door: Peter Sebel

Inleiding

De duivensport bij Yong Lin begon in 2005. Toen nog woonachtig in Ter Aar en lid bij PV de Luchtpost in Langeraar. Yong had een hok met duiven, maar kwam er al snel achter dat je hier de top niet mee kon bereiken. Er werd contact gezocht met de topliefhebbers van Afdeling 5, want alleen met betere duiven kon de weg omhoog ingeslagen worden. Nu 14 jaar later kunnen we concluderen dat dit ruimschoots gelukt is.

Al snel werden de staartprijzen ingeruild voor overwinningen, overwinningen en nog meer overwinningen. Yong Lin wist zich in rap tempo te ontwikkelen van subtopper naar een van de beste hokken in de noordkant van Afdeling 5. Naast de diverse nationale asduiven en top-10 notering in de nationale competities, was het seizoen 2013 het hoogtepunt tot nu toe.

Het laatste jaar in Ter Aar werd er fantastisch gevlogen. Een ongelofelijk seizoen werd extra glans gegeven met de titel beste liefhebber Wie Heeft Ze Beter. Daarnaast had Yong de 1e, 2e, 6e en 10e beste doffer WHZB en ook nog eens de 9e beste duivin. Daar kun je alleen maar van dromen.

Inmiddels is zoon Jiabin ook al enige tijd geïnteresseerd geraakt in de duivensport. In 2013 kreeg Jiabin de verantwoordelijkheid over de jonge duiven op hun huidige locatie in Rijnsaterwoude. Duivensport op een kleine schaal werd ingeruild voor duivensport op topklasse, want aan ruimte geen gebrek! De jongen van 2013 presteerden ook al fantastisch en hiermee is de lijn met successen doorgetrokken.

Olympiade

In de hierboven opgesomde successen ontbrak eigenlijk maar 1 ding: een Olympiade duif. Deze wens werd in vervulling gebracht in 2017. Hun Error 404 werd Olympic Error 404 en mocht Nederland vertegenwoordigen in de Olympiade van Brussel in de categorie Allround. Hiermee was eigenlijk alles behaald wat in duivenland behaald kan worden.

Het Olympiade verhaal heeft inmiddels een vervolg gekregen, want na een loodzwaar seizoen is het Yong Lin en Jiabin opnieuw gelukt een Olympiadeduif te bezitten. Hun 17-1310250, de “Olympic Janneke” wist namelijk in zeer korte tijd uit te groeien tot topduif en 1e Nederlandse duif in de categorie Jaarlingen. De volgende prestaties hebben hier aan bijgedragen.

 

1e Quievrain 3.277 duiven

1e Arras 2.346 duiven

1e Pont St. Maxence 1.190 duiven

2e Peronne 1.040 duiven

3e Duffel 3.905 duiven

 

 

 

 

 

 

 

Daarnaast had deze duif zich als jong ook al laten zien met een 3e Peronne 2.798 duiven en een 5e Fontenay 3.964 duiven.

Afstamming

Kijkende naar de stamboom van deze duif, kan het bijna geen toeval zijn dat dit een superduif zou gaan worden. De vader is de Golden Dragon. Hij is gekweekt door Jan Ouwerkerk en wist zich in 2010 als 12e asduif Dagfond te onderscheiden. Moeder is de Olympic Error 404. Zij heeft dus de goede genen doorgegeven aan haar dochter. In het totaalplaatje zien we de Kleine Figo van Kees Bosua, de Super 484 van Jan Ouwerkerk, een kruising van Rolex en Sissi van Pieter Veenstra en een halfzus van Olympic Solange van Gerard en Bas Verkerk. Kortom, veel beter kan haast niet.

