A. van Daalen en Zoon geven heel de provincie Zeeland weer nieuwe hoop! Tientallen jaren ontbrak afdeling 1 op de Olympiade. Niet omdat er geen kwaliteitsduiven zaten, maar omdat in Zeeland veel minder duiven in concours waren, dan bij andere afdelingen. Daarom is het erg lastig om een laag coëfficiënt te halen. De NL18-1145896, alias Olympic Hattrick kreeg dit wel voor elkaar. Deze duif schoot gigantisch uit zijn slof en wist 3 weken achter elkaar in de top 3 van de afdeling te vliegen. Hierdoor mogen we deze gigant bestempelen als een witte raaf van de bovencategorie. 

NL18-1145896 ‘Olympic Hattrick’

Deze geweldige krasdoffer had niet de gunfactor van zijn hokgenoten. Hij werd twee keer door een hokgenoot geklopt en dit kostte hem precies de 1e prijs op de uitslag, maar ook als Olympiadeduif. Hij wist de volgende topnoteringen op zijn naam te schrijven:


1e Quiverain tegen 1.317 duiven
1e Roye tegen 1036 duiven – tevens 1e tegen 6.473 duiven
3e Peronne tegen 1324 duiven – tevens 3e tegen 7.672 duiven (na 1 hokgenoot)
3e Pont Sint Maxence tegen 1087 duiven – tevens 3e tegen 5.659 duiven (na 1 hokgenoot)
4e Arras tegen 687 duiven

De vader van Olympic Hattric is Goldrush. Goldrush werd zelf al beste natourduif van de afdeling. Goldrush komt uit het stamkoppel bij Fons, Annie en Danny van Daalen.

Het stamkoppel werd op een leuke manier samengesteld. Danny werd gebeld dat hij een bepaalde duif echt moest kopen bij First Prize Pigeons. Het was een echte goudklomp en hij zou er toppers uit gaan kweken, was de belofte. Omdat de prijs relatief laag was, besloot Danny de gok te wagen en de duif te kopen. Hij werd gekoppeld aan Amber, die komt uit topkweker Zeplin (vader Olympic Ellen) van Op de Beeck-Baetens. Dit koppel ontpopte zich als een waar topkoppel en gaf al de volgende nazaten:

2e Olympiade duif NL Cat. F
3e Beste jonge duif van NL vitesse 2018 PIPA
1e Provinciale asduif Natour GOLDRUSH

1e Roye tegen 1.036 duiven – tevens 1e tegen 6.369 duiven
1e Quiverain tegen 1.317 duiven
1e Roye tegen 575 duiven
1e Roye tegen 383 duiven
1e Pont Sint Maxence tegen 434 duiven
2e NPO Roye tegen 2.598 duiven
2e Roye tegen 1.966 duiven
2e Niergnies tegen 1.061 duiven
2e Niergnies tegen 1.245 duiven

3e Peronne tegen 1.324 duiven – tevens 3e tegen 7.556 duiven (na 1 hokgenoot)
3e Pont Sint Maxence tegen 1.087 duiven – tevens 3e tegen 5.568 duiven (na 1 hokgenoot)
3e Peronne tegen 238 duiven
4e NPO Lorris tegen 1.965 duiven
4e NPO Pontoise tegen 2.657 duiven

4e Arras tegen 687 duiven
4e Pont Sint Maxence tegen 1.188 duiven
4e Roye tegen 774 duiven
4e Niergnies tegen 726 duiven
4e Roye tegen 262 duiven
5e Roye tegen 575 duiven

De moeder van Olympic Hattrick is een van de nieuwe aanwinsten die bij Koen Minderhoud zijn gekocht. Danny wilde erg graag een kind uit de Nieuwe Turbo 705 van Koen. Deze duif is een crack op de dagfond, met 5 keer teletekst en diverse provinciale en nationale asduif titels. Deze dochter van de Nieuwe Turbo werd direct moeder van een olympiadeduif en een 11e NPO Melun, plus nog diverse vroege prijzen in het samenspel.
                                                                                                   Olympic Hattrick met zijn duivin in de motivatiebak

Motivatie

Olympic Hattrick was in het begin niets bijzonders. Op een bepaalde vlucht bleef zijn duivin weg en bij thuiskomst had hij al snel een nieuwe liefde op het oog. Dit bleek zijn ware te zijn en voor de ware heb je alles over. Dit bleek ook bij Olympic Hattrick, want hij was niet meer bij zijn liefde vandaan te slaan. Doordeweeks bleef hij bij het motivatiebakje in het hoekje van het hok zitten. Wachten tot de inkorvingsdag, waar hij vanaf 13 uur mocht genieten van zijn geliefde. Sinds zijn nieuwe duivin, begon hij direct fenomenaal te presteren.

