Door Gerrit Knol en Ruud Moes

Inleiding

Dat wij in onze sport nieuwe leden nodig hebben, zal iedereen beamen. Vraag je dan om ideeën om nieuwe leden aan te trekken dan blijft het vaak angstig stil. We kunnen wel allemaal bedenken waarom buitenstaanders geen duivenliefhebbers willen worden. Dan kunnen de meesten een heel rijtje opnoemen.

Dat is nou de uitdaging waar we voor komen te staan de volgende jaren. Niet roepen waarom het niet kan, maar bedenken hoe het wel zou kunnen.

Bij deze roep ik een ieder op die wel nieuwe ideeën heeft en er daadwerkelijk wat mee wil en gaat doen. Het kan echt mensen! Wij hebben in het Spoor al vaker de verhalen van Karel Gommer gehad met zijn project in Arnhem, wat daadwerkelijk tot nieuwe leden heeft geleid. Zo zullen er ongetwijfeld meer zijn die al lopen (ook daar zijn we in geïnteresseerd, want dan kunnen andere het weer overnemen, of er van leren. Stuurt u een mail naar mij toe en dan plaatsen we dit in deze (hoop ik) nieuwe rubriek. Dat gaan we overigens niet alleen doen, maar dat doen we in samenwerking met de website Neerlands Postduiven Orgaan. Dit om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Ik zeg wel vaker; onze sport is te klein om elkaar tegen te werken, samenwerken is het motto!

 

Idee

Om ideeën te bedenken is het juist wel eens goed naar andere sporten te kijken. De paardensport bijvoorbeeld. Toevallig was ik eerder in de gelegenheid om op de boerderij waar ik woonde ook paarden te houden naast mijn duiven. Nu woon ik in een dorp en is het houden van duiven nog wel mogelijk, maar een paardenstal midden in het dorp? Daar krijg ik de handen niet voor op elkaar bij mijn buurtgenoten. Je zou zeggen, dus stoppen met paarden. Maar dat hoeft niet! Ik kan mijn paard prima stallen in een manege! Waar een wil is, is een weg.

 

Stedelijk Postduivenhok

Al jaren liep Ruud Moes met het idee om mensen te enthousiasmeren voor de postduivensport in Nederland. Mensen die niets van onze sport weten en totaal geen notie hebben van de inhoud van de duivensport moesten een makkelijker entree kunnen krijgen naar de duivensport. Er kwam bij hem een idee naar boven! Een Stedelijk Postduiven Hok, hierna aangeduid als SPH.

 

Waarom een SPH?

Voor een starter is het bijna onmogelijk om zelf te beginnen in de duivensport. Door de aanzienlijke hoge kosten voor de aanschaf van de hokken, klokken, constateersystemen en goede duiven, zien vele geïnteresseerde af van een start in deze sport. Ook door de verstedelijking is het moeilijker om duivenhokken op locatie te krijgen. Je ziet vaak nieuwelingen beginnen en na een paar jaar zie je ze weer verdwijnen in de sport. Ze worden door de bekende namen en de goede spelers compleet weggespeeld. Door deelname aan een SPH sta je er niet alleen voor.

 

Hoe werkt een SPH?

Bij een SPH zit er per stad/wijk een 25 tal nieuwe liefhebbers. Deze nieuwe leden kunnen zijn: kennissen, vrienden, buren, familieleden en herintreders. Deze leden houden gezamenlijk maximaal 200 duiven in het postduivenhok en zijn gewoon NPO lid (hier moeten de huidige reglementen nog wel op aangepast worden). Elk lid heeft zijn eigen aantal duiven, maximaal 8 duiven. De eigenaar van deze duiven, die op naam staan, speelt zijn duiven gezamenlijk in de SPH tegen andere stedelijke postduivenhokken en/of in hun kring en afdeling. Tevens speelt het lid van de SPH individueel mee met het duifkampioenschap op vereniging, kring, afdeling en nationaal. Als er een vroege duif op het SPH geklokt wordt is niet alleen de eigenaar van de duif eerste, maar is het hele SPH eerste. En de eigenaar van de duif is bijvoorbeeld de winnaar van de week van de SPH.