Het systeem en Seizoen 2018

Over het verloop van het seizoen is men dik tevreden. Alleen met de dagfond ging het wat minder. Dit kan verklaard worden door ornithose problemen. Dit was immers vastgesteld in de loop van het seizoen. Ook werd met geconfronteerd met wat schimmel in de zakken voer. Uiteraard werden de zakken voer weggegooid en werden er duiven ter controle aangeboden aan Stephan Göbel.  Er werd wat schimmel aangetroffen in de krop. Beide problemen konden gelukkig goed worden verholpen en op het eind van het seizoen waren de prestaties weer super.

De vliegduiven werden begin januari gekoppeld. Ze brengen dan 1 ronde jongen groot voordat de duiven op weduwschap staan. In maart wordt er begonnen met de dagelijkse trainingen. Het trainen gebeurd hier 1x per dag. De duiven trainen over het algemeen heel goed en dat ziet men ook graag. De doffers trainen ongeveer 1 uur, de duivinnen ongeveer 5 kwartier. Voor het seizoen worden de duiven een paar keer opgeleerd. Als de eerste vlucht met de afdeling erop zit, dan wordt er niet meer doordeweeks gelapt.

De duiven worden gespeeld volgens het totaal weduwschap principe en beide geslachten gaan wekelijks de mand in. Bij inkorving wordt er niet getoond. Bij thuiskomst mogen de duiven lang van elkaars gezelschap genieten. Het komt namelijk regelmatig voor dat de duiven pas zondagavond of maandagochtend gescheiden worden.

Qua voer hebben ze vertrouwen in de mengeling van Matador. Ze voeren zwaarder dan op het voer-schema staat aangegeven. Dit omdat ze de Start mengeling toch iets te licht vinden. Aan het voer wordt ook nog eens de P40 korrel, tovo en snoepzaad toegevoegd. En ook wordt er gewerkt met pinda’s. De duiven zijn er gek op. De mannen weten precies hoeveel voer de duiven nodig hebben. En dus wordt er op de vloer gevoerd, handje voor handje. Als de duiven stoppen met eten, wordt er ook geen voer meer gegeven.

Ondanks dat de duiven maar 1x per dag trainen, wordt er wel 2x per dag gevoerd. Dat is ’s ochtends gewoon na het trainen en in de middag. Verder wordt er ook gewerkt met bijproducten. Zo gebruikt men de omega-olie van Backs. Ook wordt er 1x per week de vitamine mix van Van der Sluis over het voer gegeven. Bij thuiskomst worden er extra eiwitten verstrekt. Dit is een product van Dr. Brockamp.

Voor het medisch gebeuren vertrouwen Yong en Jiabin in de producten van Van der Sluis en De Weerd. Voor het seizoen begint, worden de duiven schoon gekuurd voor het geel. Ook tegen ornithose wordt alvast behandeld. Daarna is het een geelkuur om de 3 weken. En ook om de 2 a 3 weken geeft met iets tegen ornithose. Verder gaat het verstrekken van medicijnen gaat vooral op gevoel. De duiven worden ook regelmatig ter controle aangeboden aan Stephan Göbel of Hans van der Sluis. Hun adviezen worden dan ook opgevolgd.

Slot

Dan tot slot nog even terugkomend op de duif. In 2017 was Jan Ouwerkerk op de hokken aanwezig. Zijn oog viel al meteen de 250. De duif sprong eruit en dat was nog voordat de vluchten moesten beginnen. De duif is dan ook een plaatje om te zien. Ook in de hand is het een enorme fijne duif. De duif gaat dan ook het kweekhok in en mag zich daar nu gaan bewijzen.

Maar de opvolging zit te wachten. Een volle zus won afgelopen jaar als jong 10x prijs op 10 vluchten. Het vertrouwen in deze duif was groot, want ze stond 9x als 1e getekende en 1x als 3e getekende op de lijst. En dat was niet voor niets, want van de 10 prijzen waren er 8 in de verhouding 1:10 en maar liefst 3x 1:00 waaronder een 1e op de slotvlucht vanuit Melun tegen 1.195 duiven.

Dat belooft dus veel voor het nieuwe jaar!