Geen hond zou je met dit beestenweer naar buiten sturen

De mislukte taart

Door Bert Braspenning

Taartvluchten, het is helemaal “in”. Het begon in Urk en het werd al heel snel erg populair. Ondanks dat duivenmelkers mensen van tradities zijn waren er toch al heel snel een vrij groot aantal liefhebbers die wel eens op andere wijze de duivensport wilde beoefenen. In de nazomer is het veelal goed duivenweer en dan is het aantrekkelijk om nog even door te gaan. Taartvluchten zijn niet meer weg te denken, op steeds meer plekken in het land hebben deze gezelligheidsraces diverse volgelingen. We hebben dit keer de taartrace van 30 september in de regio Urk gevolgd. Het was niet best, het was zelfs heel teleurstellend. De deelname in de drie districten was prima, maar………..de weersgesteldheid was abominabel slecht. Een straffe west noord westen wind en zeer zware buien trokken over ons land, het zag er naar uit dat er niet gelost kon worden en daar hadden de meeste deelnemers zich al bij neergelegd. In duivenland is het al geruime tijd bekend dat de afdeling Friesland waartoe Urk behoort nog wel eens risico’s durven nemen als het om moeilijke lossingen gaat. Ook deze laatste zaterdag van september deed de organisatie van de vermaarde taartenrace dat, onvoorstelbaar dat de duiven om 10.45 uur in Gorinchem de vrijheid kregen, achteraf zeer onverantwoord. Alleen in de regio “midden” konden de prijsduiven op metersnelheid gerangschikt worden. In de regio’s west, oost en de late jongen race moesten de meeste duiven op aankomsttijd geregistreerd worden omdat de minimum snelheid van 600 m/min niet gehaald werd. Heel jammer dat het voor veel duiven een lijdensweg is geworden. Ongetwijfeld zal dat te merken zijn aan de deelname van komende zaterdag. Helaas ziet de  weersverwachting, veel regen en lage temperaturen, er ook nu weer zeer ongunstig uit. Er zijn echter altijd enthousiastelingen die kost wat kost hun duiven zeker weer inzetten want taartvluchten moet je beslist een keer meegemaakt hebben. Dat wordt zaterdag wachten met de paraplu op en regenkleding aan of komen de duiven met de auto terug. Laten we hopen dat we er helemaal naast zitten en dat het voor de “taartracers”  een mooie duiven dag gaat worden.

Uitslag 30 september – Gorinchem – los 10.45 uur, wind west/noordwest met zeer zware buien

WEST 603 duiven: 1. Robbie & Jolanda Vahl, 96 km – 12.48 uur – 792 m/min; 2-3 M. Wijnand. Vanaf  de 23ste plaats werden de duiven op tijd gerangschikt omdat de snelheid lager was dan 600 m/min.

MIDDEN 585 duiven: 1. P. & H. van de Veen, 167 km – 13.43 uur – 937 m/min; 2. F. Elzinga; 3-4-5 Comb. Atema, in deze regio maakte de laatste prijsduif nog 609 m/min

OOST 473 duiven:  Een mooie uitslag voor J.W. de Boer, hij kreeg er 3 tegelijk en begint met 1-2-3; afstand 142 km – 13.20 uur – 919 m/min, vanaf de 44ste duif, afstand 184 km, tijd 14.39 uur werden de duiven op aankomsttijd in de uitslag opgenomen.

LATE JONGEN 254 duiven: deze beestjes hadden het erg slecht, slechts 10 wisten 600 meter of meer te maken, winnaar werd Kaylin Slot, afstand 139 km – tijd 13.26 uur – snelheid 863 m/min.

Een gezelliger verslag kon ik er niet van maken.

Door | 2017-10-04T23:29:51+01:00 4 oktober 2017|Nieuws|0 Reacties