G. & S. Verkerk, Reeuwijk voegen superduif toe aan rijtje Olympiade duiven

 

Door: Peter Sebel.

Gerard en Sebastiaan Verkerk introduceren is een open deur intrappen. Een tophok op het allerhoogste niveau met jaarlijks diverse NPO overwinningen, 1e kampioenschappen en 1e asduiven. De successen worden nu behaald in Reeuwijk, maar men is begonnen in Alphen aan den Rijn. Vader Gerard had duiven en zoals je vaker in onze sport ziet, nam zoon Bas het duivenbacil over.

 

In Alphen aan den Rijn was het schipperen met de ruimte, maar vader en zoon Verkerk hadden het prima voor elkaar. De successen regen zich aaneen en eind jaren 90 bevolkten ook de eerste asduiven de hokken. In 1997 liepen de heren een Olympiade duif mis. Toen moest men nog de Olympiade duiven aanmelden, maar waren Gerard en Bas zich nog niet helemaal bewust van de eisen. Ze hadden dus niet door dat een van hun duiven bij de besten van Nederland behoorde.

 

Sindsdien is de focus op de Olympiade gelegd en weet Bas precies welke prestaties er nodig zijn om in aanmerking te komen. Twee jaar later, de Olympiade van Blackpool in 1999 was het dan ook meteen raak met 2 duiven! Nu 20 jaar later staat de teller op 14 Olympiade duiven. Hier volgt een indrukwekkend rijtje duiven:

 

NL 96-2279516   Olympic Evita

NL 96-2279582   Olympic Ronaldo

NL 00-1975952   Olympic Survivor

NL 00-1976041   Olympic Shakira

NL 01-1886536   Olympic Sogno

NL 03-1135462   Olympic Unbelievable

NL 04-2050373   Olympic Spongebob

NL 06-2162368   Olympic Stradivarius

NL 07-1817923   Olympic Solange

NL 11-1740985   Olympic Valerie

NL 12-1619001   Olympic Sofie

NL 12-1619921 Olympic Bibi

NL 14-1059627   Olympic Fire Eyes

NL 16-1526026   Olympic Enchanted

 

De meest recente Olympiade duif is dus Olympic Enchanted. Deze duif wist in 2018 week in, week uit te schitteren op de vluchten. En dan te bedenken dat het afgelopen jaar, door de warmte en hoofdzakelijk noordelijke winden, als loodzwaar bestempeld mag worden.

 

Naast de diverse duifkampioenschappen op regionaal en nationaal niveau, wist deze topduif zich te kwalificeren als Olympiade duif in 3 categorieën: 2e categorie Midfond, 2e categorie Allround en 1e categorie Oude Duiven. En in deze laatste categorie vaardigt zij ons land af voor de Olympiade in Polen.

 

De volgende prestaties hebben hier aan bijgedragen:

2e Melun                             4.511 duiven

3e Chateauroux 3.769 duiven

8e Argenton                       8.702 duiven

19e Gien                              12.689 duiven

19e Fontenay                    11.526 duiven

 

En dan te bedenken dat deze prestaties allemaal in 2018 en in een tijdspannen van pakweg 10 weken zijn behaald. Het maakt de prestatie van deze duif extra uniek.

 

In de afstamming zien we de bekende Verkerk-namen voren komen. De vader van deze duif is een kruising tussen Miracle en Lieke. Miracle is een halfbroer van Olympic Solange en was zelf al 24e nationale asduif Allround. Lieke op haar beurt was zelf al 7e nationale asduif Allround in 2013.

De moeder van Olympic Enchanted is Fantasy. Deze topduif vloog menig kopprijs bij elkaar (o.a. 3e Nat. Chateauroux 37.571 duiven) en was 5e NPO asduif Dagfond in 2015.

 

Het seizoen 2018 is eigenlijk begonnen bij het samen zetten van de duiven. Dit gebeurde halverwege december 2017. Dit was eerder dan gebruikelijk om de jongen beter aan de start te kunnen brengen van het jonge duiven seizoen. Dit heeft het afgelopen jaar niet hetgeen gebracht was Gerard en Bas ervan verwacht hadden en dus worden de duiven voor 2019 weer begin januari bij elkaar gezet.

 

De vliegduiven en kweekduiven werden tegelijk gekoppeld. De vliegduiven brengen zelf 1 ronde jongen groot. Er wordt hier gekozen om deze taak hoofdzakelijk bij de doffers neer te leggen. Zij brengen de jongen echt groot. De duivinnen worden na een dag of 18 in een ander hok wordt gezet. Het scheiden gebeurt om het leggen van een nieuwe ronde eieren te voorkomen. Er wordt overigens bewust ervoor gekozen om de duivinnen geen jongen groot te brengen. Dit gaat doorgaans gepaard met volle bak voer en Bas is bang dat de duivinnen onderling gaan paren en dat is funest voor het weduwschap.

 

Zodra de geslachten zijn gescheiden, staan de duiven op weduwschap. Ze worden niet meer herkoppeld en zien mekaar voor het eerst weer bij de eerste trainingsvlucht, eind maart of begin april. De dagelijkse training voor het nieuwe seizoen begint zo halverwege maart. Wel wordt er rekening gehouden met het weer, want met slecht weer worden de duiven binnen gehouden. Maar afgelopen jaar zijn de duiven ook al eerder naar buiten geweest.

