Door: Stephan Göbel (dierenarts voor duiven)

De feestdagen staan voor de deur en de winter begint nu officieel, althans op papier want de temperaturen laten vooralsnog dubbele cijfers zien. Ideale omstandigheden om de duiven te koppelen voor het nieuwe seizoen 2019. Voor sommige liefhebbers is de kweek een kwelling, voor anderen het mooiste onderdeel van hun hobby. Persoonlijk val ik onder de laatste groep. Ik vind het prachtig om weken lang over koppelingen na te denken en deze dan uiteindelijk uit te voeren of toch op het laatste moment nog te veranderen als we de duiven in handen hebben. Ons denkwerk word regelmatig beloond met topduiven. Zo hebben we de laatste jaren 2 nationale asduiven gekweekt (‘Olympic Stephanie’ en ‘New Safier’) beide uit de gouden lijnen van het Heremans-Ceusters ras! Voor de exacte prestaties verwijzen we u graag naar onze duivensite www.gobelpigeons.nl.

Kweken is een vak apart, althans goed kweken. Twee duiven bij elkaar zetten kan iedereen, maar de kweekperiode verloopt niet bij iedere liefhebber altijd even vlot. Zelf ben ik tevreden met 80-90 bevruchte eieren en dito zoveel gezonde jongen. Jonge duiven horen (mits genetische gebreken) niet uit te vallen in het nest. 1 sterfgeval of slecht groeiend jong kan toeval zijn, maar meerdere slecht groeiende en/of stervende jongen wijst op een ziekte of een tekort! Als u meerdere sterfgevallen bij nestjongen (of eieren die op uitkippen staan maar ineens donker kleuren) ziet is het dus tijd om uw duivenarts te kontakteren. Om ellende tijdens de kweek te voorkomen is het raadzaam de duiven vóór aanvang van de kweek te laten controleren op de uitscheiding van onder andere de Salmonella-bacterie. Vaak wordt deze bacterie al lange tijd uitgescheiden vooraleer de eerste ziekteverschijnselen zich tonen. Als de duiven als gevolg van het koppelen onder stress komen te staan (drijven/ leggen etc.) gaat de uitscheiding vaak omhoog en steken ziektes vaak de kop op! Denk aan duivinnen die moeten leggen of net gelegd hebben die ’s avonds nog strak op het nest zitten en de volgende ochtend dood op het nest liggen.

Hetzelfde geldt voor worminfecties. Zolang de duiven een lichte infectie met haar- en of spoelwormen onder de leden hebben kan het lichaam van de duif daar redelijk tot goed mee omgaan. Maar zodra er meer van een duif gevraagd gaat worden dan alleen eten en slapen zullen de symptomen van een infectie met wormen snel duidelijk worden, zoals bijvoorbeeld tijdens het azen van de jongen. Dit zijn nu net niet de momenten om duiven te behandelen voor dit soort infecties! Zorg er dus voor dat de duiven vóórdat ze jongen krijgen gecheckt zijn zodat ze met een volle accu aan het seizoen kunnen beginnen!

Dan nog enkele handige tips om het kweekseizoen en de jonge duiven die daar uit voort komen een goede start te geven:

Tip 1: Zorg ervoor dat de duiven niet te zwaar aan het kweekseizoen beginnen. Vette duiven hebben meer moeite met treden (paren) en eieren leggen. We krijg

en elke winter enkele duiven die pathologische (goedaardige) vetwoekeringen vertonen aangeboden (zie foto). Door de grote overvloed aan suikers in een te rijk voeder kan de lever van de duiven de aanmaak bruikbare suikers niet meer voorlopen en gaat het teveel aan voedingsstoffen omzetten in vet, soms met ernstige vervetting tot gevolg zoals de duif op de foto. Zij had een vetwoekering ter grootte van 40% van haar lichaamsgewicht in de buikholte terwijl de duif qua bespiering sterk vermagerd was. Een typisch geval van een onevenwicht in het metabolisme door een te rijk voeder! De duif is inmiddels herstellende van haar operatie en maakt het goed. Echter een vroege kweek met deze duivin zit er in 2019 helaas niet in door dit mismanagement! Het nadeel van duiven die te vet aan het azen van de jongen beginnen is dat wanneer zijn de jongen voeren het vet soms te snel afgebroken wordt, waardoor de lever te zwaar belast wordt en de duif wat apathisch wordt en uiteindelijk minder aandacht heeft voor haar jongen!

Tip 2: Wanneer de jonge duiven van pap naar hard voer over gaan zien we vaak overmatige vochtopname van de ouderduiven met nestspuiters als gevolg. De grote vraag van de jongen naar eiwitten spoort de ouderduiven aan om snel veel voedsel en water op te nemen. Door de grote opname aan water raakt de stofwisseling van de oude duiven uit balans. Wij gebruiken ter preventie Recup-Quick (30 ml /Liter). Dit is een uitgebalanceerd middel op basis van essentiële aminozuren, elektrolyten en vitaminen die zowel de behoeften van de ouderduiven als die van de jongen op peil houdt tijdens het opgroeien van de jongen. Wij beginnen dit middel standaard te geven wanneer de oudste jongen 4 dagen oud zijn en stoppen ermee wanneer de jongste 10 dagen oud zijn. Dit middel is een zeer welkome aanvulling op het dieet van de duiven. Wanneer de nestspuiters zich al voordoen verstrekken wij de duiven Diarreemiddel voor nestspuiters totdat de mest beter wordt. Nestspuiten is dus geen ziekte maar een tekortkoming in de voedingsbehoeften van de duiven.

Tip 3: Verstrek de duiven extra eiwitten over en/of door het voer gedurende het opgroeien van de jongen. Zo kweekt u vollere en zachtere jongen. Goede eiwitrijke aanvullingen zijn bijvoorbeeld eivoer, kuikenkorrel (opfokkorrel) of tovo. 5% van het voer is voldoende en kan elke dag toegevoegd worden.

Volgende keer ga ik het hebben over de entingen van de jonge duiven, wat wel en wat niet! Wij wensen u allen fijne kerstdagen en een gezond en succesvol 2019 toe!

DAP J. van der Sluis BV

Industrieweg 1                                                                                                                                                                                                                      Figuur 1: Enorme goedaardige vetwoekering t.g.v. te rijk voeder

3628 EZ Kockengen

Nederland

E.: info@duivenkliniek.nl

W.: www.duivenkliniek.nl