Door: Jim van Ingen

De kerkklokken luiden hun opperbeste liederen over het uitgestrekte Twentse Coulissenlandschap rondom Lattrop. Gisteravond een prachtige en gezellige avond gehad bij ons thuis met Louise en mijn vader onder het genot van een rijk gevulde tafel, gourmet-stel, veel smeerseltjes en sausjes. Kortom de kilo’s vliegen je om de oren. Komende dagen staan natuurlijk in het teken van kerst, vele etentjes, drankjes en gezellig samenzijn met liefhebbenden is daar onderdeel van.

Het is een automatisme deze tijd van het jaar terug te kijken naar wat er allemaal gebeurt is, wat er geweest is, hoe dat ging en dat soort vragen. Wat dat betreft lijkt het in de duivensport soms wel altijd kerst, terugkijken naar vroeger.

Zo verrast was ik toen ik vanmorgen wakker werd en mij een vernieuwend vooruitdenkend idee te binnen schoot. Mensen verwijten mij meer dan af en toe een wijsneus te zijn die overal wat te zeggen wil hebben waarbij ik een persoonlijke mening doordruk. Dat snap ik wel van die mensen, die kennen mij namelijk niet en begrijpen niet  waar al die ideeën en denkwijzen vandaan komen. De duivensport is mijn lust en groot gedeelte van mijn leven. Ik gooi mijn ziel en zaligheid erin om het op eigen hok goed te hebben, maar zeker ook landelijk een toekomstbestendige sport te kunnen bewerkstelligen.

Ik durf daarin ver te gaan. Ik sta praktisch voor iedere suggestie open maar ben een lastpost wanneer niet met feiten ondersteund word waar we naartoe willen met onze sport!. We wankelen zó op een punt van verder afsterven òf doorstarten dat iedere beslissing, ieder voorstel of verandering gewikt en gewogen dient te worden. Dat merken we nu bij bijvoorbeeld de werkgroep Eerlijk Spel ook. We gaan grondig te werk, wij voelen ons daarvoor verantwoordelijk. Een ieder die dat niet doet, neem ik niet serieus. Onderzoek is belangrijk.

Maar toen, het idee:
We willen de spelregels van ons spel de laatste maanden (/ jaren) aanpassen, althans dit hoor je veel. We willen allerlei veranderingen om de sport te vernieuwen, te veranderen… eerlijker te maken. Maar wat nou als je binnen onze sport, een nieuwe spelvorm creëert die we nog niet kennen, dat altijd eerlijk is, dat zorgt voor saamhorigheid, prestatiedrang en stimuleert tot inkorven. Wat nou als we helemaal omdenken, de duivensport (het spel) laten voor wat het is. Alleen even de excessen op FCI niveau aanpakken, en alle landen een gelijke spelregel geven.
Wat nou als die voor u als liefhebber verder geen veranderingen meebrengt. En wat nou als dit spel qua aanzien en spelplezier boven het huidige spel stijgt en bekend word.

Iets nieuws opzetten is soms makkelijker dan iets dat “beschadigd” is repareren. Iets nieuws is altijd interessant, iets nieuws…
Een nieuw nationaal spel dat zowel voor de kleine als grote melker interessant is, dat zelfs zorgt dat deze hand in hand gaan. Het kan mogelijk zorgen voor een extra zakcentje voor mooie prijzen en het zal afgesloten worden door jaarlijks het grootste feest denkbaar. De tussenstanden worden op de voet gevolgd, de media geeft volop aandacht en de kampioenen worden gehuldigd onder de lens van nationale media. Je praat trots over je sport en merkt dat niet-liefhebbers kunnen meepraten. Ik zie zelfs voor mij dat autofabrikanten weer inspringen, net als overige multinationals. De duivensport leeft weer op, de collega’s op het werk vullen niet alleen maar de weddenschappen in voor de voetbal-eredivisie, maar scrollen ook verder om in te haken op deze nieuwe nationale duivensport competitie. We wurmen ons weer in de huidige samenleving.

Ik zie mogelijkheden. Dat heb ik altijd gedaan. Ik zie ook moeilijkheden, maar niet onhoudbaar. Wat ik vooral zie is een huidige duivensport die volgens mij maar kleine, en doeltreffende en soms pijnlijke, veranderingen nodig heeft.. en een nieuwe spelvorm dat boven de sport uit kan stijgen, dat zorgt voor maatschappelijk draagvlak en dat zorgt voor een nieuwe aansluiting op de jeugd, de eerlijkheid en de menselijkheid. Een nieuwe spelvorm dat verbroedert èn verzustert.

Ik ben helemaal voor GPS2021, het heeft enkele hoofdpijn dossiers maar is goed voor de sport, zoals we hem nu kennen. Noem het NPO spel, het basis-spel.
Maar dit idee, dit vernieuwende idee … dat is iets waar we allemaal van gaan zeggen “hadden we dat niet eerder kunnen bedenken”. Een nieuwe spelvorm, zonder aanpassingen van het huidige basis-spel, maar in potentie wellicht véél spraakmakender voor ALLE liefhebbers. Groot en klein, dik en dun, vermogend en minder vermogend. De kwaliteit van de liefhebber staat voorop!.

Wat is dan dat idee? Dàt ga ik u zeker nog vertellen, maar zoals ik al schreef moet iedere suggestie, ieder voorstel en iedere verandering gewikt en gewogen worden. De duivensport heeft het zwaar te verduren door schrijvelaars die alles maar in de ether smijten en daarmee veel volgers hebben. Deze groep mensen is helaas niet zo kritisch als ik, worden nooit ondersteund door feiten en vormen de hoorbare meerderheid….van de minderheid. Het is taak voor ons “als schrijvelaars” om de rust in duivenland te bewaren en om de kerstgedachten een beetje onder de sport te behouden. Saamhorigheid, samenwerken en schouders er onder. Ik heb een voordeel nooit hard gevlogen te hebben, vlieg nu nog niet hard .. dus dat vooroordeel van “eigen hachje” is er niet bij. Spelregels willen aanpassen om zelf beter te worden ook niet. Ik heb maar een doel, de duivensport toekomst bestendig maken. Ik zoek grenzen, ik zoek nieuwe mogelijkheden, ik zoek vernieuwing.

Ik heb het gevonden. Hopelijk heb ik in deze donkere dagen uw duivenhart iets hoop gegeven, een klein waakvlammetje wanneer deze er voor uw gevoel niet meer was. Stop niet, houd nog even vol, schrijf uw vrouw/vriendin of buurvrouw in bij de Ladies League en probeer nog even te genieten. U zult versteld staan wat de duivensport nog kàn doen en hoeveel plezier het u nog kan brengen!.

Een verhaal met door alle regels volop kerstgedachten met als moraal “hoop”.
En “hoop”elijk… kan ik u binnenkort verwarmen met een geluksmakende gedachte van dit nieuwe duivenspel waaraan wij allemaal, gezamenlijk met alle disciplines mee willen doen!.

Ik wens u een zalig kerstfeest en alvast een gelukkig, gezond, sportief en hoopvol 2019.

Met vriendelijke kerstgroet,

Jim van Ingen