Door: Patrick Noorman

In het verleden stond Peter Theunis vooral bekend om zijn duizelingwekkende uitslagen bij de jonge duiven. De laatste jaren oogst Peter veel lof om zijn allround spel. Van april tot half september blinkt hij uit op alle disciplines. Kampioenschappen pakken, is niet het hoofddoel van Peter. Peter geniet voornamelijk van de witte raven in de duivensport. Hij vindt niets mooier dan een echte crack op het hok hebben en asduif titels winnen. Met zijn Olympic Millennium is dit doel volledig behaald. Deze fantastische duivin had nagenoeg geen last van de wind. Of het nu west, noord of oost was, deze duivin vloog altijd voor in het peloton. Dat Peter niet blind wordt bij het halen van zo’n titel, blijkt wel uit het feit dat hij Olympic Millennium twee midfondvluchten in verband met het weer en de natour niet heeft gespeeld. Hij durfde geen risico met deze topper te nemen en plaatste haar direct op het kweekhok.

NL17-7371984 ‘Olympic Millennium’

1e Pipa Rankings beste jonge duif 2017
1e Provinciaal asduif Brabant 2000
2e Olympiade duif Poznan categorie A
2e Pipa Rankings vitesse/midfond 2018
3e Nationaal Asduif vitesse WHZB 2018
5e Pipa Rankings Beste Asduif Jong 2017
5e Nationaal asduif vitesse 2018
9e Asduif Pipa Rankings Vitesse 2018

1e   Quievrain                                            2.419 duiven
1e   Pont Maxcence                                  2.373 duiven
2e   Peronne                                              2.273 duiven
3e   Quevrain                                             8.118 duiven
4e   Provinciaal Pontmaxcence            22.709 duiven
8e   NPO Sens                                            4.971 duiven
12e Provinciaal Peronne                       11.758 duiven
16e Provinciaal Pontmaxcence            11.447 duiven
19e Provinciaal Mourlincourt               15.027 duiven
19e Provinciaal Peronne                        20.806 duiven
25e Provinciaal Pontmaxcence               8.060 duiven
34e NPO Melun                                          4.971 duiven

Deze prachtige blauwe duivin is gespeeld op totaal weduwschap. Als jong vloog ze al fantastisch en werd zij 1e bij de Pipa Ranking. Als jaarling wist ze van geen ophouden. Ook al was ze bijna iedere week ruim voor haar doffer thuis, toch bleef zij geweldig presteren. Volgens Peter is de partner bij duivinnen zeker niet belangrijk en bij de doffers wordt er ook voornamelijk op territorium gevlogen.

De witte raaf Olympic Millennium is afkomstig van het ‘Millennium koppel’. Dit koppel bevat de meeste hoofdlijnen van Peters duivenstam.

De vader van Olympic Millennium komt bij Frans Maris vandaan. Hij is een zoon van Noyon Man x Maxi. Maxi’s beste prijs was een 1e Nationaal Argenton tegen 3.660 duiven.

De moeder van Olympic Millenium komt uit Blue Rocket x Sister Ace. Blue Rocket was zelf een fantastische vlieger, met onder andere een 4e Nationaal Orleans tegen ruim 13.000 duiven en een 9e Sezanne tegen bijna 4.000 duiven. Naast dat hij goed vloog en 4e Gouden Crack FZN werd, kweekte hij fenomenaal. Nazaten van deze Blue Rocket winnen 1-1-1-2-4-5-6-8-8 NPO en legio andere kopprijzen.

Sister Ace is afkomstig bij Dirk van Dijck en komt uit zijn topkoppel. Kinderen werden o.a. 1e en 8e Nat. Asduif KBDB.

Systeem

Peter Theunis is een man die niet zomaar alles voor zoete koek aanneemt. Hij is een persoon die veel naar zijn duiven kijkt en als hij iets test, dan wil hij ook resultaat zien. Door proefondervindelijk met zijn duiven om te gaan, is er in de afgelopen tientallen jaren een zeer eenvoudig systeem ontstaan.

