De Gebroeders Kamerhuis uit Sibculo verbreken het oude Nederlandse snelheidsrecord uit 1957 De Snelste Postduif van Nederland in de historie

 

Door: Ruud Moes

Gisteren had ik nog de hoop om zelf geschiedenis te kunnen schrijven om het record uit 1957 van Coen Kat uit Amsterdam te verbreken. Bij onze afdeling 6 gingen ze helaas niet los. Wel durfden veel andere afdelingen het aan om te lossen. Ook onze nieuwe “partner-afdeling” 7 loste in Bourges om 10.00 uur. Door een rel in afdeling 6 kon de gezamenlijke lossing geen doorgang vinden. Voor ons dus vandaag geen vlucht door een andere zienswijze.

Ik zit achter de computer naar Compuclub live te kijken of er Nederlandse liefhebbers zijn die het record uit 1957, een  vlucht vanuit Orleans, met een Zuidwesterstorm kunnen verbreken.

Coen Kat uit Amsterdam was een Amsterdamse kroegbaas die ’s morgens al door had dat zijn duiven snel zouden komen met de Zuidwesterstorm, Coen had zijn duivenhok bij zijn café. Hij was zijn tijd ver vooruit. Zijn vaste gasten zaten op de uitkijk. Dat waren gasten met veel dorst en weinig geld. Coen moest die ochtend zelf werken dus hij tapte zijn trouwe gasten gratis jenever voor de wederdienst. Opeens zei één van zijn gasten: “Coen een duif!!” Coen keek raar op, nu al? Hij snelde naar zijn duivenhok op zolder, vele trappen op waardoor hij buiten adem boven arriveerde.

In 1957 moest alles nog met de hand geklokt worden… gummiring eraf, in het koperen busje en dan in de duivenklok. Dat duurde zeker, inclusief looptijd en handmatig klokken 2 minuten extra. Door deze prestatie had hij jarenlang de snelste duif ooit in Nederland, 143,00 km per uur, 2384 mpm.

Arie van Dam, voorzitter van het district Amsterdam zei dat er in 1957 een Zuidwesterstorm was met windkracht 9. Hij vermoedt dat het record nooit verbroken wordt omdat we nu te maken hebben met andere regels over het lossen dan in 1957. Hij vertelde dat er die dag weinig verliezen waren.

Maar er is nog een kleine kans dat het record verbroken kan worden. Op dit moment is er een snelheid in België gemeten van 134 km per uur, metersnelheid van 2237 mpm.

Snelste duif ooit in Nederland  geconstateerd! 143.26  km per uur

En ja hoor, we hebben er lang op moeten wachten de Caballero 841 van de Gebr. Kamerhuis uit Sibculo klokte hun eerste getekende duif om 15.17 uur met een meter snelheid van 2387,706 mpm, een waanzinnige snelheid van 143,26 km per uur en ze hebben daarmee het oude tweeënzestig jarige record verbroken.

De kras doffer uit 2018 kwam als een steen naar beneden gestormd en dat was maar goed ook, de concurrentie was vandaag moordend, nog nooit ging het zo snel in Nederland.

En wat was er een goed verloop van alle vluchten vandaag, een goed besluit dus van deze afdelingen.

Ik heb de vader van de Gebr. Kamerhuis gesproken, hij verzorgt de duiven. De winnende duif is een prachtige grote kras Doffer en komt uit de lijnen  van Willem de Bruijn en Pieter Veenstra en G&S Verkerk  via K. Nijeboer. het was ook hun eerst getekende duif met al  veel top noteringen

Gefeliciteerd namens het Neerlands Postduiven Orgaan met deze onvergetelijke historische superprestatie!

Door | 2019-06-10T11:11:24+01:00 9 juni 2019|Nieuws|0 Reacties