Door: Patrick Noorman

Frans en José Belleter hebben in de duivenwereld al vele successen mogen vieren. In 2017 werd het Nationale kampioenschap Marathon aangewezen gewonnen en wisten zij 3e Nationaal Onaangewezen te worden. Het lag in de lijn der verwachting dat dit ongekende succes niet snel evenaart zou worden. Olympic Theodoor dacht hier anders over en wilde zijn baasjes na hun herstart in 2014, weleens op een nog hoger podium zien. Met een aantal fenomenale uitslagen, wist deze duif zich te klasseren als 2e Olympiadeduif op de Marathon. Het succes van Frans en José Belleter lijkt na hun herstart niet meer te stoppen en de vraag is wat zij in 2019 uit de hoge hoed gaan toveren.

NL15-3530826 ‘Olympic Theodoor’

In 2017 had deze prachtige blauwe doffer al een gigantisch aandeel in de Nationale titel van Frans en José. Hij werd 2e Nationale Asduif Marathon en ook bij WHZB/TBOTB werd hij 2e Nationale Asduif. In 2018 ging hij gewoon door waar hij gebleven was. Met onder andere een 21e Nationaal Dax tegen 10.077 duiven, wist hij zijn plaats op de Olympiade in Poznan veilig te stellen.

‘Olympic Theodoor’ won (6 op 6):
16e Nat. Dax Sector 1 tegen 4.772 duiven (21e Nat. 10.077 d.)
17e Nat. St. Vincent Sector 1 tegen 6.228 duiven (32e Nat. 13.420 d.)
32e Nat. Dax Sector 1 tegen 4.788 duiven (57e Nat. 10.438 d.)
62e Nat. Bergerac Secor 1 tegen 8.170 duiven (67e Nat. 21.204 d. )
488e Nat. St. Vincent Sector 1 tegen 5.879 duiven
653e Nat. Bergerac Sector 1 tegen 6.094 duiven

1e Asduif Marathon Gouden Crack FZN 2017
1e Asduif Marathon Brabant 2000 2017
2e Nationale Asduif Marathon NPO 2017
2e Nationale Asduif Marathon WHZB-TBOTB 2017
2e Olympiadeduif Cat. E Marathon 2018

Frans heeft altijd vertrouwen gehad in zijn eigen stam duiven. Toen hij weer begon, werd in 2015 zijn eigen soort bij gebr. Dingemanse, Binnemans – v/d Weyer, Martha van Geel en Piet de Jong terug gehaald. Een duif van Martha van Geel vloog al een 18e en 35e Nationaal. Helaas is deze duif verspeeld.

De ouders van Olympic Theodoor zaten in het Belgische Stabroek, bij de gebroeders Dingemanse. Frans zag deze duiven en vroeg of ze al eens op elkaar hadden gestaan. Dit was nog niet gebeurd, maar Frans had heel vele vertrouwen in die koppeling. Dat hij het bij het rechte eind had bleek wel, want naast Olympic Theodoor, is halfbroer Mr. Blue ook een topper in Nispen.
Vader van Olympic Theodoor is uit de lijn van Theo Ernest maal het soort van Wijnands en zoon. Theo is een dierbaar persoon geweest in het leven van Frans en hij heeft veel mogen leren van deze grootheid. Dit is ook de reden dat deze wonderduif vernoemd is naar Theo.

Moeder van Olympic Theodoor is afkomstig uit de stamduiven van Frans zelf. Met name El Bandito en een duivin van Cees Suijkerbuijk hebben een enorme impact gehad op de stam van Frans en José. Ook nu vinden we deze 2 topduiven weer terug als opa en oma van een topper. Op andere hokken heeft dit koppel ook al voor veel succes gezorgd. Hoogtepunt recent was de 3e Nationaal Barcelona bij Binnemans – v/d Weyer.

Uiteraard is Olympic Theodoor een absolute topduif, maar hij liet zich ook graag motiveren. Door het blokje van Olympic Theodoor steeds een beetje op te schuiven naar zijn buurman, werd hij super gemotiveerd. Dit trucje bleef werken en heeft een grote bijdrage geleverd aan het Nationale en Olympiade succes van deze witte raaf.