 

De nieuwe leden krijgen het eerste jaar te zien hoe de verzorging van de duiven in zijn werk gaat en wat er allemaal komt kijken bij de wedstrijden. De verzorging wordt gedaan door vrijwilligers van de organiserende vereniging, of nog mooier, door herintreders die ook op deze wijze weer actief met de duivensport betrokken kunnen worden. Of misschien zijn er wel liefhebbers die overwegen te stoppen, maar op deze wijze nog wel lol houden, of weer krijgen in onze sport. Uiteraard kunnen nieuwe liefhebbers  de duiven ook zelf verzorgen nadat zij geleerd hebben hoe zij dit kunnen doen.

 

Hoe ziet de inrichting van een SPH er uit?

Uiteraard een standaard hok met een aantal afdelingen waar voldoende jonge duiven in kunnen om de sport te kunnen bedrijven, net zoals wij dat thuis ook doen. Een hok het liefst in de omgeving van de duivenvereniging. In de nabijheid van het hok is voldoende ruimte en zitplaatsen aanwezig, bijvoorbeeld een tribune, die goed zicht geven op de aankomst van de duiven. Op het hok is een scherm geplaatst waar men direct de aankomsten online en realtime kan zien zodat er direct duidelijk is wie er gewonnen heeft van het SPH, wellicht nog verrijkt met de aankomsten van anderen die ook met dezelfde systemen werken. Aan het einde van het seizoen kan bekeken worden of de duiven verkocht gaan worden, of dat de leden ook in de winter door willen en het volgende jaar ook met de ouden meespelen! De keuze is aan de leden van het hok.

 

Op dit moment wordt er alleen maar over “Ik zit zo laat…..” gesproken in de duivensport. Met de SPH praten we over “We zitten zo laat……”. Dit brengt saamhorigheid in de vereniging. Mensen die net met de duivensport in aanraking komen, liften meteen mee met de grote successen waardoor ook zij gemotiveerd blijven om met onze sport bezig te blijven.

 

Voordelen van de SPH

–           Nieuwe leden hebben geen grote investeringen. Met € 12,50 per maand kan al een start gemaakt worden.

–           Ervaren support en begeleiding voor de nieuwe leden

–           Laagdrempelig manier op in contact te komen met de postduivensport

–           Grotere saamhorigheid

–           Meer nieuwe leden

–           Bij afwezigheid evengoed uitslagen kunnen bekijken door real-time-constateringen

–           Bij afwezigheid via webcam live-aankomst duiven volgen via een app

–           Leden-uitbreiding in de vereniging

–           Men kan gewoon op vakantie terwijl de duiven een goede verzorging krijgen

–           Goede tegenstand bieden tegen mega-hokken

–           Gezonde, leuke-strijd tussen leden van de SPH, bijvoorbeeld een Amsterdam-Rotterdam!

 

Start in 2018

Ruud Moes laat het niet alleen bij een idee, maar hij gaat in zijn eigen woonplaats, Zaandam, in 2018 met een SPH van start. Ook in Amsterdam en in Alphen a/d Rijn lopen er gesprekken om volgens bovenstaande formule met een SPH te starten. Er zouden in 2018 dan al drie hokken zijn die met een dergelijke formule van start gaan. Dat kunnen er uiteraard veel meer worden indien u met uw eigen vereniging hier ook aan mee gaat doen. Wilt u ook gaan starten? Stuurt u een mail naar info@hetspoorderkampioenen.nl. Volgend jaar gaan wij wekelijks in het Spoor en op de website van Neerlands Postduiven Orgaan de resultaten van de deelnemers, het project en de duiven volgen!

 

Meer ideeën?

Hebt u ook ideeën om leden te werven, of hebt u tips voor Ruud om dit project verder te verbeteren of te verfraaien, laat het ons weten en stuur deze naar onze email adressen: info@hetspoorderkampioenen.nl of neerlandspostduivenorgaan@gmail.com