Door Bert Braspenning

Vaste voetringen 2018 zijn niet op tijd klaar, zoals het er nu uitziet worden de laatste ringen 12 januari geleverd. Degene die ze beslist eerder nodig hebben kunnen daartoe een verzoek indienen. Raadpleeg hiervoor de NPO site. Zou toch heel normaal zijn als die al in de zomermaanden gemaakt worden.

 

Wim Snels Jr uit Waalwijk heeft fraude toegegeven en is voor 5 jaar geschorst plus dat hij de kosten van het proces moet betalen. Hij kan in beroep gaan, onvoorstelbaar dat een bestuurder die zijn frauduleuze handelingen bekend heeft dat mag doen of durft te doen. Telt het niet mee dat hij 17.000 sportgenoten bedrogen heeft?

 

 

 

EEN NIEUW JAAR MET VOOR IEDEREEN NIEUWE KANSEN.

Toen ik nog actief de wielersport beoefende was 1 januari de start van een nieuw weg seizoen. Dat was einde vijftigerjaren, de wielerkalender gaf aan dat er bijna geen wedstrijden waren. De maanden november en december waren voor ons de uitgaansmaanden er werd bijna niet getraind. De weersomstandigheden waren vaak slecht en van een buitenlands trainingskamp hadden we nog nooit gehoord. Maar zodra de kalender 1 januari aan gaf was het gedaan met de pret en werd er weer serieus geleefd. We begonnen met conditietraining en zodra het maar even kon zaten we op de fiets. De club waar ik lid van was en nog ben (komend jaar 65 jaar) organiseerde al in maart de wielerklassieker de Ronde van Noord-Holland over 225 km. Nu de sport veel professioneler is en er met uitgekiende trainingsschema’s wordt gewerkt mag in het vroege voorjaar niet eens een koers van 225 km worden verreden, toen wel! De wielersport is altijd een zware sport geweest en in die jaren zeker. Iedereen moest het voor zichzelf uitzoeken, we trainden als gekken en wisten eigenlijk niet of we het wel of niet goed deden. We moesten en zouden minstens 2000 km in de benen hebben voordat de Ronde van Noord-Holland van start ging. In ieder geval was het een prachtige tijd waar ik nog steeds met erg veel plezier aan terug denk. Binnen de duivensport gaat het net zo als in de wielersport. Alles begint veel eerder en de programma’s worden steeds zwaarder. Een heel jaar door zijn er wielerkoersen en ook de duivenkalender laat een overvol programma zien met soms wel drie wedstrijden in een weekend. Niet zo verwonderlijk dat er in elke tak van sport steeds meer specialisatie komt. Binnen de wielersport zijn het nu de zesdaagsen die de aandacht vragen en ook het veldrijden draait op volle toeren. Voor de duivensport breekt de tijd aan van de huldigingen van allerlei nationale competities en ook komen er nog een aantal grote shows waarvan ik Blackpool nog steeds de mooiste en meest spectaculaire vind. Komend jaar ook voor de allereerste keer de huldiging van de ALLERBESTE duiven van Nederland. Dit is een competitie met dezelfde voorwaarden als die door de F.C.I. is voorgeschreven voor deelname aan een postduiven Olympiade. De competitie de “allerbeste” is georganiseerd door het Neerlands Postduiven Orgaan.

 

DE “ALLERBESTEN” ZIJN BEKEND

Direct in het begin van het nieuwe jaar wordt begonnen met de presentatie van de 10 allerbeste duiven compleet met hun prestatielijst behaald in de categorieën snelheid-midfond-eendaagse fond – marathon – jaarlingen – oude duiven – allround duiven en als laatste en zeker niet als onbelangrijkste de jonge duiven. Maar liefst acht categorieën met daarin de allerbeste duiven die Nederland rijk is. Het is bijna onvoorstelbaar waartoe onze duiven in staat zijn daarom is het niet zo vreemd dat de Nederlandse postduif over de hele wereld zeer hoog staat aangeschreven. Nadat de presentatie van de allerbeste duiven op onze site heeft plaats gevonden volgt er uiteraard een waardige en stijlvolle huldiging. Daar wordt achter de schermen met vol elan aan gewerkt. De definitieve datum wordt zeer binnenkort bekend gemaakt.

