Door: Jurgen Menkhorst

Op zo´n 5 kilometer van Appelscha woont Meindert de Jong met zijn gezin in Oosterwolde. Oosterwolde is een dorp in de gemeente Ooststellingwerf met zo´n kleine 10.000 inwoners, het is gelegen in Friesland en één van de uiterste oosthoeken van de afdeling. Meindert is vader van een gezin van twee kinderen en getrouwd met Marja. De afgelopen jaren kampt Meindert met een afnemende gezondheid en heeft hij hierdoor keuzes moeten maken in zijn privéleven. Één van de keuzes was het oppakken van een oude passie, de duivensport. In het verleden was hij daarnaast ook nog fanatiek met de hondensport. Inmiddels is alleen de duivensport nog actief en dat ging sinds zijn herstart direct goed. De herstart vond plaats eind 2015 toen werd er een ronde late jongen gekocht bij Comb. van Heteren en in 2016 speelde Meindert met jonge duiven direct het 2e hokkampioenschap jong onaangewezen van Afdeling Friesland ‘96. In 2017 werd er helaas maar aan drie oude duivenvluchten meegedaan dit vanwege een ziekenhuisopname. In 2018  kon voor het eerst het hele programma gevlogen worden. Ik was bij hem om eens te kijken hoe deze liefhebber het opnieuw heeft opgepakt, zo staan aan de basis van dit succes een aantal bijzondere vriendschappen maar ook bovenal goede duiven, een fanatieke baas en goed hok!

 

Hulp uit onverwachte hoek
Qua gezondheid wilde het in seizoen 2018 niet bij Meindert, maar hij heeft wel zijn duiven zelf kunnen verzorgen. Toen Meindert echter in augustus in het ziekenhuis terecht kwam, wilde hijzelf stoppen met het seizoen. Toch werd er besloten door zijn vader en zijn zoon Daniel om door te gaan omdat het seizoen al zo succesvol was. Na Meindert zijn thuiskomst heeft Daniel elke week de duiven ingekorfd.  Voor seizoen 2018 had Daniel sporadisch een duif in de handen gehad en vader Jelle de Jong was wel bekend met het spelletje. Dankbaar voor deze voortzetting is Meindert hier bijzonder voor, want anders was er in seizoen 2018 op de natour niet zo gevlogen en waren de erelijsten heel wat minder geweest!

 

                                                Daniel, Meindert en Jelle de Jong

Een summier systeem
Om wat meer te weten te komen over het systeem van Meindert kom ik er gaandeweg het gesprek al achter dat alles stipt en met regelmaat gedaan wordt. Zo wordt wanneer het hok betreden wordt nooit de schraper vergeten. Meindert beschikt over een apart kweekhok op roosters van zijn vlieghok af en kan dus het hele hok benutten voor de wedstrijden. De hokken zijn 18 meter lang en in het verleden gebouwd door duivensportcentrum Friesland. Veel moest er aan vertimmerd worden eer de melker tevreden was over de prestaties op de hokken, de bekende Bennie van Dijk is ook bij Meindert geweest om zijn visie over de hokken te geven. Er wordt aan het begin 3 à 4 vluchten met de gehele vliegploeg gespeeld op dubbel weduwschap. Wanneer die zijn geweest wordt er 25% weggenomen, van 40 worden er dan nog 30 gespeeld. Er vindt dus in het seizoen al een strenge selectie plaats. Voor de vluchten met de oude duiven starten wordt er 2 à 3 x afgericht en vaker niet. In de winter komen de duiven gewoon los, ze moeten scherp blijven hierdoor en ook met de roofvogel leren omgaan, dat dit niet altijd makkelijk is ten opzichte van vroeger weten ze hier inmiddels ook. Bij het dubbel weduwschap wordt eigenlijk getoond omdat het vooral makkelijk is, en het pakken van de duiven zo niet te veel energie kost.

Vooraanzicht op de hokken van Meindert

 Vriendschappen aan de basis van succes
Al vele jaren heeft Meindert vriendschappen met duivenmelkers welke inmiddels bijgedragen hebben aan hele mooie dingen. Zo is de huidige topduif ‘Marjolein’  vernoemd naar de dochter van Meindert en Marja, maar is ze gekweekt uit een doffer rechtstreeks van goede vrienden Comb. van Heteren uit Doetinchem en komt de moeder rechtstreeks uit 2 duiven van Comb. Hilbrands & zn. uit Finsterwolde vandaan maar werd zij gekweekt door Meindert zelf. Tevens zijn er heel goede contacten met Martijn en Marit Kramer uit Wormer, met deze duiven probeert Meindert zijn stam nog sterker te maken voor 2019, er is bij hen onder andere uit de topduiven van nu aangeschaft.


