Door Patrick Noorman

Urk
K. Hoekstra
NL17-4288657
1416,278 m/min.

Zaterdag 5 mei werd voor Klaas Hoekstra een dag om nooit meer te vergeten. 1-2-12 van de hele afdeling tegen b

 

ijna 22.000 duiven en ook nog eens de twee snelste duiven van heel Nederland. Urk ligt het meest westelijk van Afdeling Friesland en met oost in de wind pakken zij altijd steenvroeg. De duiven werden gelost in Sittard en met ruim 80 km/u raasden de duiven 183 km naar huis. De duiven zijn gespeeld op totaal weduwschap.

Geschiedenis

Klaas was thuis het oudste kind en werd eigenlijk verplicht om zijn vader te helpen met de duiven. Zo’n straf was dit nu ook weer niet, want Klaas heeft de duivensport altijd leuk gevonden. Eerst vloog hij dus in combinatie met zijn vader en later is hij voor zichzelf begonnen. Een paar jaar geleden is Klaas verhuisd en alles moest weer opgebouwd worden. Er kwam een hok van de bekende hokkenbouwer uit Klaaswaal en met de inbreng van wat andere duiven, is de weg naar boven weer ingeslagen.

NL17-4288657

Klaas is niet zo’n computerman en naar stambomen kijken, doet hij ook vaak pas achteraf. Duiven moeten presteren en het maakt eigenlijk niet uit waar ze uit komen. Toch zijn het veelal dezelfde lijnen die het bij Klaas doen. Zijn oude soort bestaat uit Janssen/Van Loon duiven. Zijn compagnon Arie van Hurk komt regelmatig met wat nieuws thuis en vooral de Heremans duiven, via Gebr. de Ruijter en Stouwe-Douna pakken enorm goed op zijn oude stam.

De winnaar stamt aan vaderskant uit zijn oude lijn en de opa vloog al eens een 2e NPO Blois. Deze opa is een geweldige kweker en is een bekangrijke pilaar op het hok Hoekstra.

Aan moederskant vinden we de Heremans lijnen via Gebr. de Ruijter en ook nog Heremans bloed, maar dan via Maarten Hakvoort. Veel lijnen pakken niet op Urk, omdat de duiven echt los moeten kunnen vliegen. De massa komt niet over Urk en prestatieduiven moeten dus hun eigen plan trekken. De Heremans duiven kunnen dit blijkbaar erg goed, want velen op Urk zijn er al geslaagd met deze duiven.

Dit koppel bevalt zeer goed, want al 4 jongen uit dit koppel vlogen een eerste prijs en er kwam ook al een 3e van de afdeling en een 3e NPO uit dit koppel. De tweede snelste duif van de afdeling heeft ook grotendeels dezelfde afstamming.

Voeding

De duiven krijgen altijd een samenstelling van 5 delen voer. Deze samenstelling bestaat uit Gerry Plus, Champion Plus, Energy Plus van Versele Laga. Afhankelijk van hoe de duiven trainen, hoe ze thuis komen van de vlucht en wat de verwachting is, wordt er wat gevarieerd in de samenstelling. Voeren wordt op gevoel gedaan en hier is niet echt een exact schema voor.

Bijproducten

Door het voer krijgen de duiven wat p40, tovo en snoepzaad/hennep. Na de vlucht krijgen de duiven weleens Belgasol van Belgica de Weerd, maar verder staan er geen bijzondere bijproducten op de plank.

Medisch

Jarenlang werden de duiven begeleid volgens het medisch schema van Belgica de Weerd. Later werden er steeds minder medicijnen gegeven en werd het schema niet meer gehanteerd. Na een paar seizoenen kwam Klaas er toch achter dat dit het niet helemaal was en is hij weer terug gegaan naar het oude schema. Als we kijken naar de stijgende lijn van Klaas, dan is dit geen verkeerde keuze geweest.

Hok

Vroeger vloog Klaas altijd vanaf een zolderhok. Na de verhuizing heeft hij een hok uit Klaaswaal laten komen en na wat kleine aanpassingen, bevalt dit hok uitstekend. Het hok staat op het zuidoosten en de schuiven staan altijd open. Aan de achterkant heeft hij alles dichtgemaakt tot een stukje onder de nok en aan de voorkant is dit niet gedaan. Op het dak liggen sneldekkers en dit bevalt prima. Bij de jonge duiven staat er een ren voor het hok en is het plafond dicht of een klein stukje open.

Patrick Noorman