 

WINTERKWEEK IS GEEN GRAPJE

Nu de eerste jongen geboren gaan worden is het zaak dat alles in het hok daarop is ingesteld. Het kan is deze tijd van het jaar verrekte koud zijn en daarom is een goed gevulde broedschaal met daar onderin een matje geen overbodige luxe. Wanneer de liefhebber alle zorg aan de nieuwe generatie besteed zal hij van de zomer ruimschoots beloond worden. Ik heb ze gekend die de winterjongen gewoon in een kale stenen broedschaal  hadden liggen, ik snap niet hoe iemand daartoe in staat is. Het waren liefhebbers die ook zo nodig aan winterkweek mee wilde doen maar niets aan voorbereiding hadden gedaan en er  totaal niets voor over hadden. Het waren de winterkampioenen met sterke verhalen aan de bar en in de zomer als het er om ging onzichtbaar waren. Het mag onze duiven aan niets ontbreken, zeker niet nu ze helemaal niet buiten komen en alles gericht is op een goede kweek. Verse groenten, mineralen en vers grit zijn een eerste vereiste. Drinkwater is ook zoiets, de pan mag nimmer leeg zijn en zodra het vriest moet de baas er voor zorgen dat er geen ijs op ligt. Zodra de jongen een dag of tien zijn krijgen de duiven bij mij drie keer per dag voer en ik geef bij vriezend weer ook drie keer per dag water waarvan de kou af is. Misschien is dat helemaal niet nodig maar het geeft mij een goed gevoel en daarom doe ik dat. Ik heb er een hekel aan als er iets tijdens de kweek mislukt waarvan ik mezelf de schuld kan geven. Nee, het moet allemaal kloppen en als je dan straks een mooie ploeg jongen hebt lopen geeft dat een goed gevoel. Het is nog steeds de bedoeling dat onze kwekers tussen Kerst en Nieuwjaar bij elkaar komen. Er is echter nog steeds een probleem en dat zijn de muizen. Ik heb al van alles geprobeerd, klemmen gezet en overal lijmpapier neergelegd, ik vang er geen een. Ik zie er wel af en toe een of twee wegrennen, ze zijn heel donker van kleur, volgens mij zijn het niet de grijze huismuizen maar veldmuizen. Mogelijk heb ik toch meer verstand van duiven dan van muizen. Ik heb aan die kleine knaagdiertjes een ongelooflijke hekel omdat het ideale ziekte overbrengers zijn.

 

SPELEN MET LATE JONGEN

Het komt steeds meer voor dat liefhebbers gaan spelen met jonge duiven die in de periode augustus/september zijn geboren. Het is niet nieuw en er komen steeds meer liefhebbers die het  uitproberen omdat er hier en daar fantastische resultaten mee behaald worden. Het is wel een spelletje dat vrij veel duiven kost. Ik heb zelf ooit met enkele late jongen gespeeld en ik zal het wel verkeerd gedaan hebben want bij mij bleef er niet eentje over. Ik had ook niet zo veel met late jongen, ze lopen alleen maar in de weg en om er mee te kweken moet je ruim een jaar wachten en daar had ik geen zin in. Ik ken liefhebbers die het formidabel doen met late jongen en ik weet er zelfs van dat er late jongen op de fond bij de beste duiven van ons land zijn geëindigd. Om dat te bereiken moeten die duiven heel veel keren weggebracht worden en dat gebeurt ook, zelfs bij zulke slechte weersomstandigheden dat we er in de zomermaanden niet aan denken om er mee op pad te gaan. Het is maar net waar je van houdt, het is niets voor mij en misschien zou ik het ook doen als ik 40 jaar jonger was toen was mij ook niets te veel.

 

BERT BRASPENNING