duiven dokters

Het is alweer eind oktober en terwijl onze Belgische sportvrienden dit weekeinde dan echt hun allerlaatste wedvluchten vervliegen is in de Nederlandse duivensport de tijd van de fora en tentoonstellingen weer aangebroken. De eerste selectieronde is achter de rug en de kweekduiven beginnen alweer te glimmen als spiegeltjes, dit alles natuurlijk (zoals de meeste liefhebbers in deze tijd van het jaar geheel zonder antibiotica).

Ik kan me er wel een beetje aan ergeren  en wennen doet het denk ik nooit. Op social media zie ik ze wekelijks, de zogenaamde ‘winterkampioenen’.  Wij gebruiken niks geen antiobiotica meer, je kan beter dit plantenextract of die olie geven. Totdat het nieuwe vliegseizoen 3 weken onderweg is, daarna zijn deze winterkampioenen ineens van facebook verdwenen en staan er hele volksstammen in de wachtkamer bij de dierenarts! En neemt u van mij aan, ze zijn genezen van die natuurlijke producten als donderslag bij heldere hemel!

Ook op forums wordt een  behoorlijke bak onzin de wereld in geholpen. Dierenartsen (indien niet aanwezig)  worden er vaak met de grond gelijk gemaakt zonder dat zij zich kunnen verdedigen. Zo las ik onlangs het verslag van het forum op de Habru-dag. Een prachtig initiatief, maar aan de inhoud en uitleg van het medische gedeelte van dit forum viel nog wel wat te sleutelen. ‘Ontsmetten  van duiven wordt vooral met natuurproducten gedaan’, als we ervan uitgaan dat antibiotica ook uit de natuur komen heeft er niemand gelogen… Dan ‘Dierenartsen houden van dieren en de meesten willen de duiven met medicijnen beter maken’.  Ja, wij houden altijd alle duiven aan en maken alles beter. Ook krijgen onze duiven 7 dagen per week antibiotica, want stel je voor dat er een duif ziek wordt. Alstublieft heren schrijvers, scheer eens niet alle dierenartsen over één kam. Als er ergens hard geselecteerd wordt en een kwakkelende gezondheid niet getolereerd wordt is het bij deze DIERENARTS op het hok! Daarbij komt dat ons advies voor de begeleiding van een heel hok altijd is de zieke duiven op te ruimen en de rest voorbehoedend te kuren.  Als laatste punt van ergernis (en dan houd ik op en ga U wat nuttige informatie geven) werd er op dit forum gesproken over enten en entschema’s. Zo werd er  gesproken over paramyxo/adeno/herpes-vaccinaties die NIET eens BESTAAN! Het lijkt me duidelijk dat de heren in het forum de klok hebben horen luiden, maar het spoor naar de klepel nog even bijster waren. Ook wordt er door een dierenarts NOOIT beweerd dat een paramyxo-herpes enting werkt tegen ‘One Eye Cold’. Maar als er door een dierenarts gezegd wordt dat de duiven last hebben van een Herpes-virusje waardoor de oogleden ontstoken raken betekent dit niet dat dit het Herpes-virus is waartegen de paramyxo-herpes enting bescherming geeft. Dit vaccin beschermt namelijk tegen klinische herpes bij duiven waarbij de duiven zware longontsteking krijgen en uiteindelijk sterven en niet tegen eerder genoemd herpesvirus dat enkel de oogleden van de duif wat laat opzetten en in de meeste gevallen na 3-4 dagen vanzelf geneest!

Dan heb ik hieronder voor U een correct entschema voor de oude duiven met enige uitleg eronder:

  • De twee weken voor het koppelen nooit vaccineren en/of medicatie toedienen aan duiven
  • Altijd wachten met enten tot aan het einde van de dekrui
  • Tussen 2 verschillende entingen altijd 10 dagen tussentijd houden
  • Pokken-entingen altijd een maand voor de start van het vliegseizoen (werkt 6 maanden optimaal)
  • Een paratyphus-enting met dood autovaccin kan eventueel gecombineerd worden met een antibioticakuur op advies van een dierenarts

Allen veel succes op het volgende forum en laat U niet teveel onzin aanpraten,

Stephan Göbel (dierenarts)