Door: Stephan Göbel (dierenarts)

Een gewaarschuwd mens telt voor 2…..

De laatste weken is het kommer en kwel in duivenland, niet alleen op het gebied van ziekte maar vooral op het gebied van extreme verliezen en het lossingsbeleid van de verschillende afdelingen! Ook wijzelf hebben te maken gehad met extreme verliezen op de hokken in Kockengen. En dan met name op de vluchten met 2 nachten mand gaat het in de afdeling 7 al meerdere jaren mis! Na een besluiteloos weekend van de lossingsverantwoordelijken van eerder genoemde afdeling ,waar het overigens  al maanden rommelt op organisatorisch vlak, werden de duiven die oorspronkelijk voor de vlucht vanuit Pont Saint Maxence (355 km) ingekorfd waren op zondagmiddag hals over kop nog terug gereden naar Asse-Zellik (145 km) en om 15u gelost op zo’n kleine afstand en ’s avonds slechts 6 duiven thuis van de 27 ingekorfde duiven die alle weken aan de vluchten deelgenomen hadden met een prijspercentage van gemiddeld 50-65%!! Kopduiven in de uitslag die staarten, poten en een borstbevedering donkergroen van de stront tonen bij thuiskomst, ik zie het enkel in afdeling 7… Naar mijn idee wordt er niet omgekeken naar de dieren die wij de gehele week met de beste verzorging die je maar kan bedenken voorbereiden op een wedstrijd en dan toevertrouwen aan wat beroepschauffeurs die enkel kennis van vrachtwagens hebben.  Ik betaal liever een dubbeltje per duif extra voor een convoyeur die weet wat onze duiven op transport nodig hebben!

Maargoed deze wantoestanden zullen van bovenaf aangepakt moeten worden en daar heb ik als duivenarts helaas geen invloed op. Wel heb ik een hele week te maken gehad met liefhebbers die zich (terecht) afvroegen waarom hun duiven 3 dagen na de vlucht nog steeds plassen donkergroene ontlasting maakten. Geen ziekte hoor beste mensen, nee uitdroging door stress en watergebrek gedurende langere tijd!

De verzorging in de afdeling 5, waar ik zelf speel, is dan vele malen beter moet ik zeggen! De duiven komen wekelijks goed verzorgd en schoon thuis. Of het nu één, twee of drie nachten mand is! De complimenten daarvoor! Het is echter wel zo dat ook hier nog een heleboel verbeterd kan worden. Afgelopen November 2017 hebben wij als club 1710 (Alphen aan den Rijn) na het herhaaldelijk ontvangen van ‘lege’manden met  méér levende organismen dan in de gemiddelde dierentuin het volgende voorstel ingediend bij het afdelingsbestuur:

Alphen aan den Rijn                                                                                                                                             30-11-2017

Geacht (demissionair) afdelingsbestuur,

Via deze weg willen wij U kennis geven van een probleem dat zich al enkele jaren voordoet bij het vervoer van onze duiven. Tevens dienen wij hierbij een voorstel in dit probleem op te lossen voordat instanties van buiten de duivensport er kennis van gaan krijgen via social media en mensen die individueel te maken krijgen met dit probleem zelf de noodklok gaan luiden!

Al enkele jaren (met afgelopen seizoen in het bijzonder) valt het ons, en niet alleen ons, op dat er in onze organisatie zo goed als geen rekening wordt gehouden met de hygiene van het vervoer van onze duiven. Meerdere malen zijn er dit jaar bij het laden van de duiven voor een wedvlucht manden retour gekomen met een rijke flora aan schimmels (soms wel 3 verschillende soorten). Het is volgens ons totaal onverantwoord om duiven EN mensen in contact te laten komen met spores (zaden van schimmels die zich door de lucht verspreiden) van deze schimmels. Drs. Stephan Göbel (lid van onze club) is gespecialiseerd in diergeneeskunde bij duiven en citeert:

‘Wanneer de duiven gelost zijn gaan de wagens dicht en komen de meeste wagens pas enkele dagen (soms weken) later weer in kontakt met frisse schone lucht. In de tussentijd ontwikkelen zich in de vochtige warme wagens enorme schimmelculturen die levensgevaarlijk kunnen zijn voor mens en dier. In onze gespecialiseerde duivenpraktijk te Kockengen zien wij steeds meer duiven die aangetaste luchtwegen hebben als gevolg van een infectie met schimmels. Opvallend is dat het in 100% van de gevallen duiven zijn die gespeeld worden (dus niet bij kweek- en onbevlogen duiven). Met name bij duiven afkomstig van liefhebbers afkomstig uit Noord- en Zuid-Holland is dit een groeiend probleem. In Midden-Nederland (Afd. 7) worden de manden op maandag steevast uitgeleverd en zijn er duidelijk minder problemen met schimmels. Aantasting van de luchtwegen bij duiven door deze schimmels kunnen een basis vormen voor het ontstaan van verdere aandoeningen met ziekte en grotere verliezen tot gevolg. De spores van de schimmels komen vrij bij het in beweging brengen van de manden en blijven gedeeltelijk in de wagens hangen waar vervolgens onze duiven meteen weer in komen te zitten. Ook voor de leden van de organisatie zelf is er een gezondheidsrisico aan verbonden wanneer zij de beschimmelde manden uitladen en schoon gaan maken.’

Daarom willen wij als vereniging De Alphense Vriendenclub  (1710) het voorstel indienen dat er een duidelijk beleid komt aangaande de hygiene van het postduivenvervoer in de Afdeling 5 Zuid-Holland. Nu begrijpen we dat het uitleveren van manden op maandag in een afdeling met zoveel verenigingen geen optie is en te kostelijk zal zijn. Daarom stellen wij voor om de manden op de standplaats(en) van de containers schoon te laten maken door een daarvoor bevoegd bedrijf.  Als we de duivensport willen moderniseren en met de tijd mee willen gaan zijn maatregelen zoals deze van groot belang om de gezondheid van mens en dier niet in gevaar te brengen.  Overigens is het in het veevervoer al sinds jaar en dag verplicht de wagens direct na gebruik te reinigen en desinfecteren. Wat dat betreft loopt de duivensport ook op dit gebied hopeloos achter de feiten aan!

LET OP: wij kunnen problemen als deze beter vanuit de organisatie zelf oplossen dan dat de overheid de NPO en zijn Afdelingen op de vingers tikt!!!

Echter is er door de betrokken heel weinig aandacht aan dit voorstel besteed en is het voorstel zonder enige kostenberekening ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van de afdeling 5. Wat uiteraard, met de angst voor woekerprijzen werd afgewezen door de leden!

Nu het  nieuwe vliegseizoen alweer een kleine 3 maanden onderweg is doen exact dezelfde problemen zich voor (zie foto). Afgelopen maandag kwam er een marathonspeler uit  de Bollenstreek op het spreekuur met de klacht dat zijn duiven tijdens het ‘invliegen’ heel goed afkwamen, maar dat zijn vliegploeg de afgelopen weken minder ging trainen en de duiven het ook zwaarder lijken te krijgen met de af te leggen kilometers! Wat ik vaststelde bij de duiven van de beste man is een direct gevolg van het hierboven beschreven probleem! Alle duiven (zonder uitzondering) toonde een weelderige vorm van Candida albicans, een schimmel die prima gedijt in de krop en luchtzakken van duiven.  Deze infecties ontstaan na het week in, week uit in contact komen met de bovengenoemde schimmelspores. Wat rest voor deze gelouterde fondspeler is een marathonseizoen met een valse start! Gelukkig heeft de man aan de bel getrokken en kan er iets aan gedaan worden. Maar hoeveel liefhebber raken hierdoor hun goede bewezen duiven kwijt……

Ik zal het voorstel dan nog maar eens indienen en er wat meer publiekelijk gehoor aan geven want blijkbaar wordt er slecht geluisterd naar deskundig advies! Wat u zelf tot die tijd kan doen? Ga tijdig naar een  deskundig dierenarts, laat wat keelstrijkjes maken en u weet het (P.S. dien de duiven gedurende 1 week voor het onderzoek géén producten met bier- en/of bakkersgist toe).

Succes met het overvolle vliegprogramma de komende weken,

Figuur 1: zo komen de manden bij ons retour!