De duiven trainen na het seizoen ongeveer 3 dagen per week. Ze blijven zo in een betere conditie, je loopt geen vleugelblessures op en ze blijven mooi op gewicht. Roofvogels komen bij Peter ook regelmatig buurten, maar een duif in goede gezondheid is lastig te pakken. Die enkele duif die gepakt wordt, w                                                eegt niet op tegen de nadelen van heel de winter duiven in het hok houden.

De vliegduiven worden eind januari/begin februari gekoppeld. Dit ligt een beetje aan de kweekduiven. Uit de meeste vliegduiven wordt niet gekweekt. Als Peter ziet hoe moeilijk het is om uit provinciale asduiven of teletekstvliegers toppers te kweken, dan wil hij het uit de vliegers maar niet proberen. Als de jonge duiven bij de vliegers gespeend zijn, mogen ze nog een keer op eieren komen. Als het eerste koppel 10 dagen zit te broeden, wordt alles opgeruimd en start het weduwschap. Het komt dus ook voor dat er koppels minder dan die 10 dagen zitten te broeden. Volgens Peter maakt dit allemaal niks uit voor de prestaties.

Als de duiven op eitjes zitten, trainen ze nog steeds een aantal keer per week. Peter heeft wel geleerd om in ieder geval 1 partner op te sluiten en niet alles los te laten. Doe je dit wel, dan kan er weleens een eitje sneuvelen. Mocht er een roofvogel tussen duiken en er is een koppel weg, zit je met de eitjes. Het is slim om de helft van het koppel te laten trainen en dit doordeweeks een beetje af te wisselen. Zo blijven de duiven ook weer mooi in conditie en begin je niet met een achterstand. In deze fase leren de duivinnen ook de spoetnik van het weduwnaarshok kennen. Doordeweeks vallen de duivinnen op een klep bij hun eigen ren. Op zaterdag vallen ze op de spoetnik bij hun doffers. Dit hoeven ze eigenlijk niet te leren en hebben de duivinnen meteen door.

Als de training is begonnen in maart, worden de doffers en duivinnen verduisterd. De doffers trainen ’s morgens en worden verduisterd van 17.00 uur tot 8.00 uur. De duivinnen trainen in de namiddag en worden verduisterd van 19.00 uur tot 10.00 uur ’s morgens. Deze verduistering wordt aangehouden tot 1 mei. Afhankelijk van de prestaties, wordt er begin augustus gestart met bijlichten.

Dat deze verduistering geen nadelige gevolgen heeft, blijkt wel uit het feit dat Peter altijd geweldig pakt op de vitesse. Olympic Millennium werd uiteraard ook verduisterd en kijk eens wat een prijzen zij vloog op de korte vluchten.

De duiven trainen eenmaal per dag en dit is met de vlag. De kleppen blijven een uur dicht en daarna stormen de duiven naar binnen. Op de dvd van Peter Theunis is te zien dat de duiven wat snoepzaad krijgen. Tegenwoordig is dit zijn NPO-mix. Dit is een vetrijke mengeling, gebaseerd op snoepzaad, hennep, pinda’s en andere vetrijke zaden. Duiven zijn hier gek op en komen hierdoor heel goed naar binnen. Dit moet je duiven goed aanleren, want als ze hele dagen op het dak scharrelen, gaat je dit op zaterdag ook tijd kosten.

Peter speelt op totaal weduwschap en begint met 28 koppels. Na 6 vluchten wordt de balans opgemaakt. Duiven die dan nog niet naar behoren presteren, gaan niet meer mee op de vluchten en worden gewoon tijdens het vliegseizoen verwijderd er word namelijk geen energie gestoken in duiven waarin het geloof weg is. Bij thuiskomst is het dolle boel in het hok. Omdat de duiven nooit getoond worden voor een vlucht, is de motivatie op zaterdag enorm. De duiven blijven tot zondagmorgen bij elkaar. De duiven krijgen dan gezamenlijk een bad en worden gescheiden. In het badwater zit Halamid. Peter heeft dit zelf geproefd en de smaak is verschrikkelijk. In tegenstelling tot chloor, hoeven de liefhebbers niet bang te zijn dat de duiven hier teveel van gaan drinken.

