door Bert Braspenning

 

Voorbije dinsdag was de finalevlucht met 777 deelnemers. De duiven zijn in Tours (470 km) gelost voor een race naar Nevele (B) waar wederom heel veel liefhebbers naar toe gekomen waren. Ik was daar vorig jaar ook van de partij. Een super gezellige dag, daar mankeerde werkelijk niets aan. Waar het echter om ging was de meest spraakmakende eenhoks race van België en laat daar nu precies niets van terecht gekomen zijn. De duiven lieten het massaal afweten zodat van een echte wedvlucht geen sprake was.

 

Dit jaar was het nog erger. Precies op de warmste augustus dag moesten de overwegend “domme” duiven maar zien hoe ze in deze tropische hitte Nevele wisten te bereiken. Het bleek een onmogelijke opgave. Slechts 2 duifjes wisten na ruim 12 uur vliegen hun thuishaven te bereiken waar voor de winnaar 25.000 euro lag te wachten. Zo een beetje alles zat tegen want de dag er na is er nog nooit zoveel water gevallen als die dag zodat de achter gebleven 775 duiven weinig mogelijkheden hadden om hun barre tocht tot een goed einde te brengen. Slechts 10 duiven lukte dat. Een triest einde van wat een groots duivenfestijn moest worden.

 

Helaas het zoveelste trieste einde van de zoveelste eenhoksrace en het blijft maar door gaan. De FCI doet niets aan dergelijke races waar het niet om de prestaties gaat, alleen geld speelt daar een hoofdrol. Zelf ben ik beslist geen voorstander van eenhoksraces. De praktijk heeft al vele malen bewezen dat het bijna onmogelijk is om grote aantallen jonge duiven vanaf een hok goed op te leiden. Groot nadeel is dat de jonge duiven niet wegtrekken als ze dagelijks met honderden tegelijk vanaf het hok losgelaten worden. De duiven trekken niet weg, blijven alleen om het hok cirkelen waardoor ze niets leren en dom blijven. Ondanks de meest mooie pedigrees, want aan de kwaliteit zal het niet liggen, blijven van dergelijke “gokraces” waaraan vele “groten” uit onze sport ondanks alles meedoen, ongelooflijk veel duiven weg. Ben er zeker van dat de organisaties alles in het werk stellen om de duiven gezond te houden en in de juiste conditie aan de start te brengen. Helaas blijven er van hele korte leervluchten al veel te veel duiven achter.

Een leuker verhaal kan ik er niet van maken. Zou graag wensen dat het anders was. Niet zo vreemd dat in Nederland zulke groots opgezette eenhoksraces al enige jaren verboden zijn. In België houden ze de moed er in, het is zelfs de bedoeling om in 2018 de hokcapaciteit voor 5.000 duiven uit te breiden.