Geweldig vliegweer voor duiven tijdens de najaarsklassiekers

Door: Pieter Woord

Geutskens en Kalf winnaars tweede weekend GIANT najaarsklassiekers

Was het eerste weekend van de GIANT najaarsklassiekers fantastisch duivenweer, het tweede weekend leek vooraf in het water te vallen. Op woensdag was de prognose voor zaterdag in procenten kans op regen vrij groot. De organisatie gaf op de website www.taartvluchten.nl echter tijdig aan dat er op zaterdag ruimte genoeg was om beide vluchten verantwoord te lossen met grote kans op een goed verloop. Toch bleek dat vrijdag veel liefhebbers het niet aandurfden om in te korven, met als gevolg dat er circa 40 procent minder duiven in concours waren. Zaterdag kregen de thuisblijvers echter ongelijk gezien de mooie vroege lossingen en het prima verloop van beide vluchten.

Totale uitslag Duffel

1.450 duiven werden voor de prijzen ingekorfd op Duffel. De deelnemers zaten op afstanden van tussen de 79 en 190 kilometer. De duiven werden zaterdag om 08.45 uur gelost met een harde zuidwesten wind. De deelnemers op de kortste afstanden gaven zo’n 75 meter per minuut aan snelheid toe op de concurrenten op de verste afstanden en dat heeft grotendeels te maken met het windvoordeel voor de verdere afstanden. Comb Geutskens uit Amsterdam, André en Gislaine, hadden 28 jonge duiven ingemand met het thuishok op 162 kilometer van Duffel. De eerste vlucht op Roosendaal was al geweldig met een Clean Sweep met maar liefst 44 duiven mee, alleen was de eerste duif net niet vroeg genoeg. Nu met 28 duiven mee was het resultaat fenomenaal. André en Gislaine begonnen met de eerste, tweede, derde, vierde, vijfde, zesde en achtste plek en van de 28 duiven vlogen er 25 prijs. De eerste duif vloog gemiddeld 110 kilometer per uur. Totaal over de twee vluchten nu 69 prijzen op 72 duiven en dat is absolute buitencategorie. Jan en Hessel Ras uit Urk waren de eersten op de uitslag met een oude duif en dat was de zevende prijs totaal. De uitblinkers van de eerste vlucht op Roosendaal Jan en Joke Kaman waren nu ook weer super met 52 prijzen op 55 duiven en zij begonnen met de negende en de tiende prijs. Verdere uitblinkers Marco Braspenning met 16 op 20, Comb Moes met 22 op 25, R E van Soest met 17 op 20, Comb Burg & Waard met 6 op 7 en F & Q Verhoef met 16 op 19. De hoofdprijzen waren voor Comb Geutskens met de eerste jonge duif en voor Jan en Hessel Ras met de eerste oude duif.

Totale uitslag Boxtel

2.113 duiven werden voor de prijzen ingemand op Boxtel. De deelnemers zaten op afstanden tussen de 97 en 225 kilometer. De duiven werden zaterdag om 08.30 uur gelost met een harde zuidwesten wind. De duiven in het noordoosten op de verste afstanden bleken hier alle hoofdprijzen te scoren. Windvoordeel en ligging bepalen bijna altijd de uitslagen op de korte vluchten in Nederland en dat is met deze vlucht niet anders. Herman Kalf uit Noordhorn is geen liefhebber met veel duiven en doet al enkele jaren mee aan de GIANT najaarsklassiekers. Herman had zes duiven mee en die moesten 198 kilometer overbruggen. Zijn 15-745 is met vier jaar oud een geroutineerde duif en die vloog van alle duiven het snelste naar het thuishok met een gemiddelde snelheid van 107 kilometer per uur. Dat is natuurlijk een geweldige prestatie van Herman Kalf door met slechts zes duiven in concours toch de eerste prijs te winnen op 1.440 duiven. Verder waren er in dit weekend maar twee liefhebbers met een Clean Sweep en daar was Herman met 6 op 6 de beste, kortom een fantastisch resultaat voor Herman. L T Baar uit Roodeschool zit op de verste afstand van 225 kilometer en was met 26 op 31 en de kopprijzen twee, zeven, acht, negen en tien ook een grote uitblinker. W vd Velde met 18 op 22 en beginnend op de derde plek kan ook terug kijken op een zeer geslaagd weekend. Comb Smallenbroek scoorde een zeer fraaie vierde plek. M v/d Veen werd zeer knap vijfde en P & H van de Veen ook keurig met een mooie zesde plek. De tweede Clean Sweep was voor Comb Visscher met 4 op 4. Verdere uitblinkers Comb de Wit met 26 op 30, F Damstra met 15 op 16, P M Kuiper met 11 op 13, A Visser met 8 op 10 en F Wagteveld met 5 op 6. De hoofdprijzen waren voor Herman Kalf met de eerste oude duif en L T Baar met de eerste jonge duif.