Motiveren van duiven is bij Peter geen belangrijk item. Hij wil een heel jaar goed vliegen en niet twee of drie vluchten per jaar. Wat heb je aan een duif die twee of drie keer vroeg vliegt, omdat hij of zij tot op het bot gemotiveerd is of gek gemaakt? Die duiven zijn de supers niet, maar je gaat er wel uit kweken. De echte toppers motiveren zichzelf en je ziet eigenlijk altijd, dat hier later ook weer nieuwe toppers uit komen alles draait immers om de genen die erachter zitten.

Medisch

Een dierenarts zal, buiten de entingen om, Peter niet vaak zien. Peter ziet zelf wel aan een duif of er wat scheelt en anders laten de uitslagen dit wel zien. Toen Peter in 2012 paratyfus kreeg en een hoop  duiven dood gingen, besloot Peter het roer om te gooien. Hij wilde oersterke duiven hebben, die met minimale begeleiding en een hoop zuurstof top konden vliegen.

Het ‘paratyfusspook’ zal Peter nooit mee vergeten. In oktober krijgen de duiven altijd een ‘zuiveringskuur’. De duiven worden afwisselend gekuurd tegen paratyfus. Producten van Sluis, Schroeder en Peeters worden jaarlijks gegeven. Hierna volgt er een enting met dode entstof en worden de duiven nog nagekuurd. De duiven krijgen vervolgens een geeltablet en een druppel u-200 van Schroeder tegen luizen. Het hok wordt helemaal ontsmet met Virkon-S. Sinds deze maatregelen heeft Peter geen last meer van paratyfus gehad.

In het seizoen wordt er verder niet meer preventief gekuurd. Geel is helemaal geen probleem meer en er wordt alleen in het najaar preventief een Belga Magic tablet van de Weerd op gestoken.

2018 is het jaar waar veel mensen kennis maakten met schimmels. Toch heeft Peter dit jaren geleden al ondervonden. De duiven zagen er prachtig uit en trainden goed. Toch viel het op de wedstrijden enorm tegen. Peter behandelde zijn duiven met druppels Nystatine tegen schimmels en de week erna vloog hij direct weer de eerste en volgde er een mooi seizoen. Sindsdien krijgen de duiven iedere 3 of 4 weken 2 dagen wat tegen schimmels. Fungi van Vincent Schroeder is hier een erg goed product voor.

Bijproducten

Peter heeft al erg veel geprobeerd, maar zag tot zijn spijt weinig verbetering. Mooie, dure producten en veel beloftes, maar bij Peter komen er velen niet meer in. Om de dag krijgen de duiven naturaline met knoflook. Op een fles van een liter doet hij 4 teentjes en deze laat hij trekken. De kruiden, groentes en knoflook zijn vast niet slecht, maar zonder zal het ook vast prima gaan. Frapant is wel geef je ze een drinkbak water of water met de Naturaline/Look erin dan word er van dit goedje toch meer gedronken dus ze hebben het graag.

Bij thuiskomst krijgen de duiven mineralen van Mariën. Dit wordt op het voer geplakt met oregano olie van Ropa-B. Op maandag krijgen de duiven conditiepoeder en eenmaal per maand krijgen de duiven de siroop van Fernand Mariën. Dit volstaat om keihard met duiven te spelen, zonder dat zij wat tekort komen.

