duiven dokters

Het is alweer augustus en de wedvluchten met onze duiven volgen elkaar in rap tempo op. De fondmatadoren spelen dit weekend al hun laatste troeven uit op Perpignan of de laatste afdelingsovernachting, terwijl de programmaspelers in sommige afdelingen soms wel 3 vluchten in één weekend hebben (de Belgen doen overigens niet anders). Ook de jonge duiven hebben in de meeste afdelingen al redelijk wat ervaring opgedaan, al zijn de verliezen op sommige plaatsen niet mals!

Door het vele inkorven en veelal vochtige weer in ons kikkerlandje doet ook het jaarlijkse ‘oogprobleem’ bij jongen (en ook jaarlingen) weer zijn ronde. Ook wel ‘one eye cold’ genoemd. Elk jaar zo rond half juli zien wij de eerste gevallen van dit probleem. Dit jaar begon het wederom in België. Niet omdat men daar zwakkere duiven heeft, maar simpelweg omdat er bij onze zuiderburen al in mei wordt begonnen met de wedvluchten voor jonge duiven en de besmettingsrisico’s daarom veel hoger liggen.

Wat voor een probleem is dit nu eigenlijk? Het begint meestal met één of enkele duiven die veelvuldig slikken, na trainen en/of voederen. Bij enkelen zullen dan zéér spoedig van 1 of soms beide ogen de oogleden snel verdikken. De ogen worden niet echt vochtig en de conditie van de desbetreffende duiven verslechtert ook niet. Liefhebbers die al eerder te maken hebben gehad met dit fenomeen zullen beamen dat elke duif slechts enkele dagen to 1 week last heeft van dit verschijnsel (ook zonder behandeling). Het ‘one eye cold’ syndroom gaat echter wel het gehele hok door en hoewel elk individu er maar enkele dagen last van heeft kan het probleem zich soms tot wel 3 weken lang openbaren.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt deze kinderziekte veroorzaakt door een herpesvirus dat enkel de slijmvliezen van het oog en de traanbuizen aantast. Omdat het een virus betreft hebben antibiotica dus weinig tot geen effect. Het enige wat u in dit geval met antibiotica bereikt is dat een eventuele uitbreiding van de ontsteking door bijkomende bacteriën uitblijft. In de praktijk te Kockengen zijn we druk bezig met een middel dat echt effect heeft. De resultaten zijn tot dusverre hoopvol! Dus onze raad betreft deze keer: Duiven die last hebben van het ‘one eye cold’ syndroom enkel wat lichte antibioticadruppels in de ogen druppelen, bijvoorbeeld op basis van gentamycine, en enkele dagen rust voor de aangetaste dieren. Ook het hok enkele dagen wat donkerder houden zou de genezing in een stroomversnelling kunnen brengen. De zalf die wij aan het ontwikkelen zijn is na consultatie op de praktijk bij ons verkrijgbaar.

Stephan Göbel (dierenarts)