District 1 met 412 duiven

Comb Geutskens, André en Gislaine, waren hier natuurlijk ook de uitblinkers met de eerste, tweede, derde, vierde, vijfde, zesde en zevende prijs. Jan en Joke Kaman keurig achtste en negende en Marco Braspenning fraai tiende. Omdat iedere deelnemer maar 1 hoofdprijs kan winnen was de hoofdprijs voor de eerste jonge duif voor Jan en Joke Kaman. De hoofdprijs voor de eerste oude duif was voor Comb Moes.

District 2 met 674 duiven

A van Gelder was hier de absolute uitblinker met de eerste, tweede, zesde en tiende prijs. C van Gelder deed daar nauwelijks voor onder met de derde, vierde, vijfde en negende prijs. John Rimmelzwaan werd zeer fraai zevende en H Visser zeer knap achtste. De hoofdprijzen waren hier voor A van Gelder met de eerste jonge duif en C van Gelder met de eerste oude duif.

District 3 met 315 duiven

Jan en Hessel Ras waren hier de grote matadoren met de eerste en tweede prijs. Zoltan Varga opnieuw sterk met voor de tweede keer op rij de eerste jonge duif. Piet en Simon Zeeman super met de vierde, vijfde en achtste prijs met daarbij hun eerste twee getekenden. Rein Ras en Jan Post dominant met de prijzen zes, zeven, negen en tien. Piet en Simon Zeeman winnen de hoofdprijs voor de eerste oude duif en Zoltan Varga wint de hoofdprijs voor de eerste jonge duif.

District 4 met 625 duiven

Coen Brugman uit Luttelgeest was hier heer en meester met de eerste en tweede prijs. Durk Weidenaar werd zeer fraai drie en zeven. E Wielinga zeer knap vierde en R Visser top met de vijfde en zesde plek. Twee combinaties maakten hier de top tien vol met Comb Liezenga op een mooie achtste plek en Comb Bloem & vd Veen netjes op negen en tien. De hoofdprijzen waren voor Coen Brugman met de eerste oude duif en E Wielinga met de eerste jonge duif.

District 5 met 470 duiven

P & H van der Veen waren hier de grote winnaars met de eerste prijs met hun eerst getekende duif. H Gulmans met ook de eerst getekende zeer fraai tweede. De grote uitblinkers waren hier echter Comb de Wit met de derde, vierde, vijfde, zesde, zevende, achtste, negende en tiende plek. De hoofdprijzen waren hier voor P & H van der Veen met de eerste jonge duif en W & B Wagteveld met de eerste oude duif.

District 6 met 345 duiven

Herman Kalf natuurlijk hier de grootmeester met de eerste plek. L T Baar fenomenaal met de tweede, zesde, zevende, achtste en negende plek.    W vd Velde met een zeer fraaie derde plek, Comb Smallenbroek ook geweldig op dreef met plek vier en M v/d Veen top met plek vijf en tien. De hoofdprijzen hier voor de eerste oude duif voor W vd Velde en voor de eerste jonge duif voor Comb Smallenbroek.

En volgende week

Dit weekend bleek het lossingsadvies vooraf van de organisatie prima te kloppen met goed geslaagde vluchten als resultaat. De deelnemers zijn ondertussen al 124 prijzen rijker en ook volgend weekend zijn weer 62 prijzen te winnen. Als we zo doorgaan wint iedere deelnemer minimaal 1 prijs en wie wil dat niet? De duiven van west gaan NIET naar Asse-Zellik maar naar Wolvertem. De duiven van oost gaan volgens programma naar Weert. Alle deelnemers heel veel succes.

Door | 2019-09-30T20:28:23+01:00 30 september 2019|Nieuws|0 Reacties