Allersnelste van Zeeland H. Calon, Hoofdplaat 1-2-5 Niergnies tegen 5.065 d.H. Calon, Hoofdplaat
1-2-5 Niergnies tegen 5.065 d.

Door: Patrick Noorman

Na roerige tijden in de Zeeuwse duivensport, is waar het echt om gaat eindelijk weer begonnen. De eerste officiële duivenvlucht van het jaar werd vervlogen vanuit Niergnies en beloofde direct een pittige te worden. Een koude, gure tegenwind en lage temperaturen zorgden ervoor dat veel melkers terughoudend waren met het inkorven. Ook Herman besloot maar 15 duivinnen op weduwschap in te korven. De uitslag viel hem niet tegen, want met de 1e, 2e en 5e snelste van Zeeland en 7 duiven in de top 100, is de eerste verbluffende uitslag van Herman alweer een feit.

NL07-3708677

Deze snelste duivin van Zeeland is een ingeteelde duivin naar zijn 08-257. Deze werd beste asduif in het samenspel en 7e in Zeeland. Het is was een goede vlieger, maar de laatste jaren blijkt het een nog betere kweker te zijn. Al vele goede duiven hield Herman over aan deze topduif.

Herman Calon

Herman is inmiddels 80 jaar oud en probeert met zo’n 250 duiven het hele programma te spelen. Dit gaat hem zeer goed af! Herman vindt het belangrijk dat er voor alle duiven een partner zit te wachten bij thuiskomst. Duiven moeten niet het idee hebben dat zij voor niets vliegen.

De duivinnen trainen eenmaal per dag en de doffers tweemaal. Voor de vlucht wordt er niet getoond. Het heeft geen meerwaarde, want duiven hebben het spelletje snel genoeg door. De oude duiven worden niet veel gelapt. Op de eerste paar vluchten heb je hier voordeel bij, maar om een heel seizoen top te presteren is dit niet gewenst.

Voeding

In het duivenvoer zit altijd 10% gerst. Als de duiven dit laten liggen, weet Herman dat hij ze voldoende gevoerd heeft. Het andere gedeelte van het voer bestaat uit Gerry Plus, Champion Plus en Master Black van Versele Laga.

Bijproducten

Herman komt al jaren bij Gert-Jan Beute. Naast de selectie van Gert-Jan, gebruikt Herman ook zijn producten. De duiven krijgen een paar dagen in de week LTW, MG-Mix en de lecithine olie. Verder krijgen de jongen regelmatig colicontrol. Dit is boterzuur en werkt erg goed bij de jongen.

Medisch

Medisch vertrouwt Herman op Henk de Weerd. Hij gaat hier eenmaal naartoe en de duiven krijgen eenmaal een Belgamagix. Verder ziet Herman, na tientallen jaren duivensport, wel wanneer een duif iets mankeert. Alleen dan wordt er ingegrepen.

Hok

Herman heeft de afgelopen 70 jaar al veel hokken gebouwd en weet inmiddels wel waar een goed hok aan moet voldoen. Verse lucht en voldoende licht vindt Herman erg belangrijk. Er zijn diverse modellen goed, maar wat bij alle typen overeenkomt is toch wel de ren. Ideaal om een bad te geven en de duiven van voldoende zuurstof te voorzien.

Slot

Herman is 80, maar straalt een winnaarsmentaliteit uit van iemand die net begonnen is met duiven. Ieder jaar weet hij zich weer te motiveren om het onderste uit de kan te halen. Op de eerste vlucht laat Herman alweer zien dat hij klaar is voor seizoen 2019. Heel veel succes verder!

Door | 2019-04-17T22:55:43+01:00 17 april 2019|Nieuws|0 Reacties