 

Eind januari kwamen de duiven namelijk zo nu en dan al buiten. De duiven moesten nog worden over gewend naar het oude duiven verblijf. Maar ook ziet Bas er voordeel in om de vleugelblessures te verminderen. De eersten keren buiten vliegen de duiven namelijk met een andere intensiteit dan halverwege maart. Afgelopen jaar waren er opvallend minder vleugelblessures en dus wordt dit komend jaar weer gedaan.

 

Als het spel op de wagen is, gaat het totaalweduwschap echt beginnen en gaan de duiven elke week mee. Wel wordt elke duif individueel ingekorfd. Als er twijfels zijn, gaat de duif niet mee. Zoals bekend ligt hier de focus verder op in het seizoen en dus moet de pennenstand op dat moment nog optimaal zijn. Daarom worden de vliegduiven dan ook verduisterd in de maanden maart en april. De duiven zitten dan 14 uur in het donker.

 

Zodra de dagen korter worden, worden de duiven ook extra belicht. Het lijkt vanzelfsprekend, maar Bas is hier heel precies in. Zo zijn diverse dimsystemen en lampen uitgetest. Velen vielen af vanwege diverse redenen. Uiteindelijk heeft Bas het beste gevoel bij de standaard halogeenlampen. Het licht is mild en als je er een lange tijd in kijkt, doet het geen pijn aan je ogen. Daar moet een duif zich dus ook prettig bij voelen. Tegen het einde van het seizoen brandt de lamp van 05:00 tot 22:00. Bij donkere dagen brandt ook het licht, net als bij het moment dat de duiven thuis komen van de vlucht.

 

De duiven staan Verkerk staan er om bekend lang te trainen. Twee keer per dag een training van ruim een uur is wat men graag ziet. De training is vrijwillig, dat wil zeggen dat ze niet opgejaagd worden. Het afgelopen jaar trainden de duiven bijzonder slecht. Zelfs Bas had zijn twijfels, maar omdat de prestaties buitengewoon goed waren, werd er niks aan gedaan. En vanzelf ging de duiven dan ook op het eind van het seizoen weer goed trainen.

 

Goed trainen en veel kilometers maken gaat gepaard met goed voeren. Van oudsher werden diverse zakken sportmengelingen gemend omdat iedere type voer iets unieks in zich heeft. Inmiddels heeft de firma Beyers een Verkerk mengeling op de markt gebracht die een kopie is van de originele mengeling van Bas.

 

De Premium Verkerk Light mengeling en de Premium Verkerk Sport mengeling  worden dan ook gebruikt. Dit middels een voersystem van licht aan het begin van de week (30/70 verhouding) naar zwaar aan het eind van de week (80/20). Wel is er van beide mengelingen altijd iets aanwezig. Bovendien worden de duiven ruim gevoerd waardoor ze kunnen eten wat ze willen. Daarnaast wordt er ook gewerkt met pinda’s. Deze worden na de training gegeven als de duiven binnen komen.

 

Op medisch gebied zijn de heren Verkerk erg terughoudend met medicijnen. Voorbehoedend worden er om de 4 tot 5 weken iets tegen het geel gegeven. Dit kan over het voer, of anders via een geelpil. Vaak wordt er gekozen voor de geelpil van Van der Sluis of de Belgamagic van De Weerd. Ook worden de duiven regelmatig ter controle aangeboden bij beide duivenartsen. Hun adviezen worden dan ook opgevolgd.

 

Zo werd er afgelopen jaar 2x iets geconstateerd. In de aanloop van het weekend van Issoudun (werd later Laon) werden een aantal duiven thuis gehouden. Vrijdag werden deze nagekeken en werd er het geel geconstateerd. Een behandeling tegen het geel volgde en op een hercontrole op dinsdag erna, waren de duiven schoon. Het resultaat op Laon bevestigde dit beeld want het werd een 1-3-4-6-7 in de afdeling tegen 8.578 duiven. En dat onder taaie omstandigheden.

 

Ook werd er na Nationaal Chateauroux wat ornithose gevonden bij de duiven. Ook hier werd behandelend opgetreden en was het twee weken later een fantastische uitslag op laatste dagfondvlucht met een 1-2-3 tegen 3.769 duiven en een gat van ruim 10 minuten op de nummer 4. Opnieuw was dit een vlucht die het uiterste vergde van de duiven. Het schitterende seizoen werd op een verbluffende manier afgesloten op de natour.

 

Wie op zoek is naar het geheim van Verkerk, moet het zoeken in een degelijk systeem, regelmaat en bovenal hele goede duiven. Het feit dat alle topduiven bij Gerard en Bas blijven is een hele belangrijke factor. Daarnaast wordt er elk jaar wel gezocht naar aanvulling op het kweekhok in de zin van asduiven of jongen uit asduiven.

 

Om af te sluiten met de Olympiade duif. De 026 was een onafgericht jong van 2016. In 2017 had ze 2x vroeg gevlogen, maar Bas was zo eerlijk om te zeggen dat de duif eigenlijk niet goed genoeg was voor een plek voor 2018. Maar aan ruimte geen gebrek en ook zij kreeg een kans om te schitteren en dat deed ze op een fenomenale wijze! Zo zie maar dat je duiven niet te vroeg moet afschrijven en dat kwaliteit onder goede omstandigheden er vanzelf uit komt.

Door | 2019-02-13T23:09:19+00:00 13 februari 2019|Nieuws|0 Reacties