Voeding

Peter zijn zoon Jeffrey heeft zelf niets met de duiven. Als hij al met duiven zou beginnen, zou hij dit nooit met dezelfde intensiteit als zijn vader kunnen doen. En Jeffrey lijkt waarschijnlijk op z’n vader, want als hij geen 150% kan geven, begint hij er niet aan. Wel houdt hij zich bezig met het verdelen van het voer. Het is begonnen met een afstudeeropdracht voor school en nu is het een goedlopende handel voor hem. Een goed product verkoop zichzelf en zo is dat ook met de Champions/Npo mix van Peter Theunis.

Peter Theunis heeft jaren diverse zakken voer gemengd en goed gekeken naar zijn duiven. Wat eten ze graag, wat geeft voldoende voeding, waar blijven ze mooi van op gewicht, etc. Daar is een geweldige mengeling uitgerold, maar al dat  mengen vond hij maar niets. Hij heeft toen besloten om zelf zijn voer te laten mengen. Dit stond weleens open en zo ontstond er interesse bij andere liefhebbers. Deze mengeling wordt inmiddels in meerdere landen verkocht en kan een heel jaar door gevoerd worden. Geen gezeur met diverse mengeling die gemengd moeten worden, maar gewoon 1 zak voer voor het hele jaar.

Het voer is gebaseerd op vetten en koolhydraten. De Championsmix is eiwitarm en hierdoor worden de duiven nooit blauw en trainen ze goed. Dat de duiven na een paar weken leeggelopen zijn, is volgens Peter onzin. Het gaat al jaren prima en als je de uitslagen bekijkt, dan kun je hem niet anders dan gelijk geven.

Peter test nog steeds zijn voer en is altijd op zoek naar verbeteringen. Zo is zijn NPO-mix een goede aanvulling op het bestaande voer. Vooral tijdens de kweek en de zware vluchten, zijn nog meer vetten erg belangrijk. Bij de kweek gaan de jongen nog meer glimmen en komen erg mooi op. De verhouding is op dit moment 80% Championsmix en 20% NPO-mix.

De duiven krijgen altijd genoeg voer, met die verstande dat ze altijd alles op moeten eten. De ene duif eet meer dan de ander. Ze krijgen iedere morgen en avond een volle lepel voer. Alles wat ze niet opeten wordt weggehaald. Als alles op is, dan voert Peter nog een beetje bij.

Hok

Het hok van Peter staat op het zuiden. De voorkant is open door middel van een gazen paneel. Aan de zuidkant is de hoge kap voorzien van Oud Hollandse pannen en aan de achterkant liggen er golfplaten. Zowel de voorkant, als het plafond staan altijd open. De duiven hebben volop zuurstof en dit vindt Peter ook fijn, aangezien hij wat gevoelig is op de luchtwegen. Bij de jonge duiven ligt er op de grond lavakorrel, maar bij de oude duiven wordt er gewoon dagelijks geschrapt.

Peter vindt dat hokken in de winter niet warm mogen zijn. Je komt weleens in hokken en daar is het heerlijk in de winter. Volgens Peter moeten hokken in de winter een beetje koud, kil en op z’n tijd vochtig zijn. Dat zijn in de zomer de beste hokken.

Op de vitesse het hok verwarmen en zo dicht mogelijk houden, is totaal niet nodig als je bij Peter kijkt. De duiven in Hoeven zijn dit luchtige klimaat gewend en presteren er erg goed bij. Dat niet iedere duif in zo’n systeem mee kan, is gebleken bij Peter. Als je met zo’n systeem begint, dan krijgen er best wat duiven last. Duiven die dit na 6 weken niet de baas zijn, moet je weg doen. Dat zijn toch de goede niet. Na een tijdje zijn de duiven dit systeem gewend en varen de duiven en liefhebber er wel bij. Stof is voor mens en dier beiden zeer slecht.

Stamopbouw

In 2006 was Peter helemaal klaar met de duivensport. Het harde werken in de aardbeienteelt en het onderhouden van zijn gezin in combinatie met de duivensport, begon zijn tol te eisen. Alles werd verkocht, maar op aanraden van zijn vrouw hield hij toch nog 6 koppels duiven om wat om handen te hebben.