De combinatie

Fons van Daalen is getrouwd met Annie Thijs en op verjaardagen ging het altijd over duiven. Fons werd hier ook door aangestoken en zo besloot hij ook met de duivensport te beginnen in 1986.

De vader van Fons had hele goede duiven (Staf van Daalen van Graauw), maar toen Fons nog thuis woonde had hij geen interesse in de duivensport. Dit is pas later gekomen en inmiddels is duivensport zelfs familiesport geworden. Zijn vrouw Annie neemt veel van de verzorging op zich en ook zoon Danny is helemaal gek van duiven. Hij komt regelmatig met een nieuwe kweker aanzetten en ook de vluchten worden trouw bezocht.

 

Danny wil benadrukken dat alle credits naar zijn vader Fons en zijn moeder Annie gaan, want zij nemen de hoofdverzorging op zich.

Stamopbouw

De combinatie heeft duiven van: Koen Minderhoud, Comb. Op de Beeck-Baetens, Benny Steveninck en First Prize Pigeons.

Spel met de jongen op de natour

De jonge duiven trainen eenmaal per dag en dit is vrijwillig. Toch zijn de jongen altijd in de weer en gaat het trainen meestal vanzelf. De duiven werden op de volgende manier opgeleerd: 3km-5km-10km en vervolgens werden ze in Heikant opgeleerd. Hier kun je regelmatig voor Quievrain inkorven, wat voor Fons, Annie en Danny ongeveer 100 km is. Quievrain hebben de duiven twee keer gehad en toen zijn ze op de vitesse jong van de afdeling mee geweest. Er wordt dan niet meer opgeleerd. Voor de start van midfond jong worden er altijd een paar uitgezocht om op de midfond te spelen, maar de meesten worden dan verder op de natour gespeeld. Fons vindt het fantastisch om het vitesse spel te spelen. In zo’n kort mogelijke tijd, zoveel mogelijk duiven klokken. Daar kan hij enorm van genieten!

De eerste 3 vluchten zitten de jongen samen en daarna worden zij op de deur gespeeld. Bij thuiskomst blijven de duiven tot zondag samen. Soms wel tot zondagavond. Hierna worden zij gescheiden en zien de duiven elkaar weer op vrijdagmiddag 13 uur.

De jonge duiven worden van 18 maart verduisterd tot de langste dag en daarna start het bijlichten. Dit wordt gedaan tot de laatste vlucht en het licht staat aan van 6 uur ’s morgens tot 22 uur ’s avonds. Als het overdag licht genoeg is, gaat het licht uit.

Voeding

Hier kunnen we erg kort over zijn. Fons koopt een zak Beyers Vandenabeele mengeling en een zak Koopman All-in One. Dit wordt door elkaar gedaan en dit krijgen de duiven iedere dag te eten. Simpel, maar doeltreffend.

De jongen krijgen verder geen pinda’s, tovo of andere zaden.

Bijproducten

Fons, Annie en Danny hebben hun vertrouwen gesteld op de proucten van Rohnfried. Dit op advies van Patrick Derykcke. De duiven krijgen eenmaal per week Omniform over het voer met Drainol.

Medisch

Voor de kweek, het seizoen en de start met de jonge duiven wordt er een bezoek aan Patrick Derycke gedaan. Op zijn advies wordt er eventueel behandeld. Verder wordt er medisch gezien alleen 3 maaltijden Combi Plus gegeven, na iedere vlucht. Verder worden er geen medicamenten verstrekt.

Qua enten ook geen geheimen. De duiven krijgen na 3 maanden een combi spuit tegen paramyxo en pokken. Dit omdat de combinatie het kwasten maar niks vindt.

Hok

Olympic Hattrick werd gespeeld op het stenen hok. Dit hok staat op het zuiden en met dit zomerse jaar, was het hok geweldig. De temperatuur was aangenaam en bleef heel erg constant. Voor de oude duiven is het hok in het voor jaar vaak niet goed, maar de jonge duiven komen er geweldig op. Het hok is ook stukken beter geworden, nadat zij het plafond helemaal dicht hebben gemaakt en er een ren voor hebben geplaats. De jongen zitten overdag altijd in de ren en ’s avonds worden de jongen binnen opgesloten en is er geen verluchting.