De vrouw des huizes

José, al eerder genoemd in deze reportage, heeft in 2018 een zeer belangrijk aandeel gehad in  het succes. Frans is gestopt met werken, maar na 49 intensieve jaren, besloten zijn spieren in zijn schouder dat het genoeg geweest was. Een uren durende operatie was het gevolg en er zat niets anders op, dan revalideren midden in het seizoen. Als een echte kapitein wist hij zijn vrouw aan te sturen en de kolonie weer in vorm te krijgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Systeem

De duiven worden als jong op de natour gespeeld en krijgen als toetje altijd de laatste midfondvlucht. Meestal is dit de vlucht die alleen met de afdeling gelost wordt en geen sectorlossing. De verliezen zijn zeer minimaal en zo krijgen ze toch een goede voorbereiding. Als jaarlingen worden de duiven op totaal weduwschap ingespeeld op de programmavluchten en krijgen ze 2 dagfondvluchten, plus 1 overnachtingsvlucht. De prestaties van de duiven doen er tot nu toe absoluut niet toe. Echt slechte duiven zijn inmiddels wel weg gebleven en wat als jaarling overblijft, moet als 2-jaarse super presteren, anders is er geen plaats meer.

Frans heeft een geweldig mooi en grote accommodatie, maar wie denkt dat alles vol zit met duiven, komt bedrogen uit. Op ieder weduwnaarshok is plaats voor 6 doffers die in maart worden gekoppeld. Deze duiven worden per hok op een vlucht gespeeld, zodat er gericht gestuurd kan worden en er altijd evenwicht heerst in de hokken. Duiven die net top aan het worden zijn, moeten niet geremd worden door duiven die net een zware vlucht hebben gehad.

Frans speelt grotendeels met doffers op klassiek weduwschap, maar als jaarling gaan de duivinnen wel mee. Hier zit een idee achter. Als jaarling worden de duivinnen de laatste vlucht Limoges op een nestje gespeeld. Duiven die hier heel goed op komen, worden op een speciaal nesthokje gespeeld. Hier zitten niet veel duivinnen, maar wel duivinnen die het bewezen hebben. Dit hokje wordt speciaal aangehouden voor Barcelona. Frans speelt graag Barcelona met 3-jaarse duivinnen op nest. Dat Frans uit kan halen op Barcelona, is iedereen inmiddels wel bekend. De top 100 Nationaals zijn niet meer op 1 hand te tellen.

De duiven worden niet verduisterd aan het begin van het seizoen en van bijlichten wordt ook niet veel werk gemaakt. Op Limoges 2017 werd er wel speciaal voor die vlucht bijgelicht, omdat dit vrij laat in het seizoen was. Dit resulteerde in een eerste prijs tegen ruim 1700 duiven. Francisca viel toen kort na half 12 ’s avonds als een speer op de klep. Op andere vluchten wordt dit niet gedaan.

Voeding

Voeren zoals Frans, dat doen er weinig. De duiven worden dagelijks voorzien van een 5-gangen diner en zij worden bewust in diverse porties gevoerd. Voor ieder product is er een speciale lepel.

De duiven krijgen als basisvoeding Champion Plus van Versele Laga. Als de duiven dit in diverse porties hebben gekregen, krijgen ze op de even dagen een mengeling van 5 pinda’s, Energy van Beyers, Bordeaux mais en Franse mais. Op oneven dagen krijgen de duiven tovo, hennep, 5 pinda’s en Franse mais. Frans is dit systeem gaan toepassen en heeft er geweldig veel succes mee gehad. Aanpassen zal hij nooit doen, want een goed systeem is goud waard.

Naast dit alles, krijgen de duiven regelmatig een soort allerlei mix toegediend. Hij mengt dan 2 delen grit, 2 delen snoepzaad, 2 delen rui promotor en een half deel maagkiezen. Dit krijgen de duiven op een bord toegediend en de vuistregel is een eetlepel per 10 duiven. Op dit bord vinden we ook regelmatig vitamineral.

Bijproducten

Frans geeft de duiven de laatste 3 dagen vaak knoflookolie over het voer met Belga Super Fit. Verder vinden de duiven iedere dag Kaucabam Bio in het water.

