif nog 2 leden opdagen met totaal 24 duiven, P. van Hilten werd winnaar.

OOST NEDERLAND stond met 4989 duiven in Laon. In KRING 1 werden door 273 liefhebbers 4989 duiven ingezet. D. Beverdam van de Luchtbode uit Enter werd winnaar, in zijn club deden nog 8 liefhebbers mee met totaal 174 duiven. Bij Luchtvermaak, Almelo won de Comb. B & W Wolters, hier 9 deelnemers met 190 duiven. J. Doldersem & Zn had bij het Zuiden in Almelo de snelste van 248 duiven die door 12 leden waren ingezet. In KRING 2 deden er 161 mee die 2408 duiven aan de start brachten. K.C. Velthuis van de Zwarte Doffer uit Beckum pakte de bloemen, in zijn club 6 inkorvers met 119 duiven. Aloys Kamphuis had van 96 duiven de snelste bij de Snelvlucht in Denekamp, aantal deelnemers was 6. Bij Onze Sport in Haaksbergen waren door 14 liefhebbers 248 duiven ingezet; Marcel Kerkmeijer werd winnaar. KRING 3 kreeg 233 deelnemers met 3827 duiven. De snelste was van F. Nijhof van de Blauwe Doffer uit Lichtenvoorde. In deze club deden 6 leden mee met 91 duiven. V. de Harder had bij De Reisduif, Aalten de snelste, hier deden 7 liefhebbers mee met 116 duiven. Op de grens bij de Rijnvliegers in Lobith is Peter Janssen veelal de grote uitblinker, hij had 98 duiven mee en in de hele club brachten 9 liefhebbers 204 duiven aan de start.

Is het u opgevallen dat er in geen enkele club nog 25 liefhebbers meedoen. Wat moeten we hier van zeggen. Verenigingsspel stelt niets meer voor, wel is het zo dat je om een eerste te spelen in het samenspel of afdeling moet beginnen om de eerste in de club te spelen. Verder te bedenken dat elke club een dagelijks bestuur heeft. Om grotere clubs te vormen heeft fuseren ook weinig zin, oudere liefhebbers zullen daardoor op een grotere afstand hun duiven moeten brengen waardoor nog meer ouderen versneld afhaken. Nee het is allemaal niet zo eenvoudig, laten we echter niet praten dat we zoveel duivenclubs in Nederland hebben, gezien de deelname op de laatste vluchten van het seizoen stelt het weinig of niks voor.

Over de afdelingen 10 en 11 is geen overzicht gemaakt, daar zijn ze pas enkele weken met het spel voor jonge duiven bezig. Vorige week in afd. 10 nog 14.813 duiven van 512 deelnemers. Friesland had 612 deelnemers met 13.332 duiven. Misschien komt de grootste deelname aan ons voorheen zo grote nationale concours van het komende weekend wel uit deze twee afdelingen. We gaan het meemaken.

BERT BRASPENNING

Door | 2017-08-24T22:22:50+01:00 23 augustus 2017|Nieuws|0 Reacties