Een uitmuntend kweekkoppel zorgt voor vuurwerk

Het huidige topkoppel in Oosterwolde

Zoals aangegeven komen de duiven bij goede vrienden weg. De ouders van Marjolein zitten bij Meindert op de kweekhokken. De NL15-1442800 x de NL16-1040452 staan aan de basis van inmiddels al kinderen en kleinkinderen met NPO topnoteringen.

 

De NL15-1442800 is van Comb. van Heteren uit Doetinchem en door zijn aderen zien we voornamelijk de duiven van Stefaan Lambrechts terug komen en G. & S. Verkerk, in de aderen van de oma komen ‘Prince’ en ‘Lis’ voor. ‘Prince’ is ook de vader van topduif ‘Feline’ uit Reeuwijk, zij was de 1e reserve Olympiade duif sportklasse Midfond in 2013 en won 14 x 1 op 100!

 

De moeder van Marjolein heeft Meindert zelf gekweekt, de NL16-1040452 komt uit de BE11-6331614 Mariën doffer en duivin NL14-4746028 zij komt bij Comb. Hilbrands & zn vandaan. De ouders van de ‘16-452’ zijn beide van de combinatie uit Finsterwolde, Meindert doet samenkweek met hen. Door de moeder haar aderen stromen ook verschillende topduiven, waaronder een zoon uit de broer van ‘De Jan’ van Leo Heremans. Hij mag zich opa noemen van Marjolein, van de kant van de moeder komt de ‘Young Falco’ naar voren, een geweldige topduif uit Finsterwolde, in 2013 5e Nationale asduif Jong van de competitie TBOTB. Tevens vloog hij een 1-9.767 duiven vanaf Boxtel, een 4e tegen 1.477 duiven vanaf Duiven, een 2e tegen 587 duiven vanaf Zutphen, daarnaast nog legio topnoteringen

 

Hieronder een aantal prestaties van kinderen uit dit bijzondere koppel;

‘Marjolein’, inmiddels ‘Olympic Marjolein’

Het meest bijzondere kind op dit moment uit het topkoppel is ´Marjolein´.

De resultaten van haar waren bijzonder te noemen.

1e – 14.228 duiven op Gennep
3– 12.469 duiven op Deurne
6e – 12.193 duiven op Weert
8e – 12.201 duiven op Quiévrain, tevens TT NPO!
Tevens behaalde ze;
Beste Vitesse duif Nederland PIPA Ranking 2018
1e Duifkampioen Natour Afd. Friesland ’96 2018
1e Asduif P.V. de Griffioen 2018
1e Natour Duif P.V. de Griffieon 2018

2e in de competitie de Allerbeste 2018

3e beste jaarling Olympiade Polen 2019

4e beste jaarling van de wereld 2019

 

Tevens won een volle broer van Marjolein ‘De NL17-1614652’ de volgende prijzen;

6e – 13.322 duiven op NPO TT Quiévrain

12e–  13.858 duiven op Heusden-Zolder

29e –12.469 duiven op Deurne

19e – 9.888 duiven op Sittard

 

 

 

 

 

 

De 652’

Uit de broer van Marjolein de ‘652’ x de ´17-661´ werd op de jonge duivenverkoop van P.V. de Griffioen dit jaar een jong gekocht door M. & M. Kramer uit Wormer de NL18-1427606. Deze jonge duif presteerde het volgende:

Roosendaal  2e tegen 2.333 duiven  Kring 4

20e tegen 11.899 duiven Afdeling 6 NH

Duffel            1e tegen 2.379 duiven Kring 4

2tegen 11.516 duiven Afdeling 6 NH

Morlincourt  9e tegen 1.272 duiven Kring 4

49e tegen 5.046 duiven Afdeling 6 NH

Melun            13e tegen 287 duiven Kring 4

22e tegen 764 duiven Afdeling 6 NH

 

Tevens speelden nog 2 kinderen geweldig.

De NL18-1427584 speelt een 8e – 9.226 duiven op  Quiévrain TT NPO, de NL17-1614651 speelt een 1e – 656 duiven op Gennep en tevens 4e van 2.627 duiven.

 

Ook werd er in totaal 7 x op teletekst gevlogen in 2018! Dit resulteerde in de volgende noteringen;

3e – 4.666 duiven op Sens en 10e sect. 4 van 8.885 duiven!

