Door: Drs. Stephan Göbel (dierenarts gespecialiseerd in duiven)

De thermometer in Kockengen tikt op dit moment in de schaduw de 36 graden Celsius aan en de mussen vallen van het dak. Gesprek van de dag is het wel of niet doorgaan van de vluchten deze week.

Afdeling 6 korft zowel de ouden als de jongen een dag later dan gepland in en omzeilt hiermee de hitte van aankomende vrijdag. Lijkt me een prima beslissing en is ruim optijd besloten zodat men hier rekening mee kan houden. Afdeling 5 last bij voorbaat het midfondconcours af omdat het ‘logistiek’ niet mogelijk zou zijn de duiven een dag later in te korven. Met andere woorden: ‘We willen de principïele liefhebbers hun vluchten niet ontnemen’. Want als de duiven overstaan moeten de chauffeurs en convoyeurs toch ook op zondag werken? En voor de principïele liefhebbers zijn er toch de speciale kampioenschappen?! Zaterdag lijkt er veel onweer in de lucht te zitten met hier en daar kansen om te lossen. Een moeilijke opgave voor de LC, ach we hebben altijd de zondag nog!

Op medisch vlak zijn Juli en Augustus normaliter de maanden waar luchtwegproblemen als gevolg van ornithose de klok slaan. Echter zijn de kaarten dit jaar anders geschud zo lijkt het! De eerste gevallen van de schimmelinfecties waar ik in de vorige doktersraad over sprak bleken slechts het topje van de ijsberg te zijn.  Inmiddels constateren wij dagelijks bij bijna 60% van onze klanten dat de duiven schimmels in de krop en bovenste luchtwegen dragen.

Waarom de schimmelinfecties zo explosief in aantal toegenomen zijn blijft gissen. Echter is het wel zo dat door de droogte schimmelspore (‘zaden’ van schimmels) extreem goed en snel verspreiden. Leg dit naast het feit dat de warme en droge oostenwind, die nog steeds overvloedig waait, de slijmvliezen van onze duiven in recordtempo uit laten drogen en je hebt het ideale recept voor een schimmel om te aarden in een duif. Door de droogte wordt de natuurlijke afweer van de slijmvliezen eerder doorbroken en zo kan een duif sneller geïnfecteerd raken!

Wat kan U eraan doen om de kan op een schimmelinfectie zo klein mogelijk te houden. Allereerst is het verstandig de duiven te laten controleren door een gespecialiseerde dierenarts die weet waar hij het over heeft. Een infectie met Candida gaat niet vanzelf weg dus is het verstandig de duiven eerst schoon te maken indien de schimmel al aanwezig is in de duiven. Ten tweede is het belangrijk om de luchtvochtigheid in het hok minimaal rondom de 60% te houden. Zelf probeer ik dat percentage te bekomen door wanneer de duiven los zijn het hok te besprenkelen met wat water. Niet drijfnat, maar dusdanig dat het in een kwartier tot twintig minuten weer helemaal droog is. Zo blijft er voldoende vocht in de lucht aanwezig en raken de slijmvliezen van de duiven minder snel beschadigd door de droogte!

Verder is het aan te raden met extreem warm weer wat elektrolyten door het water te doen. Onze Recup Quick is daar uiterst geschikt voor. Het zorgt ervoor dat de duiven wat meer vocht in hun lichaam vasthouden waardoor de slijmvliezen ook minder snel zullen uitdrogen.

Verder is het van belang de duiven met dit warme weer niet volledig vol te pompen met voer. Probeer zo lang mogelijk licht/ snel verteerbare zaden te voeren. Wanneer voer langer dan 3 uur in de krop aanwezig blijft met deze temperaturen is er een vergrote kans op het ontwikkelen van een schimmelinfectie.

Iedereen veel succes dit weekend en nu maar hopen op gunstig gezinde weergoden!