Door Stephan Göbel (dierenarts)

De grote rui is weer grotendeels voorbij en de snelle spelers onder ons beginnen alweer langzaam te dromen over welke koppelingen zij dit jaar weer gaan maken in hun kweekhok. Op eigen hok zijn wij ook zo langzamerhand weer aan het kijken naar wat de doelstellingen zijn voor seizoen 2018 en met welke duiven we dit willen bereiken. Maar eerst bereiden we al onze duiven, inclusief de jongen die we straks gaan kweken, zo goed mogelijk voor op weer een zwaar seizoen! Zo zijn we net klaar met de preventieve behandeling voor Paratyhpus. Omdat er dit jaar weer veel nieuwe duiven bijgekomen zijn hebben we besloten de veiligste weg te kiezen. Deze bewandel je door de duiven 21 dagen achtereen te kuren met para-coli vloeibaar óf para-coli poeder. Omstreeks dag 14 van de kuur worden de duiven ingeent tegen de Salmonella-bacterie met een autovaccin (vaccin dat gemaakt wordt van de bacteriestammen die uit de mest van de duiven geisoleerd wordt).

Wij raden U ten strengste aan niet met middelen als baytril of amoxicilline aan de slag te gaan als er geen problemen op het hok te zien zijn. Deze antibiotica zijn sterk en bactericied (maakt de bacterien dood en doden ook de goede bacterien). Hier is opzich niets mis mee, maar uit de antibiogrammen (gevoeligheidstesten) die wij maken na het vinden van de bacterie blijkt dat er juist tegen deze sterke antibiotica behoorlijk wat resistentie in opkomst is. Wij denken dat dit is omdat er toch teveel van dit soort middelen zomaar gegeven worden. Tegen trimethoprim-sulfa verbindingen (para-coli vloeibaar of poeder) is nagenoeg helemaal geen resistentie aan te tonen. Daarbij komt dat dit bacteriostatische antibiotica zijn die enkel de vermeerdering van de bacterie stopzetten en er op deze manier voor zorgt dat de bactierie (vanwege zijn korte levensduur) uitgescheiden wordt. Dus kies alstublieft verstandig en ga voor de veilige opties, want als de sterkste middelen niet meer werken is een nieuwe ramp in duivenland geboren.

Hieronder een kleine uitleg over de ziekte die ‘Paratyhpus’ heet:

Salmonellose, beter bekend als Paratyphus, wordt veroorzaakt voor een bacterie: Salmonella Typhimurium var. Copenhageni. Uit meerdere onderzoek én uit eigen ervaring is gebleken dat op ruim 70% van alle hokken dragers van de Salmonella-bacterie aanwezig zijn!

Stress is een belangrijke factor die de kans op een uitbraak van paratyphus vergroot. Stressvolle periodes in het jaar zijn bijvoorbeeld de kweekperiode waarin vooral de duivinnen het zwaar te verduren hebben. Zij zijn dan ook vaak de eersten die ziekteverschijnselen vertonen. Een andere reden die het uitbreken van paratyfus bevordert is zwakte. Dit kan zwakte zijn door belasting tijdens de kweek, training of wedvluchten.

De symptomen van de ziekte zijn zeer uiteenlopend. Zo kan het zijn dat de duiven:

  • slappe mest hebben
  • mank lopen
  • ontsteking van het vleugelgewricht hebben waardoor zij scheef vliegen
  • Ook diarree en sterfte bij nestjongen vanaf 1 week oud kunnen veroorzaakt worden door paratyfus, evenals
  • ondermaatse prestaties.

 

P.S.: wij staan dit jaar niet op de NPO-Manifestatie in Rosmalen