1e – 14.228 duiven op Gennep

3e – 9.888 duiven op Sittard

3e, 4e, 10e – 12.469 duiven op Deurne

6e – 12.193 duiven op Weert

8e – 9.226 duiven op Quiévrain

 

Het voersysteem van de oude duiven
In Oosterwolde wordt veel op het gevoel gedaan, er wordt Matador gevoerd gedurende het hele seizoen. Als er een zware vlucht verwacht wordt, krijgen de duiven wat meer en wordt het een lichtere vlucht dan krijgen de duiven wat minder. Hij doet dit echt op gevoel geeft hij aan. Meindert geeft aan: ‘Vroeger dacht en deed ik veel te moeilijk ik denk daar nu anders over.’ Zijn moeder zegt altijd denk aan de drie R’ren, rust, reinheid en regelmaat daar kom je het verst mee, en inmiddels denkt Meindert dat ze daar helemaal gelijk in heeft!

 

De bijproducten
Op de vraag of er ook bijproducten gegeven worden kon Meindert eigenlijk snel duidelijk zijn. ‘Ik ben niet echt van de bijproducten en ben dan ook meer een knoflook en uien man.’ Er wordt wel van Backs de TKK nature gegeven, gaandeweg de jaren is er al veel op de hokken getest en steeds meer wordt duidelijk dat de basis bij de goede duiven moet liggen en een hoge natuurlijke weerstand. Wel wordt er aangegeven dat de selectie zeer streng te noemen is.

 

De verzorging en type duif
Meindert heeft een hekel aan een vies hok, daarom zul je hem dan ook altijd voor je uit zien lopen met een schraper om de vloer en schapjes kuis te houden. Alles gebeurt met enige regelmaat en daarom is het ook zeer aangenaam vertoeven op de hokken. De duiven krijgen veel aandacht en dat is te merken gezien de interactie tussen baas en duif. De duivinnen, geeft Meindert aan, vliegen volgens hem op hemzelf en niet zozeer op de doffer of op het hok. De duiven krijgen de jaarlijkse verplichte paramyxo enting en er wordt wanneer het goed gaat niet naar Nanne gegaan. Voorin het seizoen gaat Meindert wel een aantal keren om zo de bevestiging te krijgen hoe de duiven er voorstaan. Als dit goed is komt hij gaandeweg het seizoen niet meer voor de controles.

 

Het type duif welke bij Meindert op de hokken zitten zijn echte allrounders, ze zijn soepel en zacht in de hand met prachtige ogen, middelgroot van bouw en wanneer je de hokken in komt zie je direct hoe vitaal deze groep duiven is. Het zijn duiven die van 100 tot en met 700 km moeiteloos kop kunnen vliegen. De nazaten van het superkoppel hebben inmiddels bewezen hoe geweldig de duiven zijn en wat ze allemaal wel niet kunnen op deze vluchten. Meindert tracht nu verder te kweken met deze lijn duiven en heeft ook meerdere kinderen en kleinkinderen en broers of zussen van het topkoppel proberen te behouden voor de kweek zodat hij nog een aantal jaar vooruit kan met de kweek in ogenschouw genomen.

Korte anekdote
Soms vraag je aan een melker wat is nou de grootste blunder die je ooit gemaakt hebt, Meindert begon te lachen en zei dat dit haast wel dit jaar moet zijn geweest. Op 1 vlucht was hij Marjolein vergeten te zetten, de week erop maakte ze het echter dubbel en dwars goed met 8e NPO op Quiévrain, wat een topduif en wat een leuk verhaal! Verder zijn er door de jaren heen vele foutjes gemaakt. Gaandeweg de tijd ga je merken wat werkt en wat niet, hierdoor word je ook een betere melker en moet je ook niet bang zijn om af en toe een foutje te maken.

 

De Olympiade en ‘Olympic Marjolein’.

Na dit prachtige verhaal was het natuurlijk nog tijd om een laatste keer te schitteren met ‘Olympic Marjolein’ en dat wel op het grootst mogelijk denkbare podium, namelijk de Olympiade in Polen! Hiervoor was er eerst nog een gala feestavond welke uitmuntend was georganiseerd en tevens kreeg elke olympiade deelnemer zijn welverdiende aandacht op die avond! Ook was er de uitreiking van de Allerbeste, ook hier hoorde ´Olympic Marjolein´ natuurlijk bij de Allerbesten. Al met al een zeer goed georganiseerde middag en avond waarop de familie de Jong met trots terugkijkt.

De gehele belevenis was voor het gezin van Meindert geweldig. Hoewel het Meindert lichamelijk veel energie heeft gekost was het meer dan de moeite waard. De contacten, het olympiadegevoel en zeer zeker ook de erkenning die je hem krijgt wanneer je een topduif hebt deden en zijn familie bijzonder goed. Meindert gaf aan dat het geheel voelde als een warm bad waarbij niet vergeten dient te worden dat we allemaal dezelfde hobby en passie met elkaar delen, of je nu een professional bent of een liefhebber die de duiven na het werk moet verzorgen.

                     Meindert en zoon Daniël bij hun topduivin

Het eeuwige bewijs van deelname aan de ‘Olympiade in Poznan’.