Medisch

Dit vindt Frans een erg belangrijk item. Iedere eerste van de maand, krijgen de duiven 3 dagen B.S. van Belgica de Weerd. Deze firma controleert de duiven voor de kweek en voor het seizoen, voorziet de duiven van entingen (pokken en paramyxo) en hier heeft Frans al jaren heel goed contact mee. Zonder medicijnen kun je echt niet meer mee in de moderne duivensport.

Als de duiven zitten te broeden, krijgen ze ook altijd een volledige kuur met B.S. In het seizoen krijgen de duiven B.S. voor 2 dagen als ze terugkomen van een vlucht en ook durft Frans weleens een Belga Magix op te steken. Mocht het nodig zijn, krijgen de duiven ook producten van de Weerd tegen ornithose.

Frans is verder erg te spreken over de Para Control Boost. Door middel van een slangetje dien je het makkelijk toe aan de duiven en zijn ze goed beschermd tegen paratyfus.

Hok

Frans heeft 6 afdelingen voor de weduwnaars en nog diverse afdelingen voor de jongen en de duivinnen op nest. In de winter zitten ze allemaal in hokken met grote rennen ervoor. Ze mogen dan iedere dag in de ren en genieten van volop zuurstof. In het seizoen zitten de duiven in de weduwnaarshokken en komen ze niet meer in de ren.

De hokken zijn gemetseld en zijn midden in het seizoen heerlijk warm. De warmte blijft er erg goed in hangen en zodoende is er een heel stabiel klimaat. Dit is belangrijk om duiven in vorm te krijgen en te houden.

In het hok liggen roosters, zodat het vele werk wat Frans toch al heeft, iets minder is. De verluchting verloopt via 2 overstekken en zijn afgeschermd met een plankje. Hierdoor gaat de lucht omhoog en kan het nooit direct in het hok vallen. In het dak liggen glazen pannen, waardoor er genoeg zonlicht en warmte in het hok komt.

Enkele toppers

New Tikje

Lijn ‘Flyer’ van Frans Belleter via P. de Jong x lijn ‘El Bandito’

18e Nat. Dax 4.788 duiven (34e Nat. 10.438 d.)
22e Nat. Dax 4.772 duiven (33e Nat. 10.o77 d.)

Mr. Blue (halfbr. Olympic Theodoor)

Uit moeder Olympic Theodoor

26e Nat. Perigieux 4.921 duiven
35e Nat. Bordeaux 6.480 duiven
93 Nat. Agen 6.370 duiven
Special

Deze duif is van D. Snoeren en deze man kwam om hulp vragen bij Frans. Frans is altijd bereid om anderen te helpen en zo ook Driek. Binnen een paar jaar kwamen er al successen, met onder andere een 2e Nationaal Hok Kampioenschap in 2014 en in 2015 een 1e en 4e Nationaal met Special. Deze duif was nog bijna kwijt, omdat hij een liefde had gevonden ergens op een hoog gebouw. Soms was de Special een hele dag weg en Frans adviseerde Driek om de duif op de kweek te zetten, want anders was deze op een dag voorgoed weg. Driek besloot te luisteren en leverde deze duif bij Frans af.

Vader van deze duif is een zoon van Vicoria (J. Polder) en moeder van Special is Saartje, welke van Bert Saarloos komt.

Kras Master

Dit is weer een duif uit de oude lijnen van Frans, afkomstig van Piet de Jong. Kras Master werd 10e Asduif Agen ZLU en in zijn stamboom vinden we uiteraard weer de bekende lijnen van Frans terug terug.  Dit keer is het succes toe te schrijven aan de Flyer en zijn dochter de Jonge Flyer.

Kras Master vloog op Agen een 52e, 404e en 268e Nationaal.

Slot

Ontzettend trots is Frans op zijn vrouw, omdat zij naast het verzorgen van de kleinkinderen, Frans zelf, de duiven en alles er om heen, het zo goed heeft gedaan. Frans is zelf weer aan de beterende hand en kan niet wachten om er in 2019 weer vol tegenaan te gaan op de NPO en ZLU vluchten. Gezien de toppers op de kweek, zal Frans de komende jaren een man zijn om flink rekening mee te houden.