door Patrick Noorman  

Zandvoort
Frank Nebig
NL16-1146084
1614,045 m/min.13

‘Deze is voor jou pa!’

 

Frank werd als jongetje van 3 al door zijn vader mee het duivenhok in genomen. De vonk sloeg over en het duivenmelkersvirus kwam in Franks bloed. De vader van Frank had al duiven voor de Tweede Wereldoorlog, maar stierf helaas in 1971. Frank was toen een 7-jarig mannetje en ondanks het verdriet en verlies van zijn vader, ging hij toch door met de duiven. Toch kun je van een 7-jarige geen wonderen verwachten en de duivensport verdween langzaam uit zijn leven. Zo af en toe kwamen er wat sierduiven en tortelduiven als hobby, maar pas in 2015 werd de stap weer gemaakt om actief postduiven te gaan houden. Dit kwam doordat Frank in contact kwam met veel duivenmelkers, omdat hij met zijn bedrijf (Animals to Fly b.v.) veel werkt voor internationale eenhoksraces en hij een stam duiven van wijlen Jozef Lang (DE) over kon nemen. Na regelmatig al wat successen geboekt te hebben, is dit toch wel de absolute knaller. 1-22-39-etc. (30/17) tegen 14.362 duiven en ook nog eens de Allersnelste van heel Nederland. De overwinning draagt Frank op aan zijn veel te vroeg overleden vader.

Start

Als beginner in de duivensport, is het vaak ontzettend lastig. Stephan Göbel heeft hem ontzettend bijgestaan in het vinden van een goed schema en hoe de duiven verzorgd moeten worden. Er kwamen duiven van Stephan, Jaap van Mourik en Henny Lagrouw. Ook werden er wat duiven voor de kweek aangeschaft en Frank was weer helemaal duivenmelker.

NL16-1146084

Deze winnende duivin heeft langs vaderskant Bart Geerinckx bloed en de vader is gekocht op een veiling in Blackpool. De vader is geen grote duiven en blinkt uit door zijn pittige karakter. Over de moeder is niets zinnings te zeggen. Iemand stopte met duiven en deze duivin zag er fantastisch uit. Frank zag er wel wat in en besloot deze duif op de kweek te zetten. Het blijkt een goede kweekster te zijn, want een dochter en een kleindochter presteren inmiddels ook zeer naar behoren.

Voeding

De duiven worden opgevoerd naar de vlucht toe en Frank mengt hiervoor verschillende zakken voer door elkaar. In hoofdlijnen zijn dit de mengelingen van de Patagoon.

Medisch

Op medisch gebied wordt er niets preventief gedaan, maar laat hij zich leiden door het advies van Stephan Göbel. De dierenart wordt regelmatig bezocht en ook de inentingen tegen paramyxo/pokken/paratyfus/adeno en pokken mogen niet ontbreken.

Hok

Frank heeft een schitterend hok in de tuin staan. Hij is erg fanatiek en als hij iets doet, dan wil hij het goed doen ook. Het hok is 12,5 meter lang en 3 meter diep. De duiven hebben de beschikking over een riant binnenhok, maar kunnen ook buiten verblijven. De duiven blijven goed gezond op dit hok en dat is het belangrijkste om goede prestatie te halen.

Slot

Fijn om te zien dat er nog herintreders in de sport zijn en dat zij het fanatiek aan willen pakken. Frank speelt in een sterke club, maar dat vindt hij alleen maar leuk. Duivensport is veel vallen, fouten maken, maar uiteindelijk weer opstaan. Zeker na het verhaal over zijn vader, de jeugdigheid in de sport en het fanatisme van Frank, is deze overwinning hem van harte gegund. Ga zo door Frank!