In 2007 werd er met deze 12 jaarlingen toch nog wat gevlogen, maar een rampvlucht verwoeste deze ploeg duiven. Dit was voor Peter het teken om er helemaal mee te stoppen. Weken later kwamen er nog twee duiven terug. Toevallig waren dit de twee besten, namelijk Rocketeer (1e Prov. Asduif) en Supergirl (2e Prov. Asduif). In 2008 werd er met jongen gevlogen uit deze twee duiven als koppel en twee kinderen hieruit (Cannonball en Bingo) wisten teletekst te vliegen. Bewijs dat de duiven uit Dragon Rocket en de oude Witbuik fantastisch vererven.

Het valt Peter op, dat asduiven en teletekstduiven dit bijna altijd weer doorgeven. Daarom gaan dit soort unieke duiven bij Peter bijna altijd direct op de kweek. Veel mensen snappen dit niet en vinden dat je met zulke duiven door moet vliegen, maar door steeds de besten snel op de kweek te zetten, heeft Peter een fantastisch kweekhok met bewezen vliegers opgebouwd. Het blijkt dat hier in binnen- en buitenland ook weer cracks uit komen.

Andere belangrijke duiven in de stam van Peter zijn:

Oude Witbuik en zijn zoon Young Witbuik (Grondlegger van de Witbuiklijn)
Dragon Rocket (Grondlegger Rocketlijn Rocketeer Superior Cannonball BlueRocket)
Goldnugget (Dochter Young Witbuik moeder Space Girl en Superrossi en Miss Rocket)
Blue Rocket (Nazaten winnen 1-1-1-2-4-5-6-8-8 NPO + grootvader Olympic Millennium)

J. & S. Timmermans

Het zal de meeste liefhebbers niet ontgaan zijn, dat er in Friesland een liefhebber als een komeet omhoog geschoten is. J. & S. Timmermans (Jan en Symen) presteren provinciaal en nationaal weer buitengewoon. In 2007 haalde deze combinatie voor het eerst duiven van Peter en er werd direct vier keer teletekst gevlogen met de aangeschafte duiven. Ongekend natuurlijk en dan wil je graag terug om meer van zulke duiven. Peter verkocht totaal, maar de prijzen waren Jan en Symen veel te gortig. Een paar jaar later vloog Peter weer op volle sterkte en er werd wederom contact gezocht. De vraag was of Peter hen niet op weg wilde helpen. Aangezien Peter vaak ongunstig woont met een westenwind, was een hok met andere condities geen verkeerd idee. Jan en Peter konden het goed met elkaar vinden en ook naast de duiven, ontstond er een mooie vriendschap. Jaarlijks verhuizen er uit de besten over en weer en met behulp van Peter, is er een nieuw kampioenenhok ontstaan in Friesland.

Slot

Peter Theunis is een groot kampioen met een eigen mening. Zo stoort hij zich enorm aan de oneerlijkheid in de sport. ‘Kampioenschappen worden gemaakt en vroege duiven moet je pakken!’, is helaas een spreuk die waarheid is in de duivensport. Dit is ook een van de redenen, dat hij niet voor kampioenschappen speelt. Invliegduiven, fondduiven, attractievluchten, ongelijke rayons, diverse vluchtschema’s per afdeling en zo zijn er nog vele factoren meer, die een eerlijk kampioenschap in de weg staan/stonden. Peter is 51 jaar en wil de komende jaren alles op alles zetten om te blijven domineren in de duivensport. Er wordt geen enkele topduif meer verkocht, want als je wilt blijven winnen, moet je de toppers zelf houden. Op zijn kweekhok is dit ook terug te zien, want er zijn maar weinig duivenliefhebbers met zoveel teletekstduivenen Npo winnaars, provinciale/nationale asduiven en olympiadeduiven op de kweek.  Er is in Hoeven een schitterende stam duiven gevormd en ik weet zeker, dat Peter de komende jaren een prominente rol in de duivensport zal blijven vertolken.